Στα έργα τέχνης επενδύουν οι πλούσιοι συλλέκτες εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα έργα τέχνης επενδύουν οι πλούσιοι συλλέκτες εν μέσω πανδημίας
Στα «πάνω» τους τα έργα τέχνης ως ασφαλείς επενδύσεις.

Σε μια εποχή όπου η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να πλήττει την παγκόσμια οικονομία, μερικοί πλούσιοι βλέπουν τα έργα τέχνης όχι μόνο ως μια ασφαλή επένδυση αλλά και ως μια σίγουρη πηγή ρευστότητας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το Business Insider, στην οποία πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους της αγοράς και του κόσμου της τέχνης.

Η Elizabeth von Habsburg, διευθύνουσα σύμβουλος του Winston Art Group στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Business Insider ότι οι άνθρωποι ψάχνουν να αντλήσουν χρήματα από την τέχνη λόγω ενός μείγματος «οικονομικής αναστάτωσης και μειωμένων επιτοκίων» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Athena Art Finance στη Νέα Υόρκη δήλωσε στο Business Insider ότι η εταιρεία βρίσκεται σε "ενεργές συζητήσεις" με διάφορους συλλέκτες έργων τέχνης και επενδυτές που αναζητούν ρευστότητα, ενώ η Fine Art Group με έδρα το Λονδίνο δήλωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί αύξηση στις έρευνες για χρηματοδότηση η οποία αφορά σε υψηλή τέχνη και κοσμήματα τον περασμένο μήνα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Fine Art Group, Freya Stewart, σημείωσε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάγκη για μετρητά αποτελεί προτεραιότητα ειδικά σε περιόδους «αστάθειας και αβεβαιότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Καθώς οι μετοχές υποχώρησαν και, στη συνέχεια, οι συνέπειες της πανδημίας άρχισαν να γίνονται εμφανείς, ορισμένοι πελάτες έψαχναν για γρήγορες επενδύσεις. Άλλοι απλώς θέλουν να εξασφαλίσουν κεφάλαια τώρα για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε καλή οικονομική θέση στους επόμενους μήνες», εκτιμά.

Δημοφιλείς οι επενδύσεις σε έργα τέχνης σε δύσκολους καιρούς

Η χρηματοδότηση της τέχνης ήταν ανέκαθεν δημοφιλής στους επενδυτές, επειδή τα έργα τέχνης θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν την αξία τους, όπως σημειώνεται στην έκθεση Art & Finance του Deloitte 2019. Το έργο τέχνης γενικά δεν επηρεάζεται απαραίτητα από τους κινδύνους που συνδέονται συνήθως με τη χρηματοοικονομική αγορά, αναφέρουν οι Kazakina και Metcalf.

Για παράδειγμα, χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου ο S&P 500 να ανακάμψει από την ύφεση του 2008, ενώ ο Artnet Index για τους 100 Καλύτερους Καλλιτέχνες χρειάστηκε αντίστοιχα μόνο τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες: Η σημασία τους και οι περιοχές που προστατεύονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider