Σε υψηλό 3 ετών ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 3 ετών ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο
Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 54,8 τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 57,7 μονάδες, αποτελώντας μια από τις υψηλότερες τιμές στην 20ετή ιστορία του.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, λόγω αύξησης της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) κατέγραψε άνοδο στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 54,8 τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 57,7 μονάδες, αποτελώντας μια από τις υψηλότερες τιμές στην 20ετή ιστορία του. Παράλληλα, ο δείκτης παραγωγής σκαρφάλωσε στις 57,6 μονάδες από τις 54,6.

«Η μεταποίηση εμφανίζεται ως ένα ολοένα και πιο θετικό σημείο στην οικονομία της ευρωζώνης μέχρι στιγμής φέτος», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit. «Η ισχυρή μεταποιητική επέκταση βοηθά εμφανώς να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη αδυναμία λόγω του κορονοϊού σε πολλούς κλάδους που έχουν άμεση επαφή με τους καταναλωτές, ελαφρύνοντας τον αντίκτυπο από τα πρόσφατα μέτρα του lockdown σε πολλές χώρες και βοηθώντας να περιοριστεί ο συνολικός ρυθμός οικονομικής συρρίκνωσης».

Στα επιμέρους στοιχεία, η αύξηση της ζήτησης για μεταποιητικά προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια να ενισχύσουν τον αριθμό απασχολουμένων για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ωστόσο τα μέτρα του lockdown διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εργοστάσια πασχίζουν να προμηθευτούν πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι χρόνοι παράδοσης. Αυτές οι ελλείψεις επέτρεψαν στους προμηθευτές να αυξήσουν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ο δείκτης τιμών πρώτων υλών ανέκαμψε στις 73,9 από τις 68,3 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider