Πράσινο φως για την ανάδειξη της Αλυκής Αιγίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως για την ανάδειξη της Αλυκής Αιγίου

Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπει άμεσα το έργο για την ανάδειξη της Αλυκής Αιγίου. Πρόκειται για ένα project, το οποίο θα περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, αλλά και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας του υγροβιότοπου. Η πρόταση στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ προκρίθηκε με την υψηλότερη  βαθμολογία και οι εργασίες αναμένεται  να «τρέξουν» σύντομα καθώς αναμένεται να δοθεί άμεσα το …πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του προγράμματος «Αλιεία και θάλασσα 2014-2020».

Στόχος του project είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με την  αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως επίσης και με την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν το έργο ολοκληρωθεί η Αλυκή Αιγίου θα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων. Έτσι οι υπεύθυνοι για τη διαχείρισή της θα διαθέτουν τα απαραίτητα δεδομένα που θα τους επιτρέπουν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση της λιμνοθάλασσας, κάθε στιγμή, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και τις σωστές αποφάσεις για την ανάδειξη και την προστασία της.

Παράλληλα,  η περιοχή σχεδιάζεται να αποτελέσει πεδίο για ερευνητικές εργασίες ενώ παράλληλα θα μπορούν να διοργανώνονται και θερινά σχολεία για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση νέων και όχι μόνο. Η προστασία και η ανάδειξη της Αλυκής εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην  ήπια τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τονώνοντας την τοπική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.  

insider

Η Αλυκή Αιγίου θεωρείται ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, με μεγάλη ορνιθολογική σημασία, καθώς αποτελεί σημαντική στάση για τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά παράλληλα φιλοξενεί και σπάνια υδρόβια φυτά, όπως είναι οι καλαμιές, οι αρμυρήθρες, οι αμάραντοι, τα διάφορα αγριολούλουδα κλπ.. Η Αλυκή είναι σημαντική επίσης για τις διαχειμάζουσες πάπιες, τα διαβατικά παρυδάτια πτηνά και άλλα μεταναστευτικά είδη. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταμετρηθεί περί τα 235 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων κύκνοι,  φοινικόπτερα, φαλαρίδες,  μαυρόκοτες κ.ά.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται ότι θα κλείσει έναν «κύκλο» έργων για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Αιγίου που θα περιλαμβάνει μια διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων η οποία θα περνά από το προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής και τον εμπορικό λιμένα, θα διασχίζει τις παλιές σταφιδαποθήκες, τις 12 βρύσες και τον Πλάτανο του Παυσανία, θα ακολουθεί τη διαδρομή έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και θα καταλήγει στον υγρότοπο της Αλυκής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider