Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας
Οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά. 

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ανέτρεψαν άρδην τα σχέδια πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το CNBC, οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά.

Δείτε πώς θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι:

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα στο κοινοβούλιο τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν λήξει το γενικό lockdown στη χώρα, στις 2 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να χαλαρώσουν, μπορεί σε κάποιες περιοχές να ενισχυθούν.

Ενώ τόνισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα, «δεν θα είναι φυσιολογικά».

Με βάση την ανακοίνωση του Τζόνσον, από τις 2 Δεκεμβρίου θα τερματιστεί η εντολή για παραμονή των πολιτών στο σπίτι και θα επιτρέπονται και πάλι τα ταξίδια, ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας, κέντρα αισθητικής και καταστήματα, ενώ θα τελούνται κανονικά οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας και οι γάμοι.

Ο «κανόνας των 6», που αφορά στις συναθροίσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους. Παμπ, εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ γήπεδα, θέατρα και συναυλιακοί χώροι θα μπορούν να δέχονται περιορισμένο αριθμό θεατών.

Οι περιοχές της Βρετανίας θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικές «βαθμίδες» στις οποίες θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με τον αριθμό των νοσηλευομένων και τα κρούσματα στην καθεμιά από αυτές. Στην πρώτη βαθμίδα, θα ισχύει ο κανόνας των 6, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους και τα εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες. Στη δεύτερη θα απαγορεύεται η ανάμιξη διαφορετικών νοικοκυριών και ο κανόνας των έξι θα ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους ενώ η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται μόνο όταν ο πελάτης παραγγέλνει και φαγητό. Στην τρίτη βαθμίδα τα γήπεδα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείσουν και επιτρέπεται μόνο το φαγητό σε πακέτο.

Στις 24 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο στη Γαλλία. 

Συγκεκριμένα, αίρεται το lockdown σε τρεις εβδομάδες στη Γαλλία, με αρκετούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες.

Παράλληλα ανοίγουν ξανά εκκλησίες, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως έκανε γνωστό σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

«Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκαν σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος σημείωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για τις γιορτές.

Αισιόδοξα είναι τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Κόντε, ο οποίος ανακοίνωσε ήπια χαλάρωση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις αρχές αυτής της εβδομάδας. 

Παρότι παραμένουν απαγορεύσεις για μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου και επί της λειτουργίας της αγοράς, ο Κόντε εκτίμησε πως η χώρα δεν θα έχει «κόκκινες» ζώνες lockdown την περίοδο των γιορτών.

Η Ιταλία διατηρεί ένα σύστημα ζωνών περιορισμένης, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας με βάση τη διασπορά των κρουσμάτων του κορονοϊού.  Στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας (κόκκινη ζώνη) οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο για απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ το λιανεμπόριο και η εστίαση παραμένουν κλειστά.

Αν το lockdown σε αυτές τις ζώνες αρθεί για τις γιορτές, οι πολίτες θα μπορέσουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μαζί με φίλους και συγγενείς. 

Την επέκταση του «μερικού lockdown» στη Γερμανία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κλείσουν για διακοπές στις 19 Δεκεμβρίου, αντί για τις 21 ή τις 23 που ήταν προγραμματισμένο, με στόχο τα παιδιά να περιορίσουν τις επαφές τους και να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται μόνο μη-τουριστικές διανυκτερεύσεις και δεν θα πραγματοποιηθούν εντός χώρας διακοπές για σκι έως τις 10 Ιανουαρίου - αντίστοιχα, οι πολίτες παρακαλούνται και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τουρισμό. Σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, διευκρινίστηκε.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον εννέα νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:12

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street - Κέρδη 2% για τον Nasdaq

22:58

Ζελένσκι: «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»

22:42

Πτώση ως 8% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

22:24

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, το σχέδιο 3 ζωνών του Τελ Αβίβ

22:12

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 14/04/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν - Δείτε τα αποτελέσματα

22:11

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:00

Ρωσία: O Λαβρόφ καταγγέλλει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Ασία

21:45

Γκουτέρες: «Ιδιαίτερα πιθανό» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Iράν

21:31

Η Renault θα απολύσει ως και 2.400 μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

21:20

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο μαζί με τον γιο του Έρικ

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»

20:20

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: Κρίσιμοι παράγοντες για την ευρωπαϊκή οικονομία, η διάρκεια και η ένταση της ενεργειακής κρίσης

20:08

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές του mobile internet είναι προσωρινές

19:58

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή έσωσαν τα κέρδη

19:45

Τουρκία: Νέα έρευνα κατά του δημάρχου Άγκυρας για κατάχρηση δημοτικών πόρων

19:29

Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

19:21

Λαζαρίδης: Πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό και στήριξη κτηνοτρόφων

19:11

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες»

19:11

Credia Bank: Στο 40,73% και 29,36% τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου μετά την ΑΜΚ

19:03

Η Disney ανακοίνωσε επίσημα την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

18:50

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ αμφισβητεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

18:47

Βρετανία - Γαλλία: Οι συνομιλίες για το Ορμούζ θα επικεντρωθούν σε πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

18:31

Η χειρότερη περίοδος από τον Β' ΠΠ: Η Κάγια Κάλας καταδικάζει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου

18:28

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

gazzetta
gazzetta reader insider insider