Όταν η πανδημία μεταλλάσσεται σε ενδημική κατάσταση κάποιοι …χαίρονται πολύ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν η πανδημία μεταλλάσσεται σε ενδημική κατάσταση κάποιοι …χαίρονται πολύ
Με την τραγωδία της Ινδίας, να υπενθυμίζει ότι ήμαστε μακριά από το τέλος της πανδημίας, οι φαρμακευτικές ενημερώνουν ότι οι δύο δόσεις δεν φτάνουν και… αναθεωρούν τις στρατηγικές κερδοφορίας τους.

Μετά την Pfizer και τον κ. Μπουρλά ήρθε η σειρά και της Moderna να κοινοποιήσει πρόσφατα την εκτίμησή της ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων τους δεν αρκούν. Και θα χρειασθεί μέσα στους επόμενους 10 – 12 μήνες και μία τρίτη δόση για διατηρηθεί η ανοσία στους ήδη εμβολιασμένους.

Ο λόγος είναι ότι ήδη με τις μετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη - από τις φαρμακευτικές εταιρείες - διαπιστώνεται ότι η αποδυνάμωση του εμβολίου ακολουθεί μία χρονική ακολουθία η οποία καθιστά αναγκαία και μία τρίτη δόση στους 12 μήνες για το εμβόλιο της Pfizer, στους 10 – 12 μήνες για το εμβόλιο της Moderna.

Αναμένεται ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ανακοινώσεις και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια κατά του covid 19.

Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για παραγωγή εμβολίων κατά του covid 19 στο ορατό μέλλον αυξάνεται κατακόρυφα. Και αυτό αποτυπώνεται ήδη στις συνεργασίες οι οποίες, είτε έχουν υπογραφεί, είτε βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης για την ανάθεση παραγωγής εμβολίων από την μία εταιρεία στην άλλη, όταν και όπου αυτό είναι αδύνατο να καλυφθεί από την ίδια την εταιρεία, που έχει πρωτοπαρουσιάσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η πανδημία είναι πλέον γεγονός ότι αντιμετωπίζεται ως ενδημικό φαινόμενο και σαν τέτοιο αλλάζει άρδην τις οικονομικές στρατηγικές παραγωγής των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων που πριν από την πανδημία δεν είχαν δώσει – λόγω χαμηλής οικονομικής απόδοσης – σημαντικό χώρο στα εμβόλια.

Ο ακόλουθος πίνακας είναι ενδεικτικός των επενδυτικών αποδόσεων που έχουν σημειωθεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, αναλογικά με την έκταση που είχε η παραγωγή εμβολίων στην δραστηριότητα του κάθε φαρμακευτικού Ομίλου. Από την Visual Capitalist – Datastream τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αλλά και ενδεικτικά για το πως ο covid 19, έχει αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο τις αποδόσεις σε συνάρτηση με το ποσοστό που τα εμβόλια είχαν ενταχθεί σε κάθε μία από τις εταιρείες.

Εμβόλια

Το μέτρο της απόδοσης για μία επένδυση 1000 δολαρίων είναι το στοιχείο σύγκρισης για το ποσοστό που τα εμβόλια έπαιζαν ρόλο στο παραγωγικό δυναμικό τους.

Η εκπληκτική ανατροπή μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο έχει σήμερα οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών, με τα συμβόλαια παραγωγής μεταξύ των εταιρειών να καταγράφουν μία άνοδο δεκάδων δις δολ. μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Με την πανδημία του covid 19 και την ανάγκη διατήρησης πλέον μιας διαρκώς ανανεούμενης εμβολιαστικής καμπάνιας παγκοσμίως οι ανάγκες παραγωγής μετρούνται πλέον με δισεκατομμύρια νέων δόσεων. Αυτή η παραγωγή ολοένα και περισσότερο ελέγχεται από ένα σχετικά μικρό αριθμό εταιρειών μέχρι να μπει στην αγορά η νέα γενιά «παραγωγών» ή εμβολίων για την οποία ήδη δουλεύουν δεκάδες φαρμακευτικές στον πλανήτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι εδώ οι «πελάτες» δεν είναι πλέον οι μεμονωμένοι ασθενείς αλλά τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους.

Η απορρόφηση αυτής της παραγωγής είναι διασφαλισμένη από τα συμβόλαια που υπογράφονται από τις κυβερνήσεις και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οι φαρμακευτικές αδυνατούν να καλύψουν στους απαιτούμενους χρόνους.

Σ΄ αυτό τον αγώνα δρόμου φαίνεται πως η Pfizer του κ. Μπουρλά έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα σε νέα κατεύθυνση.

Πρόσφατα και σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση ότι το εμβόλιό της χρειάζεται και τρίτη δόση, υποστήριξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την δημιουργία του πρώτου αντιικού φαρμάκου για τον covid 19.

Αυτό σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, αν δεν υπάρξουν προβλήματα, θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 ήτοι ένα χρόνο περίπου μετά την παρουσίαση του πρώτου εμβολίου.

Με άλλα λόγια μέσα σε ένα χρόνο ο πίνακας αποδόσεων που παρατίθεται θα έχει ανατραπεί σχεδόν καθολικά…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider