Πώς θα αποφύγουμε στο μέλλον καταστροφές σαν αυτές που προκάλεσε η Μήδεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγουμε στο μέλλον καταστροφές σαν αυτές που προκάλεσε η Μήδεια
Μπορεί οι τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι απρόβλεπτα, ωστόσο μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας ώστε να αποφύγουμε τις συνέπειές τους.

Ακούγοντας δηλώσεις υπευθύνων σχετικά με το ότι 1.200 δένδρα ήταν υπεύθυνα για το χάος που προκλήθηκε από την «Μήδεια», θεωρήσαμε ότι οφείλαμε να τοποθετηθούμε στο δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών για τα προβλήματα που δημιούργησαν τα δένδρα στην ηλεκτροδότηση.

Η ατομική ευθύνη

Πρώτα απ’ όλα μια διαπίστωση: τα δένδρα σε όλες τις αστικές περιοχές της χώρας είναι κατά κανόνα αφρόντιστα, άχαρα, κακοσχηματισμένα αφού δεν ακολουθούν κανένα σχήμα και γεωμετρία, άρρωστα και καχεκτικά. Παρ΄όλα αυτά, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά φτάνουν να λένε πράσινο να είναι κι ότι νά 'ναι.

Όλοι θέλουμε στην αυλή μας δένδρα με φύλλωμα όλο το χρόνο. Τα αειθαλή,  όμως, δέντρα είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κακοκαιρίας, όπως η Μήδεια, με αέρα ή χιόνι. Και για να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, βάζουμε γύρω από κάθε δένδρο μπεκ αυτόματου ποτίσματος και το ποτίζουμε όποτε και όσο εμείς θέλουμε. Άσχετα εάν πρόκειται για νεραντζιά, πεύκο, κυπαρίσσι, μουριά ή πλάτανος. Εμείς ποτίζουμε τρεις φορές την εβδομάδα από δύο ώρες. 

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι ρίζες, κυρίως της στήριξης, να γίνονται τεμπέλικες και στη δύσκολη στιγμή να εγκαταλείπουν το δένδρο στην τύχη του και να ξεριζώνεται. Βλέποντας φωτογραφίες της πρόσφατης κακοκαιρίας, πολλά προβλήματα οφείλονται στην περίπτωση αυτή. Ξεριζωμένα δένδρα πάνω σε αυτοκίνητα, στύλους και καλώδια.

insider

Πάμε τώρα, στο θέμα της φροντίδας του δέντρου. Ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη της; Θεωρούμε ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως θα πρέπει να την έχει ο ωφελούμενος. Το ποιος, όμως, είναι ο ωφελούμενος είναι μια μεγάλη συζήτηση. Γιατί εκτός από τον ιδιοκτήτη του δέντρου, ωφελούνται και οι περαστικοί. Ξαποστένουν στην σκιά του, αναπνέουν το οξυγόνο του που διαχέεται σε όλη τη γειτονιά, απολαμβάνουν το τραγούδι των πουλιών στα φυλλώματά του. Άρα μαζί με τον φυσικό ιδιοκτήτη, «έννομο συμφέρον» στην φροντίδα του δένδρου έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση ως εκπρόσωπος των λοιπών ωφελούμενων εκεί γύρω.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η Πολιτεία

Το κεντρικό Υπουργείο που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά ή ο ΔΕΔΔΗΕ που κάνει χρήση του εναέριου χώρου δεν έχει, κατά την ταπεινή μας γνώμη, καμιά μα καμία εμπλοκή στο θέμα. Εάν το δένδρο είναι ψηλό και εμποδίζει τα καλώδια, δεν χρειάζεται να σου το πει ο ΔΕΔΔΗΕ, το βλέπεις και μόνος σου.  Φωνάζεις, λοιπόν, τον έταιρο ωφελούμενο, τον Δήμο και του λες «τι πρέπει να κάνουμε ώστε το δέντρο να παραμείνει όμορφο και χρήσιμο, αλλά και να μην ρίξει τα καλώδια στην επόμενη Μήδεια»;

Το πρόβλημα, όμως, με την Υπηρεσία Κηποτεχνίας ή Πρασίνου του δήμου, είναι ότι δεν ξέρει να ξεχωρίσει το πεύκο από το κυπαρίσσι. Αλλά ακόμα κι αν ήξερε να τα ξεχωρίσει, έχει τεράστιο όγκο δουλειάς (φροντίδα δέντρων του δρόμου, μοναχικών δέντρων, κοινόχρηστου πρασίνου). Ας συνεργαστεί ή ας τσακωθεί, λοιπόν, ο Δήμος με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ό,τι και να γίνει ας γίνει μεταξύ τους και όχι στην αυλή μας.

Μια πάγια τακτική των πολιτικών είναι να παίρνουν ημίμετρα ή λάθος μέτρα για να κατευνάσουν τα πλήθη. Βγήκε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός μετά την Μήδεια και ανακοίνωσε, ότι το κράτος θα δώσει χρήματα για να υπογειοποιηθεί μέρος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να γίνει ασφαλές. Βγήκαν παράλληλα και κάποια δημοσιεύματα που εκτίμησαν το κόστος της πλήρους υπογειοποίησης σε 18 δις ευρώ.

Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, εικόνα ή άποψη για το εάν θα πρέπει να υπογειοποιηθεί το δίκτυο για λόγους ευρύτερης ασφάλειας. Το θέμα, όμως, είναι ότι αντί η πολιτεία να αποφασίσει να λάβει ένα πάμφθηνο και εύκολο μέτρο προκειμένου να φροντίσει τα δέντρα ώστε να μην πέφτουν και ρίχνουν με την σειρά τους τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, σκοπεύει να δαπανήσει 18 δις για την υπογειοποίηση του δικτύου. Πραγματικά πρόκειται για μια εντελώς παράλογη κίνηση. Πόσο, μάλλον, σε μια περίοδο που είναι εμφανές πως τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια. 

Κλείνοντας, εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι να εξαφανιστούν από προσώπου γης τα καλώδια του ρεύματος, ας προχωρήσουμε στο παραπάνω μέτρο. Εάν, όμως, στην πολιτεία φταίνε μόνο τα κλαδιά των δένδρων, τότε ας δώσει τα χρήματα που προορίζει για την υπογειοποίηση για την κάλυψη άλλων αναγκών. Ας επιμορφώσει τους υπαλλήλους των Δήμων στη εξυπηρέτηση του πολίτη, ας δώσει χρήματα και για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού (αστεία ποσά σε σχέση με την υπογειοποίηση) και ας ξεκινήσει άμεσα η αναμόρφωση των πόλεών μας.

Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider