Ελλάδα
04-10-2020 | 11:40

«Ύμνοι» για την Ελλάδα από Γάλλο κινηματογραφιστή

Μοιράσου το
«Ύμνοι» για την Ελλάδα από Γάλλο κινηματογραφιστή

Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή του Γάλλου κινηματογραφιστή Φρεντ Φουζέα κάνει στάση στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αμοργό, για να καταγράψει την μοναδική άγρια ζωή της Μεσογείου.

Ο καταξιωμένος κινηματογραφιστής  ταξίδεψε πολύ, πριν καταλήξει στις ελληνικές τοποθεσίες που αναδεικνύονται στο ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος-Η Ζωή σε Πολιορκία».

«Η Ελλάδα είναι το σημείο της Μεσογείου όπου υπάρχουν οι περισσότερες άγριες ακτές. Χιλιάδες χιλιόμετρα παραλίες και πολλές από αυτές χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Είναι η περιοχή της Μεσογείου η πιο προστατευμένη από την εισβολή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ως αποτέλεσμα, η ποικιλία αυτών των ακτών και των νησιών την καθιστούν ένα πραγματικό φυσικό κόσμημα του πλανήτη. Και μια δεξαμενή για μια βιοποικιλότητα υπό πίεση. Είδη που έχουν εξαφανιστεί οπουδήποτε αλλού επιβιώνουν ακόμα στην Ελλάδα: όπως η φώκια μοναχός και η χελώνα καρέτα-καρέτα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουζέα.

Το ντοκιμαντέρ «Mediterranean-Life Under Siege», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, ακολουθεί και παρουσιάζει πώς συγκεκριμένοι και ιδιαίτεροι πρωταγωνιστές μάχονται για την επιβίωση τους: μια οικογένεια πελαργών, που πρέπει να ταξιδέψει από την Αφρική στη Βόρειο Ευρώπη περιμετρικά της Μεσογείου, μια θαλάσσια χελώνα που μετά από 30 χρόνια επιστρέφει στην παραλία όπου γεννήθηκε προκειμένου να αφήσει τα αυγά της, μια νεαρή φάλαινα που έχασε την οικογένεια της και η ηχορύπανση την εμποδίζει να εντοπίσει τα ηχητικά κύματα που κανονικά θα την καθοδηγούσαν από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Αλλά και γάτες, αετοί, φώκιες που κάθε μέρα δίνουν αγώνα σε συχνά αφιλόξενες συνθήκες για να ζήσουν, αφού η περιοχή της Μεσογείου διαθέτει περιορισμένο πόσιμο νερό, η θάλασσα της είναι υψηλή σε περιεκτικότητα άλατος, έχει 60 ενεργά ηφαίστεια και μια ακτογραμμή 46.000 χλμ.

Το συνολικής διάρκειας 6 ωρών ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε 4 επεισόδια στην Γαλλία από το τηλεοπτικό κανάλι France2 ενώ αναμένεται να λάβει διανομή επίσης στην Ιταλία και την Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που βάζει στο επίκεντρο την Αμοργό, όπου κυρίως τοποθετούνται τα γυρίσματα.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης «πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς νησί με εξαιρετικό ανάγλυφο. Έχει επίσης πολλές άγριες ακτές. Υπάρχει και μια προσωπική πτυχή, ήρθα στην Αμοργό πριν από 10 χρόνια με την γυναίκα της ζωής μου και έχω υπέροχες αναμνήσεις. Λατρεύω αυτό το νησί για τη γοητεία του, την καλοσύνη των φιλόξενων ανθρώπων και το τόσο καλό φαγητό».

Ο κ. Φουζέα επισκέπτεται συχνά την χώρα μας. «Έρχομαι στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Έχουμε ήδη γυρίσει αρκετές σκηνές στα νησιά του Ιονίου: στη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και στις ακτές της Πελοποννήσου. Όλα πήγαν υπέροχα. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού είχαν κυρίως θετικό αντίκτυπο στα ζώα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήρεμα την φετινή Άνοιξη». Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφάλειας για την προστασία των εργαζόμενων αλλά και των κατοίκων, όπου έγιναν γυρίσματα.

Το ντοκιμαντέρ στοχεύει να αναδείξει την βιοποικιλότητα της Μεσογείου, τις απειλές που αντιμετωπίζει αλλά και τις ελπίδες που απομένουν για την διαφύλαξή της. Η ιδιαιτερότητα της Μεσογείου είναι ότι σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα δεν είναι διαρκής για πάνω από 10.000 χρόνια. Τα ζώα της Μεσογείου, προκειμένου να επιβιώσουν, έχουν εφεύρει στρατηγικές εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της γαλλικής παραγωγής «κάθε χρόνο 600 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα της Μεσογείου. Δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία πλέουν στα νερά της και πάνω από το 30% της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας συνωστίζεται στο μόλις 1% της παγκόσμιας επιφάνειας νερού που αντιπροσωπεύει η Μεσόγειος. Επιπλέον, η υπεραλίευση, ο μαζικός τουρισμός, η καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των ειδών της, η τεράστια εισροή ξενικών και επεκτατικών ειδών οδηγούν τους πληθυσμούς των ειδών της Μεσογείου σε ασφυξία». 

«Στην κινηματογραφική παραγωγή οι Έλληνες είναι πολύ οργανωμένοι, αυστηροί και σοβαροί. Ξαφνικά όλα είναι εύκολα την ώρα της δουλειάς, στο πεδίο. Μέχρι τώρα η ελληνική μας περιπέτεια είναι ειδυλλιακή. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί» σημειώνει ο κ.  Φουζέα.

Από την ελληνική πλευρά, η Ρέα Αποστολίδη είναι η επικεφαλής της ομάδας παραγωγής Anemon που εργάζεται για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ενός κλάδου που όπως η ίδια λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν δυσκολίες αλλά υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Όπως είναι το καινούργιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ, το οποίο δίνει μέχρι 40% των εξόδων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Χωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν θα είχε επενδύσει τόσο πολύ η γαλλική εταιρεία στα γυρίσματα στην Ελλάδα αλλά θα είχε επιλέξει να περάσει περισσότερο χρόνο σε χώρες της Μεσογείου με αντίστοιχα προγράμματα όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία».

Στην ομαλή διεξαγωγή των γυρισμάτων καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η τοπική κοινωνία της Αμοργού που αγκάλιασε το εγχείρημα. «Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, όπως και με τους κατοίκους των νησιών ήταν εξαιρετική. Ειδικότερα, στην Αμοργό, οι τοπικές αρχές, όπως ο δήμος και η αστυνομία μας εξυπηρέτησαν με τρομερή προθυμία και καλή διάθεση, ενώ οι κάτοικοι μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά και φιλόξενα. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην αντιδήμαρχο της Αμοργού, την κα Δεσποτίδη και στον ηγούμενο του Μοναστηρίου της Χοζοβιώτισσας για την βοήθειά τους. Συμμετείχαν και ντόπιοι στο γύρισμα όπως ψαράδες και βοσκοί με τρομερό ενθουσιασμό!» επισημαίνει η κ. Αποστολίδη.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.