Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία
Από την ισχυρή παρουσία της Κίνας στη χώρα μέχρι την πρωτιά της στο χώρο της βιομηχανίας, αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζουν όλοι για την Πορτογαλία.

Στις κάλπες καλούνται οι Πορτογάλοι πολίτες, σήμερα Κυριακή και οι οικονομικοί αναλυτές στην Ευρώπη αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα κρατήσει η οικονομική ανάκαμψη, ενόψει ενός νέου πολιτικού κύκλου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PSD του Αντόνιο Κόστα, που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, έχει το προβάδισμα, όμως η πραγματική ερώτηση είναι αν θα κατορθώσει να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία συχνά περιγράφεται ως το «success story» της Ευρωζώνης, καθώς, μετά από αυστηρά μέτρα λιτότητας κατάφερε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση χρέους. Πλέον, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Όμως, οι ρυθμοί αυτοί οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στα υψηλά επίπεδα εξαγωγών, πεδίο που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τις εξελίξεις στο εμπόριο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, ακολουθούν 5 σημαντικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για την Πορτογαλία:

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη παραγωγός φελλού παγκοσμίως. Τα δάση από φελλοφόρους δρύες καλύπτουν συνολικά έκταση σχεδόν 7.370.000 στρεμμάτων και είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Έτσι η χώρα έγινε ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του φελλού.

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση για τον Φελλό, η χώρα είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως με 100.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας δηλαδή το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως με ένα μερίδιο 62,4% επί των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.

Η Πορτογαλία έχει 10,2 εκατ. κατοίκους και σχεδόν 2,2 εκατ. υπηκόους που ζουν ανά τον κόσμο, από τους οποίους 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Συνυπολογίζοντας και τους απογόνους των μεταναστών, αυτή η διασπορά ανέρχεται σε σχεδόν 5 εκατ. ανθρώπους.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη πορτογαλική κοινότητα, που αριθμεί περισσότερους από 600.000 πολίτες. Στο Λουξεμβούργο οι Πορτογάλοι αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου. Ανάμεσα στους Πορτογάλους του εξωτερικού, 1,4 εκατ. καλούνται να ψηφίσουν σήμερα Κυριακή, ανάμεσά τους 400.000 στη Γαλλία.

Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1986, ενώ τα τελευταία χρόνια τοποθέτησε σημαντικές προσωπικότητές της στην ηγεσία διεθνών οργανισμών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες είναι Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 2017. Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μάριο Σεντένο έγινε πρόεδρος του Eurogroup την ίδια χρονιά και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) από το 2018. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014.

Η Πορτογαλία ήταν μια από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» σκληρά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όμως άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στα κινεζικά κεφάλαια από το 2011 για να διασώσει διάφορους τομείς της οικονομίας της.

Κινεζικοί όμιλοι έγιναν οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Energias de Portugal (EDP), της διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Redes Energeticas Nacionais (REN), της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας Banco Comercial Portugues (BCP) και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας (Fidelidade).

Οι επενδύσεις επιχειρήσεων ή πολιτών από την Κίνα στην Πορτογαλία υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία προσέλκυσε χιλιάδες ευρωπαίους συνταξιούχους, γεγονός για το οποίο αποκαλείται μερικές φορές «Φλόριντα της Ευρώπης».

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το 2009 η χώρα είχε παραχωρήσει στους συνταξιούχους - κυρίως Γάλλους, Βρετανούς και Ιταλούς - 10 χρόνια απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Ένα σχέδιο δράσης που είχε στόχο να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να ενισχύσει την αγορά ακινήτων.

Αποτέλεσμα: σχεδόν 10.000 από αυτούς όρισαν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που χρονολογούνται το 2017. Η πρωτεύουσα Λισαβόνα και τα παραθαλάσσια θέρετρα στο Αλγκάρβε, στον νότο, είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

19:45

ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

19:00

Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

18:54

Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

18:35

Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

18:29

ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

18:11

Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;

16:47

Σπανάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πολιτική αστάθεια

16:40

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί την απειλή των στρατιωτικών drones από την Κούβα

16:22

ΗΑΕ: Για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους η αποχώρηση απ' τον ΟΠΕΚ

16:07

Δένδιας: Θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

15:46

Tesla: Αύξησε την τιμή του Model Y στις ΗΠΑ

15:30

Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

15:25

ΗΑΕ: Δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από χτύπημα drone σε πυρηνικό σταθμό

15:15

Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

13:00

Ακίνητα - Golden Visa: Πού επενδύουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

12:49

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες απασχολούν τη G7 στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ με την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider