Διεθνή
22-03-2021 | 11:04

Αυστραλία: Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών πλήττουν το Σίδνεϊ (pics)

Newsroom
Μοιράσου το
Αυστραλία: Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών πλήττουν το Σίδνεϊ (pics)
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού βρισκεται η νοτιοανατολική Αυστραλία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται σήμερα από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τις χειρότερες των τελευταίων 60 ετών, οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς πολλές παράκτιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Αυστραλίας, βρίσκονται κάτω από το νερό.

Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή

Σήμερα οι αρχές ζήτησαν από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από το σπίτι τους, αν μπορούν. Σε κάποιες περιοχές έπεσαν μέσα σε 24 ώρες 250 χιλιοστά βροχής.

Στα τέλη του 2019 στην περιοχή μαίνονταν πρωτόγνωρες δασικές πυρκαγιές και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση νερού εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ξηρασίας. Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα πλήττεται έντονα από ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν στα σπίτια τους και ότι 38 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. “Δεν γνωρίζω πότε άλλοτε στην ιστορία μας αντιμετωπίσαμε μια τέτοια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων εν μέσω πανδημίας”, τόνισε.

Η πυροσβεστική έχει λάβει τουλάχιστον 8.800 κλήσεις για βοήθεια, ενώ η Μιντ Νορθ Κόουστ, βόρεια του Σίδνεϊ, είναι η πλέον πληγείσα περιοχή και η Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι επλήγη από μια καταστροφή που σημειώνεται “μία φορά τον αιώνα”.

insider

Γύρω από το Σίδνεϊ, στην κοιλάδα Χόκσμπερι- Νίπιαν, το νερό στα ποτάμια έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1961. Παράλληλα το Σάββατο το απόγευμα άρχισε να υπερχειλίζει το φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σίδνεϊ.

Περισσότερα από 200 σχολεία έχουν κλείσει, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες και σήμερα, όμως αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στην εβδομάδα.

insider

Σωστικά συνεργεία διέσωσαν 20 σκύλους

Οι αυστραλιανές υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών διέσωσαν σήμερα 20 σκύλους που κινδύνευαν καθώς είχαν πλημμυρίσει τα κλουβιά τους μετά τις καταρρακτώδεις βροχές σε ένα κυνοτροφείο σε προάστιο βορειοδυτικά του Σίδνεϊ.

Γαυγίσματα ακούγονταν από τα ημιβυθισμένα κλουβιά καθώς οι διασώστες πλησίαζαν με τις φουσκωτές βάρκες.

Τα σκυλιά, διασταύρωση βέλγικου μαλινουά και γερμανικού ποιμενικού, τοποθετήθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς ζώων και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις βάρκες, που ήταν δεμένη η μία με την άλλη προτού απομακρυνθούν με ασφάλεια.

"Αφού όλα τα ζώα και το προσωπικό μας είναι καλά, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο, όλα τα άλλα αντικαθίστανται", λέει η Σάρον, εκπαιδεύτρια σκύλων και διαχειρίστρια του κυνοτροφείου, το οποίο βρίσκεται στο Λόντοντερι, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κεντρικού Σίδνεϊ.

insider

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων είχαν απομακρύνει νωρίτερα πολλά ζώα, αλλά κάλεσαν τις υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών για να βοηθήσουν με την μεταφορά των υπόλοιπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.