Έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού - Αυξάνονται οι εισαγωγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού - Αυξάνονται οι εισαγωγές

Η ιδιαίτερη υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, που έχουν βρεθεί σε αρκετά σημεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την άνοδο του δείκτη μεταδοτικότητας που έχει υπερβεί τη μονάδα (1,01 στην Αττική και 1,10 στη Νότια Ελλάδα) προκαλεί εύλογες ανησυχίες στην κυβέρνηση.

Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%, ενώ την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, είχαμε 55 εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Αττική σε σύνολο 119 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, από τις εισαγωγές σε 455 απλές κλίνες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα Δευτέρα είναι καλυμμένες 547 κλίνες κορονοϊού ενώ καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αττική και του ενδεχομένου τρίτου κύματος του ιού, το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, αλλά και η αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στην «κόκκινη» Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης

Σε κόκκινο επιδημιολογικό συναγερμό βρίσκεται η Πάτρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την αύξηση των κρουσμάτων να ανησυχεί τους ειδικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη εκτάκτως στην πόλη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να προεδρεύσουν ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και αστυνομικοί φορείς, ενώ συζητήθηκε η άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικά έντονης αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφεται στη Πάτρα, ανεξαρτήτως μεταλλάξεων.

Σύψας: Η μετάλλαξη είναι παντού, λιγότερο αποδοτικά τα εμβόλια

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, εφόσον προκύψει απότομη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας».

Όπως ανέφερε, στη χώρα μας, από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίο, το 60% των 187 δειγμάτων που ελέγχθηκαν βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. «Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού», τόνισε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, ο ίδιος είπε πως ειδικά για τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη «υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider