Κτηματολόγιο: Άλλος ένας χρόνος για 288.844 «ορφανά» ακίνητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Άλλος ένας χρόνος για 288.844 «ορφανά» ακίνητα

Με τον νέο νόμο 4759/2020 δόθηκε άλλη μια ευκαιρία για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι πρώτες εγγραφές για τις 297 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε στις 31/12/2020. Ουσιαστικά πρόκειται για την προθεσμία που έχουν οι πολίτες για να διορθώσουν την πρώτη εγγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Για άλλες 35 περιοχές για τις οποίες οι πρώτες εγγραφές έχουν ήδη οριστικοποιηθεί από την περίοδο το 2017-18 δεν δόθηκε παράταση. Σε αυτές τις 35 περιοχές τα «ορφανά» ακίνητα φτάνουν τα 12.000.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των ακινήτων τα οποία παραμένουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ανέρχονται σε 288.844. Από αυτά, τα 203.100 είναι 100% αγνώστου ιδιοκτήτη ενώ τα 135.612 έχουν συνιδιοκτήτες εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας δεν τα έχει δηλώσει. Στην περίπτωση που και τον επόμενο χρόνο δεν εμφανιστεί ένας ή περισσότεροι ιδιοκτήτες, όλα αυτά τα ακίνητα από 1-1-2022 θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, ελάχιστες θεωρούνται οι περιουσίες οι οποίες τελικά ενδέχεται να χαθούν. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Ελληνικού Κτηματολογίου, από τα ακίνητα που σήμερα εμφανίζονται ως «αγνώστου» ιδιοκτήτη, οκτώ στα δέκα (δηλαδή το 80%) ανήκουν ήδη στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο στα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, δεν είχε την υποχρέωση να τα δηλώσει και αργότερα το …αμέλησε. Τα υπόλοιπα είναι κατά κύριο λόγο ιδιοκτησίες μικρής έκτασης ή αξίας, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποποιηθεί και συνειδητά δεν τις δήλωσαν για διάφορους λόγους. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, η ελληνική Διοίκηση έχει καλέσει τους ιδιοκτήτες τους να τα δηλώσουν από το 1999 δηλαδή πάνω από δύο δεκαετίες.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Κτηματολογίου, σήμερα η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%. Το 2021 θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής επικράτειας (δηλαδή στις Κυκλάδες, σε μέρος της Κρήτης, και αργότερα στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία). Στόχος είναι στο τέλος του 2021 να λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 37% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της χώρας, να βρίσκεται σε φάση ανάρτησης/προανάρτησης το 40%, στη φάση εξέτασης ενστάσεων το 16% και σε φάση συλλογής το 7% των δικαιωμάτων.

Σταδιακά εντός της επόμενης τετραετίας, δηλαδή έως το 2024, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια της κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 Κτηματολογικά Γραφεία και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου, «θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider