ΔΝΤ: Το 2022 η επιστροφή της Ευρωζώνης στα προ-κορονοϊού επίπεδα - «Ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Το 2022 η επιστροφή της Ευρωζώνης στα προ-κορονοϊού επίπεδα - «Ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης»
Το Ταμείο αναμένει πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να ξεπεράσει το 3% στο τέλος του 2021.

Ενδεχόμενο για επιστροφή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα προ-κορονοϊού επίπεδα ανάπτυξης από το 2022 «βλέπει» το ΔΝΤ, σε έκθεση του για την πορεία της οικονομίας των χωρών του ευρώ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Οι αναλυτές του Ταμείου υποστηρίζουν πως «εάν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού γίνουν ευρέως διαθέσιμοι στο γενικό πληθυσμό μέσα στο καλοκαίρι του 2021 και το 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% για το επόμενος έτος, στα επίπεδα προ της πανδημίας».

Ακόμα, το Ταμείο αναμένει αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το τρέχον έτος, υποστηρίζοντας πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή μπορεί να φτάσει έως και το 3,1% μέσα στο 2021.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, «διατηρώντας υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις».

Επιπλέον, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη χρειάζεται μέτρα πρόσθετη δημοσιονομική στήριξης, ίσα με το 3% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

«Μία επιπλέον στήριξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ τη διετία 2021-22 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% στο τέλος του 2022 και να μειώσει περισσότερο από το μισό τις μεσοπρόθεσμες απώλειες λόγω του ισχυρού αντίκτυπου στην πλευρά της προσφοράς.

Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρότερες παράπλευρες συνέπειες από την πρόσθετη νομισματική στήριξη. Θα οδηγούσε, επίσης, τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο σε πολλές χώρες και θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του περιθωρίου της νομισματικής πολιτικής» συμπληρώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider