Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας
Οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά. 

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ανέτρεψαν άρδην τα σχέδια πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το CNBC, οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά.

Δείτε πώς θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι:

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα στο κοινοβούλιο τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν λήξει το γενικό lockdown στη χώρα, στις 2 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να χαλαρώσουν, μπορεί σε κάποιες περιοχές να ενισχυθούν.

Ενώ τόνισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα, «δεν θα είναι φυσιολογικά».

Με βάση την ανακοίνωση του Τζόνσον, από τις 2 Δεκεμβρίου θα τερματιστεί η εντολή για παραμονή των πολιτών στο σπίτι και θα επιτρέπονται και πάλι τα ταξίδια, ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας, κέντρα αισθητικής και καταστήματα, ενώ θα τελούνται κανονικά οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας και οι γάμοι.

Ο «κανόνας των 6», που αφορά στις συναθροίσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους. Παμπ, εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ γήπεδα, θέατρα και συναυλιακοί χώροι θα μπορούν να δέχονται περιορισμένο αριθμό θεατών.

Οι περιοχές της Βρετανίας θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικές «βαθμίδες» στις οποίες θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με τον αριθμό των νοσηλευομένων και τα κρούσματα στην καθεμιά από αυτές. Στην πρώτη βαθμίδα, θα ισχύει ο κανόνας των 6, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους και τα εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες. Στη δεύτερη θα απαγορεύεται η ανάμιξη διαφορετικών νοικοκυριών και ο κανόνας των έξι θα ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους ενώ η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται μόνο όταν ο πελάτης παραγγέλνει και φαγητό. Στην τρίτη βαθμίδα τα γήπεδα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείσουν και επιτρέπεται μόνο το φαγητό σε πακέτο.

Στις 24 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο στη Γαλλία. 

Συγκεκριμένα, αίρεται το lockdown σε τρεις εβδομάδες στη Γαλλία, με αρκετούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες.

Παράλληλα ανοίγουν ξανά εκκλησίες, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως έκανε γνωστό σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

«Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκαν σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος σημείωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για τις γιορτές.

Αισιόδοξα είναι τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Κόντε, ο οποίος ανακοίνωσε ήπια χαλάρωση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις αρχές αυτής της εβδομάδας. 

Παρότι παραμένουν απαγορεύσεις για μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου και επί της λειτουργίας της αγοράς, ο Κόντε εκτίμησε πως η χώρα δεν θα έχει «κόκκινες» ζώνες lockdown την περίοδο των γιορτών.

Η Ιταλία διατηρεί ένα σύστημα ζωνών περιορισμένης, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας με βάση τη διασπορά των κρουσμάτων του κορονοϊού.  Στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας (κόκκινη ζώνη) οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο για απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ το λιανεμπόριο και η εστίαση παραμένουν κλειστά.

Αν το lockdown σε αυτές τις ζώνες αρθεί για τις γιορτές, οι πολίτες θα μπορέσουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μαζί με φίλους και συγγενείς. 

Την επέκταση του «μερικού lockdown» στη Γερμανία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κλείσουν για διακοπές στις 19 Δεκεμβρίου, αντί για τις 21 ή τις 23 που ήταν προγραμματισμένο, με στόχο τα παιδιά να περιορίσουν τις επαφές τους και να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται μόνο μη-τουριστικές διανυκτερεύσεις και δεν θα πραγματοποιηθούν εντός χώρας διακοπές για σκι έως τις 10 Ιανουαρίου - αντίστοιχα, οι πολίτες παρακαλούνται και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τουρισμό. Σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, διευκρινίστηκε.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:38

Η Κομισιόν στηρίζει το δημοψήφισμα της Ισλανδίας για επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

17:38

Δήμας: Στο 93% η πρόοδος κατασκευής στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65

17:35

Reuters: Ο αγωγός Druzhba μετέφερε ουκρανικό και ρωσικό πετρέλαιο πριν δεχθεί επίθεση

17:34

ΔΟΑΕ: Το Ιράν αποθηκεύει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού σε υπόγεια εγκατάσταση

17:22

Νέες συστάσεις ΠΟΥ για την σύνθεση του εμβολίου γρίπης

17:21

Κώτσηρας: Η ιδιωτική ασφάλιση μειώνει την αβεβαιότητα, προστατεύει τα νοικοκυριά και ενισχύει τα δημόσια έσοδα

17:14

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

17:14

Η Βρετανία αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της από το Ιράν

17:02

Στα 6 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2025 στην ελληνική αγορά με αύξηση 5,6%

16:54

Πιτσιλής: Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

16:51

Wall Street: Προς τον χειρότερο μήνα του εδώ και σχεδόν 1 χρόνο ο Nasdaq

16:43

Χρυσοχοΐδης: Στις προκλήσεις απαντάμε με την ίδια πίστη και αφοσίωση στη δουλειά μας

16:35

Δημοπρασία 12μηνων έντοκων 400 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ στις 4 Μαρτίου

16:32

ΕΚΤ: Χαμηλός ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων - Αποσύρθηκαν 444.000 το 2025

16:31

134 γεννήσεις σε 7 έτη το αποτύπωμα της Belive σε υπογονιμότητα και δημογραφικό με αρωγό τη Σ. Ζαχαράκη

16:19

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα το Σάββατο για Τέμπη: Τι ισχύει για ΜΜΜ - Όλες οι συγκεντρώσεις

16:05

Στο 2,9% ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

15:57

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Όσα μέλη της πρεσβείας θέλουν να φύγουν, να το κάνουν σήμερα»

15:50

Πέντε ταξίδια ζωής για solo travellers

15:49

Αγαπηδάκη: Η χώρα μας δίνει τα φώτα της στο εξωτερικό ώστε να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι καλή καρδιαγγειακή υγεία

15:42

Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν στους ενήλικες κάτω των 55 ετών

15:33

Λαμπερά εγκαίνια για το κατάστημα Allwyn στην Allwyn Arena – Εορταστικό κλίμα και μια αναβαθμισμένη εμπειρία διασκέδασης από τη νέα εποχή

15:28

Δημοσκόπηση: Το 68% των Αμερικανών διαφωνεί ότι «η οικονομία των ΗΠΑ ανθίζει»

15:23

Διαβάσατε όλες τις ειδήσεις; Κάντε το κουίζ του insider

15:23

Κρεμλίνο: «Παράλογο ότι ήταν ρωσικό το drone που πλησίασε το Charles de Gaulle»

15:15

Μακρόν για Mercosur: «Δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» από πλευρά της Κομισιόν

15:07

Ξεπέρασαν τις 2,7 δισ. οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο το 2025

15:03

Τι συζητά η λογοτεχνία σήμερα; Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας ανοίγει τον διάλογο

14:52

Στεγαστικό επίδομα ΣΑΕΚ: Διευρύνoνται τα γεωγραφικά όρια και απλοποιείται η διαδικασία

14:41

Eurobank: «Πνεύμονας» για τα τουριστικά έσοδα η ταξιδιωτική κίνηση - Οι 2 κύριες συνιστώσες

gazzetta
gazzetta reader insider insider