Νέο κύμα ψύχους ιστορικών διαστάσεων σαρώνει τις ΗΠΑ και μετρά δεκάδες νεκρούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κύμα ψύχους ιστορικών διαστάσεων σαρώνει τις ΗΠΑ και μετρά δεκάδες νεκρούς

Χιόνι, πολικές θερμοκρασίες και εκατομμύρια Αμερικανοί χωρίς ηλεκτροδότηση. Το κύμα ψύχους έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι ανεμοστρόβιλοι που έχουν παρουσιαστεί στην Πολιτεία του Τέξας προκάλεσαν ακόμα τρεις θανάτους.

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ηλεκτροδότηση χθες, Τρίτη, το βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Κυριακή για να αποσταλεί επειγόντως στο Τεξας ομοσπονδιακή βοήθεια.

«Επικίνδυνα παγωμένοι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στις μεγάλες πεδιάδες» στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών «και στην κοιλάδα του Μισσισσιπή μέχρι τα μέσα της εβδομάδας», προειδοποιούσε χθες, Τρίτη, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). «Μια νέα χειμερινή καταιγίδα θα κάνει την εμφάνισή της την Τρίτη στις πεδιάδες του Νότου», συνέχιζε το μετεωρολογικό δελτίο.

Ανεμοστρόβιλοι

«Το κύμα ψύχους που έπληξε τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες συνδέεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχοπτώσεων», είχε εξηγήσει τη Δευτέρα η NWS.

Εκτός από το Τέξας, σχεδόν 600.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό στο Όρεγκον (βορειοδυτικά), τη Λουιζιάνα (νότια), το Κεντάκι (κεντροανατολικά) και τη Δυτική Βιρτζίνια (ανατολικά), σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τον σχηματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ανεμοστροβίλων, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο weather.com, ένας από τους οποίους έπληξε μέσα στη νύχτα τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βόρεια Καρολίνα, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και δέκα τραυματίες.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να το ξεπεράσουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας του Μπράνσγουικ Έντουαρντ Κόνροου, διευκρινίζοντας πως δεν αναζητούν πλέον αγνοούμενους.

«Λάβαμε πράγματι μια προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όμως εκείνη τη στιγμή η καταιγίδα είχε ήδη ξεσπάσει», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider