Διεθνή
06-10-2019 | 09:09

Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία

Μοιράσου το
 Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία

Από την ισχυρή παρουσία της Κίνας στη χώρα μέχρι την πρωτιά της στο χώρο της βιομηχανίας, αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζουν όλοι για την Πορτογαλία.

Στις κάλπες καλούνται οι Πορτογάλοι πολίτες, σήμερα Κυριακή και οι οικονομικοί αναλυτές στην Ευρώπη αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα κρατήσει η οικονομική ανάκαμψη, ενόψει ενός νέου πολιτικού κύκλου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PSD του Αντόνιο Κόστα, που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, έχει το προβάδισμα, όμως η πραγματική ερώτηση είναι αν θα κατορθώσει να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία συχνά περιγράφεται ως το «success story» της Ευρωζώνης, καθώς, μετά από αυστηρά μέτρα λιτότητας κατάφερε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση χρέους. Πλέον, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Όμως, οι ρυθμοί αυτοί οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στα υψηλά επίπεδα εξαγωγών, πεδίο που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τις εξελίξεις στο εμπόριο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, ακολουθούν 5 σημαντικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για την Πορτογαλία:

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη παραγωγός φελλού παγκοσμίως. Τα δάση από φελλοφόρους δρύες καλύπτουν συνολικά έκταση σχεδόν 7.370.000 στρεμμάτων και είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Έτσι η χώρα έγινε ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του φελλού.

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση για τον Φελλό, η χώρα είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως με 100.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας δηλαδή το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως με ένα μερίδιο 62,4% επί των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.

Η Πορτογαλία έχει 10,2 εκατ. κατοίκους και σχεδόν 2,2 εκατ. υπηκόους που ζουν ανά τον κόσμο, από τους οποίους 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Συνυπολογίζοντας και τους απογόνους των μεταναστών, αυτή η διασπορά ανέρχεται σε σχεδόν 5 εκατ. ανθρώπους.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη πορτογαλική κοινότητα, που αριθμεί περισσότερους από 600.000 πολίτες. Στο Λουξεμβούργο οι Πορτογάλοι αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου. Ανάμεσα στους Πορτογάλους του εξωτερικού, 1,4 εκατ. καλούνται να ψηφίσουν σήμερα Κυριακή, ανάμεσά τους 400.000 στη Γαλλία.

Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1986, ενώ τα τελευταία χρόνια τοποθέτησε σημαντικές προσωπικότητές της στην ηγεσία διεθνών οργανισμών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες είναι Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 2017. Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μάριο Σεντένο έγινε πρόεδρος του Eurogroup την ίδια χρονιά και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) από το 2018. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014.

Η Πορτογαλία ήταν μια από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» σκληρά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όμως άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στα κινεζικά κεφάλαια από το 2011 για να διασώσει διάφορους τομείς της οικονομίας της.

Κινεζικοί όμιλοι έγιναν οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Energias de Portugal (EDP), της διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Redes Energeticas Nacionais (REN), της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας Banco Comercial Portugues (BCP) και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας (Fidelidade).

Οι επενδύσεις επιχειρήσεων ή πολιτών από την Κίνα στην Πορτογαλία υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία προσέλκυσε χιλιάδες ευρωπαίους συνταξιούχους, γεγονός για το οποίο αποκαλείται μερικές φορές «Φλόριντα της Ευρώπης».

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το 2009 η χώρα είχε παραχωρήσει στους συνταξιούχους - κυρίως Γάλλους, Βρετανούς και Ιταλούς - 10 χρόνια απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Ένα σχέδιο δράσης που είχε στόχο να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να ενισχύσει την αγορά ακινήτων.

Αποτέλεσμα: σχεδόν 10.000 από αυτούς όρισαν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που χρονολογούνται το 2017. Η πρωτεύουσα Λισαβόνα και τα παραθαλάσσια θέρετρα στο Αλγκάρβε, στον νότο, είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.