Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία
Η Ιρλανδία πάει στις κάλπες και έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα.

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Σάββατο, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι.

Η χώρα των 5 εκατ. κατοίκων θα πρέπει να αποφασίσει για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι, που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η χώρα που είναι γνωστή και ως «σμαραγδένιο νησί» έχει ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν υπέρ μίας πολιτικής ομάδας ή κόμματος, για να εκπροσωπήσει την περιοχή τους στο Κοινοβούλιο, ενώ μπορούν να «ψηφίσουν» και τη δεύτερη και τρίτη επιλογή τους.

Με αυτό τον τρόπο, οι ψήφοι τους μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους υποψηφίους, έως ότου καλυφθούν όλες οι «τοπικές» θέσεις.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ιρλανδία:

Οι Ιρλανδοί ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να λύσει μία σειρά από εθνικά ζητήματα που δεν έτυχαν της απαραίτητης φροντίδας τα προηγούμενα χρόνια, όταν η προσοχή ήταν στραμμένη στο Brexit. 

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται πως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για το 40% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα «Irish Times».

Η Ιρλανδία ήταν το δεύτερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε διάσωση, λίγους μήνες μετά την Ελλάδα.

Η χώρα ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010, ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης, στα τέλη του 2013, αποτελεί έναν σταθμό στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους.

Η Ιρλανδία έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης, εξαιτίας της φτώχειας και του λιμού. Περί τα 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί από το 1800, σύμφωνα με το University College του Κορκ.

Περί τα 31 εκατ. Αμερικανοί - το 10% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών - δηλώνουν ότι έχουν ιρλανδικές ρίζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2018. Κάθε 17 Μαρτίου, οι πόλεις με ιρλανδο-αμερικανικό πληθυσμό γιορτάζουν τον Αγιο Πατρίκιο, τον προστάτη του «σμαραγδένιου νησιού».

Η Ιρλανδία βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Η εξέγερση του Πάσχα του 1916 σημάδεψε την έναρξη ενός αιματηρού αγώνα για την ανεξαρτησία, που οδήγησε στον πόλεμο 1919-1921. Η συνθήκη του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας, χωριστού από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μέλους της Κοινοπολιτείας.

Η Ιρλανδία έγινε κυρίαρχο κράτος το 1937.

Η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, που αντιπροσωπεύει το 17% του νησιού, παραμένει βρετανικό έδαφος. Το 1998, η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έθεσε τέλος στην τριακονταετία των αιματηρών συγκρούσεων (Troubles) ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς.

Η Ιρλανδία φιλοξενεί πολλές από τις πλέον εύρωστες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή έδρα της Apple βρίσκεται στο Κορκ, ενώ στο Δουβλίνο είναι η ευρωπαϊκή έδρα της Google όπως και της Facebook.

Με το φόρο επί των επιχειρήσεων στο 12,5%, η Ιρλανδία κατηγορείται συχνά ότι ενθαρρύνει τις στρατηγικές φορολογικής ελαχιστοποίησης των πολυεθνικών, κατηγορία που αρνείται η κυβέρνηση.

Το 2018, η Ιρλανδία εισέπραξε 11,4 δισ. ευρώ σε φόρους επιχειρήσεων. Οι δέκα μεγαλύτερες αντιπροσωπεύουν το 41% αυτού του ποσού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:21

Νορβηγία: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς Χάακον και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το στέμμα

13:11

Lefties: Το οικονομικό brand της Inditex άνοιξε στη Βρετανία και απειλεί Shein και Primark

12:58

ΣΒΕ: Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και 10ετή βιομηχανική στρατηγική πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη

12:48

Η Ισλανδία ζυγίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δημοψήφισμα

12:31

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

12:30

Τράπεζες: Η αγορά δεν ακολουθεί κατά πόδας τους αναλυτές

12:29

Αραγτσί: Μπορεί να υπάρξει διπλωματία αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την πολιτική πίεσης

12:26

Μείωση 0,8% στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο

12:17

Αύξηση 11,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:13

Το Ταμείο Ανάκαμψης πέθανε - Ζήτω το Κλιματικό Ταμείο

12:13

ΥΠΑΑΤ: Έως 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 16 εκατ. στα αλιευτικά σκάφη

12:10

Berenberg: Το σοκ του Ιράν θα κρατήσει ψηλά τον πληθωρισμό - Πλήγμα στα νοικοκυριά από πετρέλαιο, αέριο και τρόφιμα

12:04

«Τα γυρνάει» ο Μπέρναμ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι θέμα του Μουσείου»

11:58

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Η Ελλάδα προτίθεται να προβεί και σε περαιτέρω ενέργειες

11:52

Διαμαντοπούλου: Ένα κακό ανέκδοτο τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ

11:46

Στην κατεδάφιση του Μπάντμιντον ο Δούκας - «Ανοίγει τον δρόμο για το Μητροπολιτικό Πάρκο»

11:44

Σύψας για ιό Δυτικού Νείλου: «Κανείς δεν είναι άνοσος» - Υπέρ της ανάπτυξης διαγνωστικών rapid tests

11:29

Google: Αλλάζει την πολιτική για τα spam στην Ευρώπη μετά από πιέσεις της ΕΕ

11:21

Αύξηση κατά 11,2% των θέσεων μαθητείας στον Δημόσιο Τομέα για το 2026-27

11:12

CrediaBank: Κατώτατος μισθός έως 1.600 ευρώ και νέες παροχές - Υπεγράφη η πρώτη ενιαία Συλλογική Σύμβαση

11:09

Χατζηδάκης για Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: «Δεν έτυχε… πέτυχε»

11:05

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και πληθωρισμό

11:03

Χρηματιστήριο: Διστακτική απόπειρα για τις 2.700 μονάδες

10:43

Γαλλία: Οριακά απέφυγε την ύφεση στο α' εξάμηνο - Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

10:39

Τράπεζα Πειραιώς: Στις αγορές με 6ετές ομόλογο, ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

10:23

Κάζακς: «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί - Πιθανή εξέλιξη η αύξηση επιτοκίων»

10:15

Πέθανε ο βασιλιάς της Νορβηγίας

10:15

Νέο Ειδικό Χωροταξικό για Βιομηχανία: 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

10:06

Εκτός λειτουργίας για δεύτερη μέρα η τηλεματική του ΟΑΣΑ λόγω βλάβης

10:00

Κοινά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider