Αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες
Ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης «αυξήθηκε» κατά 34% το 2018, σε σχέση με το 2017.

Ένας στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ πέφτει «θύμα» κάποιας διαδικτυακής απάτης κάθε χρόνο και τα στατιστικά δείχνουν πως η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης αυξήθηκε κατά 34% το 2018, σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Business Insider αυτές είναι οι 4 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες, με τις οποίες οι online απατεώνες καταφέρνουν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα τους:

Αυτού του είδους οι απάτες είναι από τις πιο συχνές και από τις πιο επιτυχημένες. Οι απατεώνες αυτού του τύπου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε sites όπως είναι το Craigslist, το eBay και το Kjiji ή άλλα sites που συνδέουν απευθείας τους «πωλητές» με τους «αγοραστές».

Το πιο σύνηθες παράδειγμα είναι οι απατεώνες να τοποθετούν προϊόντα προς πώληση, να λαμβάνουν το ποσό και τελικά να μην αποστέλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.

Το 84% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 47% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτα «προϊόντα» και να χάνουν τα χρήματα.

Στην περίπτωση απάτης «τεχνικής υποστήριξης» τα θύματα λαμβάνουν κάποια διαφήμιση, email ή pop up παράθυρο στον υπολογιστή τους, το οποίο τους «προειδοποιεί» πως ο υπολογιστής τους πιθανόν να έχει κάποιον ιό.

Μόλις οι χρήστες – θύματα μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, οι απατεώνες παριστάνουν τους επαγγελματίες τεχνικούς και «χρεώνουν» τα θύματα για την παροχή κάποιας ανύπαρκτης τεχνικής υποστήριξης.

Το 64% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 32% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «υπηρεσίες» και να χάνουν τα χρήματα.

Οι απατεώνες πολλές φορές παριστάνουν τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών οργανισμών ή πιθανούς εργοδότες. Τα θύματα πιστεύουν πως δέχονται πρόταση για δουλειά ή για συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε αυτό το σημείο οι απατεώνες ζητούν χρήματα από τα θύματα για να καλύψουν κάποια έξοδα «εκπαίδευσης» ή «εξοπλισμού».

Το 81% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 25% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «χρεώσεις» και να χάνουν τα χρήματα.

Όπως και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έτσι και στις ΗΠΑ, πολλοί είναι οι πολίτες που δέχονται τηλεφωνήματα ή ηλεκτρονική αλληλογραφία στα οποία αναφέρεται πως οι ίδιοι ή άνθρωποι του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν χρέη προς ιδιώτες ή προς το δημόσιο. Έτσι, τα θύματα καλούνται να εξοφλήσουν το – εκάστοτε – ποσό, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, το 38% όσων λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, μπαίνουν στη διαδικασία να μιλήσουν με τους απατεώνες, ενώ το 12% καταλήγουν να πληρώνουν τις ανύπαρκτες «οφειλές» και να χάνουν τα χρήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:44

ΔΕΔΔΗΕ: «Οι επενδύσεις έχουν υπερπενταπλασιαστεί και οι δαπάνες πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί»

09:41

Η Γερμανία «ξεμένει» από νέους

09:40

Πρώτη θέση για την έκλειψη ηλίου: Ειδικά τσάρτερ πωλούν τα εισιτήρια έως και 1.200 δολάρια

09:11

Τραμπ: «Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινα βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο»

09:08

ΔΥΠΑ: Έως 18/8 οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1000 ανέργων πτυχιούχων

09:00

Παπαθανάσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ - «Δεν θα υπάρξει ύφεση» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

08:51

ΤUI: «Βουτιά» 27% στα λειτουργικά κέρδη λόγω πτώσης των κρατήσεων

08:30

Πάρκο Ελληνικού: 14 στοιχεία για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης

08:29

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 250, η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται

08:23

FT: O Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

08:18

Έξαρση συλλοίμωξης γρίπης Α με Covid 19 στην Πάρο - Κρούσματα σε Ίο, Νάξο και άλλα Κυκλαδονήσια

08:16

Πάει για επταψήφιο ποσό ένα από τα πρώτα ρολόγια F.P. Journe

08:11

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

08:04

Κυκλική οικονομία: Η αγορά των 888 δισ. δολαρίων έως το 2030 - Η μεγάλη απόσταση της Ελλάδας από την Ευρώπη

07:59

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την ανατολική θάλασσα

07:52

Από τον αποχαιρετισμό στον Στέλιο Ράμφο έως την αγωνία για την Κολομβία

07:51

ΔΟΕ: Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πέρυσι σε παγκόσμια κλίμακα

07:36

Θέλουμε περιφέρειες του «εγώ» ή του «εμείς»;

07:33

Ακριβός πλανήτης, φθηνότερο ελληνικό ράφι;

07:23

72 δόσεις: Στο «ρελαντί» οι αιτήσεις - Περιορισμένη μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στη ρύθμιση

07:12

Global X: Βλέπει συνέχεια στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Ανοίγει ο δρόμος για τις 2.900 μονάδες

07:04

Οι τράπεζες πάνε Ολυμπιακούς - Το κρίσιμο 10ήμερο για Vivartia και Fairfax - Oι Τούρκοι που «ψηφίζουν» ελληνικά νησιά

23:58

Οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ κατά πλοίου που παραβίαζε τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών

23:53

Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Τεντόγλου - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

23:48

Ισραήλ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν τις προξενικές σχέσεις

23:37

Αποχωρεί από την Apple μετά από 25 χρόνια η επικεφαλής του Apple Pay

23:21

Η αβεβαιότητα για το Ορμούζ «κοκκίνισε» τη Wall Street - Απώλειες για τις Big Tech

23:01

Αφγανιστάν: Περίπου 2,4 εκατομμύρια κορίτσια στερούνται τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

22:43

Έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα δουν το φαινόμενο

22:34

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 88 δολάρια το Brent - Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για συμφωνία στο Ορμούζ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider