H ΕΕ παροτρύνει Netflix και Youtube να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους λόγω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H ΕΕ παροτρύνει Netflix και Youtube να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους λόγω κορονοϊού
Η αυξημένη συνδεσιμότητα που παρατηρείται θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα δίκτυα, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Να περιορίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν ώστε να διατηρηθούν διαθέσιμα και λειτουργικά τα ευρυζωνικά δίκτυα κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπηρεσίες συνεχούς ροής όπως Netflix και Youtube, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει καλές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι όσο κρατά η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ζητά από τέτοιου τύπου πλατφόρμες να προσφέρουν τα βίντεό τους σε κανονική κι όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για bandwith και να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο την ώρα που η πλειονότητα των Ευρωπαίων καλείται να διεκπεραιώσει την καθημερινότητά της από το σπίτι.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, διαδικτυακής μάθησης και ψυχαγωγίας. Το αυτό επιβεβαιώνουν τόσο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, όσο και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος δήλωσε ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση σε φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις, ζήτηση που είναι μεγαλύτερη κι από την συνήθη ετήσια άνοδο που βλέπει η εταιρεία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με δεδομένο ότι η αύξηση αυτή θα μπορούσε να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως χρήση Wi Fi και προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η Επιτροπή συζητά το θέμα και με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, συγκεκριμένα με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), ώστε να δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας αν προκύψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου και η σύσταση του μηχανισμού αναφοράς είναι για προληπτικούς λόγους.

«Η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού» δήλωσε σχετικά ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider