Η Τουρκία αύξησε το βασικό επιτόκιο άνω των προσδοκιών, στο 19% 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία αύξησε το βασικό επιτόκιο άνω των προσδοκιών, στο 19% 
Από τον διορισμό του νέου κυβερνήτη Νασί Αγκμπάλ τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής κατά 875 μονάδες βάσης.

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, στο 19%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εκπλήσσοντας τους αναλυτές και οδηγώντας την λίρα σε άνοδο 2%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση, κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο βρισκόταν στο 17% από τον Δεκέμβριο.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση του επιτοκίου έχουν οδηγήσει την τουρκική λίρα σε άνοδο κατά 10%, ενώ ο πληθωρισμός της χώρας διαμορφώνεται στο 16%, με τον στόχο να τοποθετείται στο 5%.

Σημειώνεται πως από τον διορισμό του νέου κυβερνήτη Νασί Αγκμπάλ τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής κατά 875 μονάδες βάσης, ενώ η λίρα σημείωσε άνοδο περίπου 20%.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ζητήσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ πέρυσι απέλυσε ξαφνικά τους δύο τελευταίους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, μετά τον διορισμό του Αγκμπάλ, υποσχέθηκε μια νέα οικονομική εποχή, πιο φιλική προς την αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider