Εξορύξεις στο φεγγάρι ετοιμάζεται να κάνει ο Τραμπ με νομοσχέδιο που καταρτίζει η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας νέας διεθνούς συμφωνίας που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και ονομάζεται «Artemis Accord».
Η κυβέρνηση Τραμπ και άλλες χώρες που εξερευνούν το διάστημα θεωρούν το φεγγάρι ως βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Το φεγγάρι έχει επίσης αξία για μακροχρόνια επιστημονική έρευνα που θα μπορούσε να επιτρέψει μελλοντικές αποστολές στον Άρη - δραστηριότητες, οι οποίες εμπίπτουν σε ένα καθεστώς διεθνούς διαστημικού δικαίου, το οποίο ωστόσο θεωρείται παρωχημένο.
Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελεί μια τελευταία προσπάθεια καλλιέργειας συμμαχιών γύρω από το σχέδιο της NASA να «τοποθετήσει» ανθρώπους και διαστημικούς σταθμούς στο φεγγάρι μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η κίνηση λαμβάνει χώρα την ώρα που ο συγκεκριμένος οργανισμός διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στην εφαρμογή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Το σχέδιο συμφώνου δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, Nasa επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Artemis, το οποίο επιδιώκει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι έως το 2024 και να δημιουργήσει μια «βιώσιμη παρουσία» στον νότιο σεληνιακό πόλο στη συνέχεια, ιδιωτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε εξορύξεις στα σεληνιακά πετρώματα.
Το σύμφωνο στοχεύει επίσης να παράσχει ένα πλαίσιο βάσει του διεθνούς δικαίου για τις εταιρείες να κατέχουν τους πόρους που διαθέτουν, ανέφεραν σχετικές πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν νόμο το 2015 που παραχωρεί στις εταιρείες τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε πόρους που κατέχουν στο διάστημα, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι στη διεθνή κοινότητα.
Με πληροφορίες από το The Guardian.