Ειδήσεις | Διεθνή
08-02-2020 | 09:18

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία

Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία

Η Ιρλανδία πάει στις κάλπες και έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα.

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Σάββατο, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι.

Η χώρα των 5 εκατ. κατοίκων θα πρέπει να αποφασίσει για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι, που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η χώρα που είναι γνωστή και ως «σμαραγδένιο νησί» έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν υπέρ μίας πολιτικής ομάδας ή κόμματος, για να εκπροσωπήσει την περιοχή τους στο Κοινοβούλιο, ενώ μπορούν να «ψηφίσουν» και τη δεύτερη και τρίτη επιλογή τους. 

Με αυτό τον τρόπο, οι ψήφοι τους μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους υποψηφίους, έως ότου καλυφθούν όλες οι «τοπικές» θέσεις.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία:

Οι Ιρλανδοί ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να λύσει μία σειρά από εθνικά ζητήματα που δεν έτυχαν της απαραίτητης φροντίδας τα προηγούμενα χρόνια, όταν η προσοχή ήταν στραμμένη στο Brexit. 

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται πως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για το 40% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα «Irish Times».

Η Ιρλανδία ήταν το δεύτερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε διάσωση, λίγους μήνες μετά την Ελλάδα.

Η χώρα ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010, ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης, στα τέλη του 2013, αποτελεί έναν σταθμό στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους.

Η Ιρλανδία έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης, εξαιτίας της φτώχειας και του λιμού. Περί τα 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί από το 1800, σύμφωνα με το University College του Κορκ.

Περί τα 31 εκατ. Αμερικανοί - το 10% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών - δηλώνουν ότι έχουν ιρλανδικές ρίζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2018. Κάθε 17 Μαρτίου, οι πόλεις με ιρλανδο-αμερικανικό πληθυσμό γιορτάζουν τον Αγιο Πατρίκιο, τον προστάτη του «σμαραγδένιου νησιού».

Η Ιρλανδία βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Η εξέγερση του Πάσχα του 1916 σημάδεψε την έναρξη ενός αιματηρού αγώνα για την ανεξαρτησία, που οδήγησε στον πόλεμο 1919-1921. Η συνθήκη του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας, χωριστού από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μέλους της Κοινοπολιτείας.

Η Ιρλανδία έγινε κυρίαρχο κράτος το 1937.

Η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, που αντιπροσωπεύει το 17% του νησιού, παραμένει βρετανικό έδαφος. Το 1998, η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έθεσε τέλος στην τριακονταετία των αιματηρών συγκρούσεων (Troubles) ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς.

Η Ιρλανδία φιλοξενεί πολλές από τις πλέον εύρωστες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή έδρα της Apple βρίσκεται στο Κορκ, ενώ στο Δουβλίνο είναι η ευρωπαϊκή έδρα της Google όπως και της Facebook.

Με το φόρο επί των επιχειρήσεων στο 12,5%, η Ιρλανδία κατηγορείται συχνά ότι ενθαρρύνει τις στρατηγικές φορολογικής ελαχιστοποίησης των πολυεθνικών, κατηγορία που αρνείται η κυβέρνηση.

Το 2018, η Ιρλανδία εισέπραξε 11,4 δισ. ευρώ σε φόρους επιχειρήσεων. Οι δέκα μεγαλύτερες αντιπροσωπεύουν το 41% αυτού του ποσού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.