Βρετανία: Σε «δύσκολη φάση» οι συνομιλίες για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε «δύσκολη φάση» οι συνομιλίες για το Brexit

«Δύσκολη» χαρακτήρισε το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα, σημειώνοντας πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί ότι η Βρετανία είναι κυρίαρχο κράτος.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα στον τηλεοπτικό σταθμό Sky. «Είναι σωστό να πούμε ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση, υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ΕΕ αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Σάρμα.

Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. Από τα τέλη του έτους, η ΕΕ θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα.

Γαλλία: Δεν αποκλείεται ένα «βέτο»

Η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε μια εμπορική συμφωνία του Brexit εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Μπον στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό… Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider