Ειδήσεις
14-10-2020 | 08:57

Οι διατλαντικές σχέσεις σε σταυροδρόμι

Σπύρος Κουρούπης
Μοιράσου το
Οι διατλαντικές σχέσεις σε σταυροδρόμι

Μεταξύ του εντεινόμενου σινοαμερικανικού δράματος και της επίμονης κρίσης του COVID-19, ο κόσμος υφίσταται αναμφισβήτητα θεμελιώδεις, ιστορικές αλλαγές. Φαινομενικά αμετάβλητες δομές που χτίστηκαν για πολλές δεκαετίες παρουσιάζουν ξαφνικά υψηλό βαθμό ελαστικότητας ή απλώς εξαφανίζονται εντελώς.

Στο αρχαίο παρελθόν, οι σημερινές πρωτοφανείς εξελίξεις θα έθεταν τους ανθρώπους σε επιφυλακή για σημάδια επικείμενης αποκάλυψης. Εκτός από την πανδημία και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο κόσμος αντιμετωπίζει επίσης την κλιματική κρίση, τη βαλκανιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και τις εκτεταμένες τεχνολογικές ανακατατάξεις που προκαλούνται από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρασαν οι μέρες που η Δύση - με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη των Ευρωπαίων και άλλων συμμάχων της - απολάμβανε την αδιαμφισβήτητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και τεχνολογική υπεροχή.

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου - όταν η Γερμανία επανενώθηκε και οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ως η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο – η περίφημη υπεροχή του δυτικού κόσμου δεν είναι πλέον αξιόπιστη και η Ανατολική Ασία, με την ολοένα αυξανόμενη αυταρχική και εθνικιστική Κίνα, κινείται γρήγορα για να την αντικαταστήσει. Αλλά δεν ήταν η κλιμακούμενη αντιπαλότητα με την Κίνα που αποδυνάμωσε τη Δύση. Αντίθετα, η παρακμή της Δύσης οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εσωτερικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ιδιαίτερα - αν και όχι αποκλειστικά - στον αγγλοσαξονικό κόσμο.

Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και η εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2016 σηματοδότησαν μια οριστική ρήξη στη διατλαντική δέσμευση για φιλελεύθερες αξίες και μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, προαναγγέλλοντας την αναβίωση μιας στενόμυαλης αντίληψης για την εθνική κυριαρχία, η οποία δεν έχει μέλλον.

Η διατλαντική Δύση, μια έννοια που ενσωματώθηκε στην ίδρυση του ΝΑΤΟ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν το αποτέλεσμα του στρατιωτικού θριάμβου των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ειρηνικό και στα ευρωπαϊκά πολεμικά θέατρα. Οι ηγέτες αυτών των δύο χωρών δημιούργησαν τη μεταπολεμική τάξη και τους κύριους θεσμούς της, από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (πρόδρομος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως εκ τούτου, η «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη» - και μάλιστα η «Δύση» γενικά - ήταν εξ ολοκλήρου μια αγγλοσαξονική πρωτοβουλία, η οποία επεκτάθηκε περαιτέρω
με την επικράτηση στον Ψυχρό Πόλεμο.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, οι δυνάμεις του αγγλοσαξονικού κόσμου εξαντλήθηκαν και πολλοί άρχισαν να επιθυμούν την επιστροφή σε μια μυθική αυτοκρατορική χρυσή εποχή. Η προοπτική ανάκτησης του μεγαλείου του παρελθόντος έχει γίνει ένα επιτυχημένο πολιτικό σύνθημα και στις δύο χώρες. Μεταξύ του δόγματος «Η Αμερική Πρώτα» του Τραμπ και την προσπάθεια του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να «πάρει πίσω τον έλεγχο», ο κοινός παρονομαστής είναι μια λαχτάρα να αναβιώσουν οι εξιδανικευμένες στιγμές του 19ου και του εικοστού αιώνα.

Στην πράξη, αυτά τα συνθήματα ισοδυναμούν με μια αυτοκαταστροφική αντιστροφή.

Οι ιδρυτές μιας διεθνούς τάξης που κατοχυρώνει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη συλλογική ασφάλεια και τις οικουμενικές αξίες, την αποσυναρμολογούν εκ των έσω, μειώνοντας έτσι τη δική τους δύναμη. Και αυτή η αγγλοσαξονική αυτοκαταστροφή έχει δημιουργήσει ένα κενό, που οδηγεί όχι σε μια νέα τάξη αλλά σε χάος. Φυσικά, οι Ευρωπαίοι - ξεκινώντας από τους Γερμανούς - δεν είναι σε θέση κουνήσουν το δάχτυλό τους στους Αγγλοσάξονες . Με την πολιτική τους είτε σε θέματα ασφάλειας, είτε σε εμπορικά ζητήματα, φέρουν επίσης ευθύνη για τη σημερινή εθνικιστική αναβίωση.
Εάν η Δύση - ως ιδέα και ως πολιτικό μπλοκ – πρέπει να επιζήσει, κάτι θα πρέπει να αλλάξει. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καθεμιά πιο αδύναμη από ό, τι ως ένα ενιαίο μέτωπο. Όμως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να μετατρέψουν την ΕΕ σε έναν πραγματικό παγκόσμιο παίκτη ισχύος. Έχει ανοίξει μια βαθιά ρήξη μεταξύ των ηπειρωτικών Ευρωπαίων - που πρέπει να διατηρήσουν το παραδοσιακό δυτικό οικοδόμημα - και τους όλο και περισσότερο εθνικιστές Αγγλοσάξονες. Εξάλλου, το Brexit δεν αφορά πραγματικά ρεαλιστικά ζητήματα εμπορίου. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδης ρήξη μεταξύ δύο συστημάτων αξίας.

Πιο συγκεκριμένα, τι θα συμβεί αν ο Τραμπ επανεκλεγεί τον Νοέμβριο;

Η διατλαντική Δύση σχεδόν σίγουρα δεν θα επιβιώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μια υπαρξιακή κρίση, ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Για τον Τραμπ και τους οπαδούς του, τα χρήματα δεν είναι πραγματικά το ζήτημα. Πρωταρχικό μέλημά τους είναι η αμερικανική υπεροχή και η ευρωπαϊκή φερεγγυότητα. Αντίθετα, εάν εκλεγεί ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τόνος των διατλαντικών σχέσεων σίγουρα θα γίνει πιο φιλικός. Αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην εποχή πριν από τον Τραμπ. Ακόμη και υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, οι Ευρωπαίοι δεν θα ξεχάσουν εύκολα τη δυσπιστία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όποιος και αν κερδίσει τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια Ευρώπη που έχει πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στη δική της κυριαρχία - ειδικά σε τεχνολογικά θέματα - από ό, τι στο παρελθόν.

Η αυτονόητη αλληλεξάρτηση της μετά-ψυχροπολεμικής περιόδου είναι πλέον παρελθόν. Η σχέση θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσαρμοστούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και η Αμερική θα πρέπει να καταλάβει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπορεί να διαφέρουν από τα δικά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.