Νορβηγικό wealth fund: Ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στρέφεται στις βιώσιμες επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγικό wealth fund: Ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στρέφεται στις βιώσιμες επενδύσεις
Το νορβηγικό ταμείο διαχείρισης δημόσιου πλούτου, αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων έκανε την πρώτη του επένδυση σε μη εισηγμένη δομή ανανεώσιμης ενέργειας αφότου του δόθηκε το «πράσινο φως» να μπει στον χώρο των assets πριν από ένα χρόνο.

Το νορβηγικό ταμείο διαχείρισης δημόσιου πλούτου, αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων έκανε την πρώτη του επένδυση σε μη εισηγμένη δομή ανανεώσιμης ενέργειας αφότου του δόθηκε το «πράσινο φως» να μπει στον χώρο των assets πριν από ένα χρόνο.

Το μεγαλύτερο σχήμα δημόσιων επενδύσεων στον κόσμο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως πρόκειται να αγοράσει το 50% των αιολικών πάρκων Borssele 1 & 2 δύναμης 752 megawatt από την δανική Orsted. Η συμφωνία κοστίζει 1,375 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. δολάρια.

Το νορβηγικό fund αναζητούσε τέτοια assets να αγοράσει από όταν το κοινοβούλιο συμφώνησε να του δώσει την σχετική άδεια το 2019. Αλλά μόλις τον Ιανουάριο ο CEO Nicolai Tangen δήλωσε πως αποδεικνυόταν δύσκολο να βρεθούν αγοραστικοί στόχοι σε λογικές τιμές.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας μη εισηγμένη επένδυση σε υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με την Orsted για να παραδώσουμε πράσινη ενέργεια στα νοικοκυριά της Ολλανδίας», δήλωσε το στέλεχος του fund Mie Holstad.

H συμφωνία με την Orsted επετεύχθη αφού το ταμείο εξέτασε 8 διαφορετικές δυνατότητες πέρυσι, από την οποία καμία δεν ευοδώθηκε, είπε η Mie Holstad σε μια συνέντευξη Τύπου. Ο επενδυτής έθεσε ένα στόχο να τοποθετήσει 14 δισ. δολάρια σε assets.

To deal σημαίνει πως το νορβηγικό fund θα γίνει συνεταίρος στην παραγωγή αρκετής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, καθώς εκκρεμεί η επίσημη έγκριση. Τα Borselle 1 και 2 είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο και λειτουργούν με 94 τουρμπίνες Siemens Gamesa των 8 megawatt.

Αναβάθμιση της στρατηγικής

Η ανακοίνωση της συμφωνίας συνέπεσε με μια ανανέωση της στρατηγικής εκ μέρους του νορβηγικού ταμείου, η οποία σηματοδοτεί μια πιο ενεργή προσέγγιση στις επενδύσεις. Κάτι που περιλαμβάνει τον στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις.

Ο Τangen, ένας πρώην επικεφαλής σε hedge fund που τώρα διοικεί το γιγάντιο επενδυτικό σχήμα από τον Σεπτέμβρη, αύξησε την σύνδεση του fund με εξωτερικούς asset managers και έθεσε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς στόχους ως θεμέλιο λίθο της προσέγγισης του. Θέλει να χρησιμοποιήσει περισσότερη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης τεχνητής νοημοσύνης, και σχεδιάζει να φέρει σε επαφή τους διαχειριστές του χαρτοφυλακίου του με μερικές από τις προπονητικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι αθλητές.

Το fund, που εξοικονόμησε 123 δισ. δολάρια σε έσοδα πέρυσι, ακολούθησε την στρατηγική στροφή προς τις αμερικάνικες μετοχές και μακριά από την Ευρώπη. Πολλά από τα περσινά κέρδη οφείλονται στις ιδιοκτησίες της σε τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ.

Το fund ακολουθεί μια πολιτική η οποία τοποθετεί το 70% σε μετοχές και το υπόλοιπο ως σταθερό εισόδημα. Επίσης επενδύει σε ακίνητα.

Το δημόσιο ταμείο διαχείρισης πλούτου, διοικείται από ένα τμήμα της κεντρικής τράπεζας, και είχε δημιουργηθεί το 1990 για να επενδύσει τα κέρδη της Νορβηγίας από πετρέλαιο και αέριο στο εξωτερικό, ενώ αρχικά ο στόχος ήταν να αποτρέψει την υπερθέρμανση της εθνικής οικονομίας. Κατέχει το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider