Οι περισσότερες περιοχές της χώρας υποβαθμίστηκαν τη Δευτέρα σε κίτρινες ζώνες, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός.

Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο στη Ρώμη είναι επίσης προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Καμία από τις ιταλικές περιοχές δεν θεωρήθηκε «κόκκινη ζώνη» τη Δευτέρα. Το Νότιο Τιρόλο, η Ούμπρια, η Απουλία καθώς και τα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας ταξινομήθηκαν ως πορτοκαλί, κατηγορία που αντιστοιχεί σε μέτριο κίνδυνο μόλυνσης.

Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π. μ. παραμένει σε ισχύ. Τα εστιατόρια, τα οποία προηγουμένως είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν μόνο παράδοση κατ'οίκον, επιτρέπεται τώρα να εξυπηρετούν τους μέχρι τις 18:00.

Αξιοθέατα όπως τα Μουσεία του Βατικανού ή το Φόρουμ στη Ρώμη είναι ανοιχτά, αλλά μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το κλείσιμο το Σαββατοκύριακο έχει ως στόχο να αποτρέψει μεγάλα πλήθη.

Ήδη μετά την ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές ιταλικές πόλεις συνέρρευσαν στους δρόμους και τα πάρκα.

Ο Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προειδοποίησε κατά της αμελούς συμπεριφοράς. Η ταξινόμηση των περιοχών ως κίτρινων ζωνών δεν σημαίνει ότι «έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο», είπε. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να «προσέχουν εάν δεν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων».

Στην Ιταλία, ο αριθμός των λοιμώξεων από κορονοϊό είχε πρόσφατα μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τις αρχές, 11 252 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή, περίπου 1.500 λιγότερες από την προηγούμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος την άνοιξη του 2020, η Ιταλία ήταν μία από τις πιο σοβαρά πληγείσες από την πανδημία στην Ευρώπη. Συνολικά, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.