Διεθνή
02-03-2021 | 20:28

Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να επεκτείνει και το 2022 τη χαλάρωση των κανόνων για το χρέος

Newsroom
Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να επεκτείνει και το 2022 τη χαλάρωση των κανόνων για το χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επεκτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για το χρέος και το επόμενο έτος καθώς τα επίμονα lockdowns και η αργή διανομή των εμβολίων θέτουν τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα περιγράψει τις νέες παραμέτρους την Τετάρτη που θα τον βοηθήσουν να αποφασίσει εάν θα διακόψει ή θα παρατείνει την αναστολή του ορίου δαπανών της ΕΕ τον Μάιο, σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στο σχέδιο. Η απόφαση έρχεται έναν χρόνο μετά την αρχική αναστολή των κανόνων, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονταν να αμβλύνουν το πλήγμα της πανδημίας με άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης.

Μια απόφαση για καθυστέρηση της αποκατάστασης των κανόνων θα ήταν ακόμη μία ένδειξη πως οι οικονομίες της ΕΕ είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια σταδιακή προσέγγιση στην απόσυρση της στήριξης, παρά τη σοβαρή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Ενώ η επίσημη απόφαση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί προτού περάσουν ακόμη δύο μήνες, η Κομισιόν θα πει ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι κανόνες δεν θα ισχύσουν εκ νέου νωρίτερα από το 2023, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η επανεισαγωγή των κανόνων θα απαιτούσε την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στα επίπεδα του 2019, ένα σενάριο που θεωρείται απίθανό δεδομένων της διατήρησης των περιορισμών, της αύξησης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και της σχετικά αργής εκστρατείας ανοσοποίησης.

Το προσχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί να τροποποιηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8% το περασμένο έτος και η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2021, με τις προβλέψεις να εξαρτώνται ωστόσο από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του ιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.