Έξυπνες πόλεις: Πρωτιές σε Μεσσηνία και Θεσσαλία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξυπνες πόλεις: Πρωτιές σε Μεσσηνία και Θεσσαλία
Πολλαπλασιάζονται οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες πρωτοπορούν. Όπως για παράδειγμα η Καλαμάτα, ή οι πόλεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πολλαπλασιάζονται οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες πρωτοπορούν. Όπως για παράδειγμα η Καλαμάτα, ή οι πόλεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, το κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας διαθέτει πλέον ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού και τηλεδιαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Ο εκσυγχρονισμός του οδοφωτισμού έγινε με αντικατάσταση 15.000 παλιών φωτιστικών σώματα με νέους τύπου LED, οι οποίοι διαθέτουν και …κοντρόλ. Τα νέα έργα παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, ένα κτίριο που ανακατασκευάστηκε τελευταία και διαθέτει συστήματα γεωθερμίας ώστε να εξοικονομεί ενέργεια.

Επίσης, η πόλη διαθέτει δίκτυα νέων τεχνολογιών, ασύρματα hotspots και δίκτυα οπτικών ινών. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος κ. Θανάσης Βασιλόπουλος σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη, ο δήμος προχωρά σύντομα στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση συστημάτων GIS. Παράλληλα, αναπτύσσει εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μέσω συστημάτων ευφυούς γεωργίας και έξυπνο σύστημα ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού ανέρχεται στο 81%. Όσο για το δίκτυο μπορεί πλέον να μεταφέρει πληροφορίες, με απεριόριστες δυνατότητες. Αρκεί η τοποθέτηση ενός αισθητήρα που θα διαβιβάζει την πληροφορία στο κοντρόλερ του έξυπνου λαμπτήρα και μέσω του δικτύου η πληροφορία θα φθάνει στον σέρβερ του δήμου. Όσο για το πρόγραμμα «έξυπνης γεωργίας» θα μπορεί να συνεργαστεί με το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού στο επίπεδο της μεταβίβασης πληροφοριών. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ομαδοποιούνται τα φωτιστικά σώματα ώστε να δίνονται εντολές για τη ρύθμιση του φωτισμού ανά περιοχές.

Ενεργειακή αναβάθμιση και στον κάμπο

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο σύνολο του δικτύου της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια κατά 78% τον χρόνο, ενώ περιορίζονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.800 τόνους. Όσο για το οικονομικό όφελος, συνολικά για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας, έχει υπολογιστεί στα 24.000.000 ευρώ.

Στην Περιφέρεια όμως έχουν δρομολογηθεί και άλλα έργα όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 88 δημοσίων κτιρίων, νοσοκομείων, επιμελητηρίων, δικαστηρίων, δημαρχείων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σχολείων κλπ. συνολικού προϋπολογισμού 65,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, η περιφερειακή αρχή επιδοτεί µε 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και µε 6,12 εκατ. ευρώ την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου µε συστήματα χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά µε χαμηλό εισόδηµα.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργου (χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20), συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση δύο νέων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου (στην πόλη λειτουργούν σήμερα άλλοι δύο σταθμοί μέτρησης) ενώ για την εγκατάσταση ενός τρίτου μετρητή εγκρίθηκαν προ ημερών τα Τεύχη Δημοπράτησης για την προμήθειά του με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου. Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο ερευνητικά προγράμματα που συλλέγουν στοιχεία για την ατμόσφαιρα της περιοχής. Το ένα από τα δύο, πέρα από τη διενέργεια δειγματοληψιών (σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε καμινάδες και σε κεντρικά σημεία του Βόλου) καινοτομεί καθώς λειτουργεί το σύστημα D-NOSES, µε το οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα µέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Odour Collect» να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο περιστατικά οσμής.

Βεβαίως, η Θεσσαλία έχει ιστορία στην πρωτοπορία των πόλεών της, καθώς τα Τρίκαλα ήταν το πρώτο αστικό κέντρο της χώρας με ασύρματο δίκτυο. Σήμερα εκεί λειτουργεί η εφαρμογή Smart Parking, που υποδεικνύει τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ενώ έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες στις θέσεις ΑμεΑ ώστε με Bluetooth να ενημερώνεται η δημοτική αστυνομία αν κάποιος παρκάρει παράνομα. Μάλιστα, από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας εφάρμοσε προγράμματα τηλε-φροντίδας και τηλε-πρόνοιας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία και εξοπλισμό που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα προγράμματα τηλεϊατρικής που είχε εφαρμόσει ο δήμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider