Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πορτογαλία
Από την ισχυρή παρουσία της Κίνας στη χώρα μέχρι την πρωτιά της στο χώρο της βιομηχανίας, αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζουν όλοι για την Πορτογαλία.

Στις κάλπες καλούνται οι Πορτογάλοι πολίτες, σήμερα Κυριακή και οι οικονομικοί αναλυτές στην Ευρώπη αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα κρατήσει η οικονομική ανάκαμψη, ενόψει ενός νέου πολιτικού κύκλου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PSD του Αντόνιο Κόστα, που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, έχει το προβάδισμα, όμως η πραγματική ερώτηση είναι αν θα κατορθώσει να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία συχνά περιγράφεται ως το «success story» της Ευρωζώνης, καθώς, μετά από αυστηρά μέτρα λιτότητας κατάφερε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση χρέους. Πλέον, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Όμως, οι ρυθμοί αυτοί οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στα υψηλά επίπεδα εξαγωγών, πεδίο που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τις εξελίξεις στο εμπόριο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, ακολουθούν 5 σημαντικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για την Πορτογαλία:

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη παραγωγός φελλού παγκοσμίως. Τα δάση από φελλοφόρους δρύες καλύπτουν συνολικά έκταση σχεδόν 7.370.000 στρεμμάτων και είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Έτσι η χώρα έγινε ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του φελλού.

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση για τον Φελλό, η χώρα είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως με 100.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας δηλαδή το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως με ένα μερίδιο 62,4% επί των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.

Η Πορτογαλία έχει 10,2 εκατ. κατοίκους και σχεδόν 2,2 εκατ. υπηκόους που ζουν ανά τον κόσμο, από τους οποίους 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Συνυπολογίζοντας και τους απογόνους των μεταναστών, αυτή η διασπορά ανέρχεται σε σχεδόν 5 εκατ. ανθρώπους.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη πορτογαλική κοινότητα, που αριθμεί περισσότερους από 600.000 πολίτες. Στο Λουξεμβούργο οι Πορτογάλοι αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου. Ανάμεσα στους Πορτογάλους του εξωτερικού, 1,4 εκατ. καλούνται να ψηφίσουν σήμερα Κυριακή, ανάμεσά τους 400.000 στη Γαλλία.

Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1986, ενώ τα τελευταία χρόνια τοποθέτησε σημαντικές προσωπικότητές της στην ηγεσία διεθνών οργανισμών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες είναι Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 2017. Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μάριο Σεντένο έγινε πρόεδρος του Eurogroup την ίδια χρονιά και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) από το 2018. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014.

Η Πορτογαλία ήταν μια από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» σκληρά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όμως άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στα κινεζικά κεφάλαια από το 2011 για να διασώσει διάφορους τομείς της οικονομίας της.

Κινεζικοί όμιλοι έγιναν οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Energias de Portugal (EDP), της διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Redes Energeticas Nacionais (REN), της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας Banco Comercial Portugues (BCP) και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας (Fidelidade).

Οι επενδύσεις επιχειρήσεων ή πολιτών από την Κίνα στην Πορτογαλία υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία προσέλκυσε χιλιάδες ευρωπαίους συνταξιούχους, γεγονός για το οποίο αποκαλείται μερικές φορές «Φλόριντα της Ευρώπης».

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το 2009 η χώρα είχε παραχωρήσει στους συνταξιούχους - κυρίως Γάλλους, Βρετανούς και Ιταλούς - 10 χρόνια απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Ένα σχέδιο δράσης που είχε στόχο να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να ενισχύσει την αγορά ακινήτων.

Αποτέλεσμα: σχεδόν 10.000 από αυτούς όρισαν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που χρονολογούνται το 2017. Η πρωτεύουσα Λισαβόνα και τα παραθαλάσσια θέρετρα στο Αλγκάρβε, στον νότο, είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1%, παραμένει στα 91 δολ. το Brent

22:04

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Αντιδρά στο χωροταξικό για τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ

21:57

Χρυσός: Ράλι άνω του 3% με αέρα από τη μαζική επαναγορά ομολόγων

21:37

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ για τη Γάζα

21:31

Πρακτικά Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix

17:52

Αλλάζει η στάση των νέων απέναντι στο ΑΙ - Στο επίκεντρο η απώλεια θέσεων εργασίας

17:39

Χρηματιστήριο: «Έπεσαν» οι 2.600 μονάδες - Διήμερες απώλειες 2,4% στις τράπεζες

17:37

Θεσσαλονίκη: Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ

17:30

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριo μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στα ομόλογα

17:21

Γαλλία: Επιπλέον 1.243 θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου

16:55

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ» - Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Αίγινα και Αγκίστρι

16:55

Mε συμπτώματα Long COVID το 26,5% των εργαζόμενων στο βρετανικό ΕΣΥ

16:52

Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά την επαναγορά ομολόγων - «Εκτόξευση» 130% της Moderna


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider