Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων το Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων το Φεβρουάριο

H δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο, αν και συνέχισε να συρρικνώνεται, καθώς οι περιορισμοί λόγω Covid-19 παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από την IHS Markit.

Οι περιορισμοί στις κινήσεις των πολιτών, όπως και το γεγονός ότι η εφαρμογή των εμβολιαστικών πλάνων απέχει από αυτή που θα επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποτελούν εμπόδια για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Έτσι, ο σύνθετος δείκτης PMI της HIS Markit για την Ευρωζώνη, που εξετάζει την δραστηριότητα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, αυξήθηκε ελαφρώς στις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 47,8 τον Ιανουάριο. Ο,τιδήποτε κάτω από 50 υποδεικνύει συρρίκνωση δραστηριότητας.

Ο κλάδος των υπηρεσιών, που είναι και ο πιο βαριά χτυπημένος από τα lockdown και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, σημείωσε πτώση στη δραστηριότητα στα χαμηλότερα επίπεδα για το τρίμηνο, ενώ η μεταποίηση άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 36 μήνες.

«Τα συνεχιζόμενα μέτρα lockdown αποτέλεσαν ένα επιπλέον πλήγμα για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη κατά τον Φεβρουάριο, το οποίο προστίθεται στην –κατά πάσα πιθανότητα- πτώση του ΑΕΠ ξανά στο πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολόγιζε πως το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για το 2021 θα αυξηθεί κατά 3,9%. Ωστόσο, η πρόβλεψη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη αν τα εμβόλια αποδειχτούν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στα νέα στελέχη του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider