Μόνο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα μας σώσουν

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα μας σώσουν
Αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, οι εποχές των πρώτων μνημονίων θα είναι Παράδεισος

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στην οικονομία θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο Φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο Χειμώνα. Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν ήταν τα αναμενόμενα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και οι εκτιμήσεις για την ύφεση γίνονται ολοένα και χειρότερες.

Όσο για το 2021, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές και η ανάκαμψη τύπου “V” θα αργήσει, αν έρθει εν τέλει ποτέ. Και όλα αυτά, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, μια και η πανδημία έχει γονατίσει τις οικονομίες ολόκληρου του πλανήτη.

Και ενώ οι υπόλοιπες δυτικές χώρες μπήκαν σε ύφεση μετά από πολυετή ευμάρεια, έχοντας δηλαδή «λίπος» για να περάσουν τη δύσκολη περίοδο, ο κορονοϊός χτύπησε την ελληνική οικονομία μετά από μια 10ετία μνημονίων. Και απειλεί να της δώσει τη χαριστική βολή, στέλνοντάς της πίσω στα τάρταρα των δίδυμων ελλειμμάτων.

Τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό αλλά και η συνειδητοποίηση ότι κάτι πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα», στρώνουν το έδαφος για τις σκληρές, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας. Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που πολύ σωστά είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο.

Και στην περίπτωσή μας, το «αλλάζουμε» σημαίνει κάνουμε (επιτέλους) τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Αυτές που δεν κάναμε όταν έπρεπε στην αρχή των Μνημονίων και ακόμα πληρώνουμε το τίμημα.

Τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα διώξουν τις παθογένειες δεκαετιών και θα κάνουν την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική, δίνοντας καύσιμα για φυγή προς τα εμπρός. Και όχι, οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις των φόρων δεν είναι μεταρρυθμίσεις.

Η ψηφιοποίηση όμως της δημόσιας διοίκησης, τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, η μείωση της γραφειοκρατίας και η υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου πρέπει να γίνουν άμεσα, όσο και αν συγκρούονται με κάστες και συμφέροντα.

Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιβάλλεται όμως να εξειδικευθεί ανά τομέα και κυρίως να υπάρξει η πολιτική βούληση για να γίνει πράξη.

Η αλήθεια είναι πως η τρέχουσα συγκυρία, εκτός από τις απειλές, φέρνει μαζί της μια τεράστια ευκαιρία. Τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό αλλά και η συνειδητοποίηση ότι κάτι πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα», στρώνουν το έδαφος για τις σκληρές, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα την αδράξουν, αλλάζοντας την εικόνα της χώρας για δεκαετίες. Σε άλλη περίπτωση, και πάλι θα μιλάμε για άλλη Ελλάδα, πολύ χειρότερη όμως από τη σημερινή.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης και το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider