Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία
Η Ιρλανδία πάει στις κάλπες και έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα.

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Σάββατο, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι.

Η χώρα των 5 εκατ. κατοίκων θα πρέπει να αποφασίσει για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι, που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η χώρα που είναι γνωστή και ως «σμαραγδένιο νησί» έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν υπέρ μίας πολιτικής ομάδας ή κόμματος, για να εκπροσωπήσει την περιοχή τους στο Κοινοβούλιο, ενώ μπορούν να «ψηφίσουν» και τη δεύτερη και τρίτη επιλογή τους.

Με αυτό τον τρόπο, οι ψήφοι τους μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους υποψηφίους, έως ότου καλυφθούν όλες οι «τοπικές» θέσεις.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία:

Οι Ιρλανδοί ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να λύσει μία σειρά από εθνικά ζητήματα που δεν έτυχαν της απαραίτητης φροντίδας τα προηγούμενα χρόνια, όταν η προσοχή ήταν στραμμένη στο Brexit. 

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται πως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για το 40% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα «Irish Times».

Η Ιρλανδία ήταν το δεύτερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε διάσωση, λίγους μήνες μετά την Ελλάδα.

Η χώρα ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010, ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης, στα τέλη του 2013, αποτελεί έναν σταθμό στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους.

Η Ιρλανδία έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης, εξαιτίας της φτώχειας και του λιμού. Περί τα 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί από το 1800, σύμφωνα με το University College του Κορκ.

Περί τα 31 εκατ. Αμερικανοί - το 10% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών - δηλώνουν ότι έχουν ιρλανδικές ρίζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2018. Κάθε 17 Μαρτίου, οι πόλεις με ιρλανδο-αμερικανικό πληθυσμό γιορτάζουν τον Αγιο Πατρίκιο, τον προστάτη του «σμαραγδένιου νησιού».

Η Ιρλανδία βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Η εξέγερση του Πάσχα του 1916 σημάδεψε την έναρξη ενός αιματηρού αγώνα για την ανεξαρτησία, που οδήγησε στον πόλεμο 1919-1921. Η συνθήκη του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας, χωριστού από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μέλους της Κοινοπολιτείας.

Η Ιρλανδία έγινε κυρίαρχο κράτος το 1937.

Η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, που αντιπροσωπεύει το 17% του νησιού, παραμένει βρετανικό έδαφος. Το 1998, η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έθεσε τέλος στην τριακονταετία των αιματηρών συγκρούσεων (Troubles) ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς.

Η Ιρλανδία φιλοξενεί πολλές από τις πλέον εύρωστες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή έδρα της Apple βρίσκεται στο Κορκ, ενώ στο Δουβλίνο είναι η ευρωπαϊκή έδρα της Google όπως και της Facebook.

Με το φόρο επί των επιχειρήσεων στο 12,5%, η Ιρλανδία κατηγορείται συχνά ότι ενθαρρύνει τις στρατηγικές φορολογικής ελαχιστοποίησης των πολυεθνικών, κατηγορία που αρνείται η κυβέρνηση.

Το 2018, η Ιρλανδία εισέπραξε 11,4 δισ. ευρώ σε φόρους επιχειρήσεων. Οι δέκα μεγαλύτερες αντιπροσωπεύουν το 41% αυτού του ποσού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

ΠΙΣ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για καταχώριση και αναζήτηση θέσεων εργασίας ιατρών

10:06

Χατζηβασιλείου: Ο Πρωθυπουργός έθεσε το casus belli μέσα στην Άγκυρα

09:58

Cisco: «Βουτιά» 7% για τη μετοχή ελέω «μέτριου» guidance - Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα β' τριμήνου

09:36

Παπαστράτος: Eπενδύσεων συνέχεια με στόχο τα 600 εκατ. εξαγωγές

09:34

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

09:32

Πέθανε ο πρώην υπουργός της NΔ Αναστάσης Παπαληγούρας

09:30

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να προμηθεύονται ενέργεια από εργοστάσια που καίνε άνθρακα

09:30

Ποιοι μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

09:28

Ποιες είναι οι πέντε πιο ερωτικές γλώσσες;

09:26

Μπιλ Άκμαν: Η Pershing Square απέκτησε σημαντικό μερίδιο στη Meta - Περίπου 2 δισ. δολάρια

09:23

Φιντάν: Ιράν και ΗΠΑ δείχνουν ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

09:18

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη για την οικονομία στο δ' τρίμηνο

09:17

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

09:04

Κρις Ράιτ: Σε σημείο «ιστορικής καμπής» οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας - Συνάντηση με Ροδρίγκες

09:02

Στις 2.500 μονάδες «εκτοξεύει» το Χρηματιστήριο η Goldman Sachs

08:57

Ο Τραμπ προσκάλεσε αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι στις αρχές Μαρτίου

08:54

Γεραπετρίτης: Τα θέματα με την Τουρκία πρέπει να λυθούν βάσει διεθνούς Δικαίου

08:47

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο «τραπέζι» ενιαία αγορά, ανταγωνιστικότητα, στρατηγική αυτονομία

08:40

Ακίνητα - Ιαματική Πηγή Κονιαβίτη: Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ, «πράσινο» για τη σύνθετη επένδυση 200 εκατ.

08:37

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τις πληρωμές των κτηνοτρόφων

08:21

Gastrade: Συζητήσεις με ΗΠΑ για το 2ο FSRU - «Κλειδί» για τις ελληνικές εξαγωγές

08:16

«Αλμυρό» το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης: Οι τιμές στη Βαρβάκειο και τα κρεοπωλεία

08:16

Η κρίσιμη μετάβαση της τηλεματικής στις Αστικές Συγκοινωνίες

08:13

Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για ΣΣΕ

08:10

Ο «πόλεμος της μπριζόλας»: Το κρέας εργαστηρίου στα δικαστήρια;

08:00

Βιώσιμη Ευρώπη και νέες πύλες LNG: Πώς το FSRU Αλεξανδρούπολης επανατοποθετεί τη Θράκη στον ενεργειακό χάρτη

07:56

Τι «τρέχει» με την Αστική Σήραγγα Ηλιουπόλεως

07:47

Το τέλος των «φθηνών δεμάτων» από Temu και Shein: Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου

07:36

Στην εντέλεια η χορογραφία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Ανάλυση Χατζηβασιλείου - Οχυρό στο Συνέδριο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

07:30

Χρέη στην εφορία: Η λίστα με τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider