Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί κατά της σύστασης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί κατά της σύστασης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων η οποία στρέφεται κατά της σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων στρέφεται κατά της υπ΄ αριθμ. 127519/6.11.2020 απόφασης του υπουργού Οικονομικών και κατά του άρθρου 16 του νόμου 4714/2020 που αφορά τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας κ.λπ.

Στην αίτησή της η Ένωση υποστηρίζει ότι η σύσταση της επίμαχης επιτροπής αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος, καθώς ουσιαστικά αντικαθιστά το έργο της Δικαιοσύνης και επισημαίνει ότι η σύνθεση της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και δικαστές (και συνταξιούχοι), καθώς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (και συνταξιούχοι), είναι αντίθετη στο άρθρο 89 του Συντάγματος που απαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Σημειώνεται πως η υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών και ο φορολογούμενος που έχει εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου λόγω παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της εν λόγω επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που αναφέρονται στο άρθρο 16 του ν. 4714/2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider