Αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες
Ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης «αυξήθηκε» κατά 34% το 2018, σε σχέση με το 2017.

Ένας στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ πέφτει «θύμα» κάποιας διαδικτυακής απάτης κάθε χρόνο και τα στατιστικά δείχνουν πως η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης αυξήθηκε κατά 34% το 2018, σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Business Insider αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες, με τις οποίες οι online απατεώνες καταφέρνουν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα τους:

Αυτού του είδους οι απάτες είναι από τις πιο συχνές και από τις πιο επιτυχημένες. Οι απατεώνες αυτού του τύπου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε sites όπως είναι το Craigslist, το eBay και το Kjiji ή άλλα sites που συνδέουν απευθείας τους «πωλητές» με τους «αγοραστές».

Το πιο σύνηθες παράδειγμα είναι οι απατεώνες να τοποθετούν προϊόντα προς πώληση, να λαμβάνουν το ποσό και τελικά να μην αποστέλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.

Το 84% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 47% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτα «προϊόντα» και να χάνουν τα χρήματα.

Στην περίπτωση απάτης «τεχνικής υποστήριξης» τα θύματα λαμβάνουν κάποια διαφήμιση, email ή pop up παράθυρο στον υπολογιστή τους, το οποίο τους «προειδοποιεί» πως ο υπολογιστής τους πιθανόν να έχει κάποιον ιό.

Μόλις οι χρήστες – θύματα μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, οι απατεώνες παριστάνουν τους επαγγελματίες τεχνικούς και «χρεώνουν» τα θύματα για την παροχή κάποιας ανύπαρκτης τεχνικής υποστήριξης.

Το 64% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 32% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «υπηρεσίες» και να χάνουν τα χρήματα.

Οι απατεώνες πολλές φορές παριστάνουν τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών οργανισμών ή πιθανούς εργοδότες. Τα θύματα πιστεύουν πως δέχονται πρόταση για δουλειά ή για συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε αυτό το σημείο οι απατεώνες ζητούν χρήματα από τα θύματα για να καλύψουν κάποια έξοδα «εκπαίδευσης» ή «εξοπλισμού».

Το 81% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 25% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «χρεώσεις» και να χάνουν τα χρήματα.

Όπως και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έτσι και στις ΗΠΑ, πολλοί είναι οι πολίτες που δέχονται τηλεφωνήματα ή ηλεκτρονική αλληλογραφία στα οποία αναφέρεται πως οι ίδιοι ή άνθρωποι του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν χρέη προς ιδιώτες ή προς το δημόσιο. Έτσι, τα θύματα καλούνται να εξοφλήσουν το – εκάστοτε – ποσό, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, το 38% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 12% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «οφειλές» και να χάνουν τα χρήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

08:55

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας των πυρκαγιών

08:49

ΗΠΑ: Ο καρκίνος του Τζο Μπάιντεν έχει εξαπλωθεί δηλώνει ο γιος του

08:41

Κέρκυρα: Οι top παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

08:32

«Moneymaxxing»: Δεν είναι απλά trend αλλά τρόπος ζωής

08:28

Η επίθεση στη Hugging Face σηματοδοτεί την έναρξη μιας επικίνδυνης εποχής κυβερνοεπιθέσεων με AI

08:20

Ενέργεια και τράπεζες οδηγούν την ευρωπαϊκή κερδοφορία - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις η Deutsche Bank

08:14

Φοιτητική Στέγη: Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οικογένεια πριν νοικιάσει σπίτι

08:06

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν τα καθαρίσει - Πώς κινούνται δήμοι και ΠΣ, ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

08:00

Η χώρα που ζει το δημογραφικό μας μέλλον προβλέπεται να χάσει το 30% του πληθυσμού της μέχρι το 2070

23:58

ΣΕΤΕ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη το χωροταξικό για τον τουρισμό

23:35

Βρετανία: Τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που κατέληξαν στα απορρίμματα σε έναν μόνον χρόνο θα μπορούσαν να γεμίσουν 75 πισίνες

23:15

Χαρακόπουλος: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποζημιώσεων για βιολογικά προϊόντα

22:48

Ταϊλάνδη: Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση σε σχολείο

22:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου μετά από εμπλοκή του κλεμμένου ΙΧ που οδηγούσε σε τροχαίο

21:47

Τρίκαλα: Στα 1.352 μέτρα, δημιουργήθηκε ένας μοναδικός χώρος αναψυχής

21:18

Ποια είναι η δουλειά του υπολογιστικού γλωσσολόγου στην εποχή της ΤΝ και πόση ζήτηση έχει η ειδικότητα στην αγορά;

21:00

Δύο συλλήψεις στην Κορινθία και μία στη Λέσβο για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια

20:50

Πάρος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από πισίνα beach bar 4χρονο αγοράκι

20:43

Λίβανος: Η Βηρυτός αναφέρει ισραηλινή εισβολή σε ένα χωριό του νότου παρά την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού

20:31

Δήμος Αθηναίων: Καλεί τους πολίτες να απέχουν από εργασίες σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

20:12

Θρήνος για τον Μέσι: Πέθανε ο πατέρας του Χόρχε

19:56

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

19:47

Συνελήφθησαν 49χρονος και 37χρονος, μέλη της ρωσόφωνης μαφίας

19:19

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έτοιμοι να πλαγιοκοπήσουν τον Τραμπ αν κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές

19:00

Brexit: Δέκα χρόνια διχασμού και το ερώτημα που επιστρέφει - Ώρα για την ΕΕ ξανά;

18:44

ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 3 άτομα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου

18:21

Λιβύη: Περιορίστηκε η διαρροή στον πετρελαιαγωγό Zaqout-Sidra

18:12

Θεσσαλονίκη:Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σίνδο

18:00

ΕΛΓΕΚΑ: Προληπτική ανάκληση προϊόντος μαρμελάδας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider