Οι 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ
Από τα κρυπτονομίσματα μέχρι την Coca Cola, αυτές είναι οι 5 προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ.

Ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ ξέρει καλά πως οι προβλέψεις δεν εκπληρώνονται πάντα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο ίδιος θα σταματήσει να προβλέπει την επόμενη μέρα των αγορών!

«Δεν έχουμε ιδέα και ποτέ δεν είχαμε, για το αν η αγορά θα κινηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω στο άμεσο ή απώτερο μέλλον» έγραψε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής το 1986 σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway. Και από τότε, συνεχίζει να διατυπώνει προβλέψεις!

Δείτε εδώ 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ - και πως εξελίχθηκαν - σύμφωνα με το Business Insider.

Πρόβλεψη:

Σε μια συνέντευξη του τον Ιανουάριο του 2018 στο CNBC ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως το «τέλος» των κρυπτονομισμάτων δεν θα είναι καλό.

«Βέβαια δεν ξέρω ούτε πότε, ούτε πως θα έρθει το τέλος τους» τόνισε και πρόσθεσε πως «Θα μπορούσα να αγοράσω ένα σημαντικό ποσοστό σε κάθε ένα από τα κρυπτονομίσματα, και θα το έκανα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έβγαινα κερδισμένος».

Αποτελέσματα:

Μέχρι στιγμής ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει πέσει έξω, σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα. Κατά την περίοδο της πρόβλεψης, η τιμή του Bitcoin είχε εκτιναχθεί στα 14.000 δολάρια. Μέχρι το τέλος του 2018 η τιμή του έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια, ενώ σήμερα πλέον η τιμή του κυμαίνεται στα 5.200 δολάρια.

Πρόβλεψη:

Είναι γνωστό πως ο Μπάφετ βλέπει με σκεπτικισμό τη θεωρία πως η ευφορία στις αγορές θα έχει διάρκεια. Το 1999, ο ίδιος και ο συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ εξέφρασαν την άποψη πως ο χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street, S&P 500, θα σημείωνε χειρότερες αποδόσεις στις επόμενες 1-2 δεκαετίες, σε σχέση με τις αποδόσεις που είχαν καταγραφεί το διάστημα 1982 έως σήμερα (1999)»

Αποτέλεσμα:

Ο Μπάφετ αποδείχθηκε σωστός, καθώς η μέση ετήσια επίδοση του S&P 500, η οποία κυμαινόταν στο 19% από το 1982 έως το 1999, δεν θα διαρκούσε. Ο χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε ετήσια απόδοση 1,2% κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την SlickCharts, ενώ η ανάκαμψη ήταν ακόμη πιο εμφανής στη συνέχεια, αφού οι αποδόσεις του S&P 500 αυξήθηκαν στο 12,2%, το διάστημα από το 2010 έως το 2018.

Πρόβλεψη:

«Τα πλοία θα κάνουν το γύρο του κόσμου, όμως οι υποστηρικτές της 'επίπεδης Γης' θα γίνουν περισσότεροι», είπε χαρακτηριστικά ο Γουόρεν Μπάφετ κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Columbia το 1984.

Αποτέλεσμα:

Πιθανότατα ο Μπάφετ δεν το εννοούσε κυριολεκτικά, όμως η πραγματικότητα ήρθε να τον επιβεβαιώσει, καθώς οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Πρόβλεψη:

«Κανένας λογικός παρατηρητής, ούτε καν οι ανταγωνιστές τους, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως οι δύο αυτές εταιρείες θα παραμείνουν κυρίαρχες σε παγκόσμιο επίπεδο» έγραψε ο Γουόρεν Μπάφετ το 1996 στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Αποτέλεσμα:

Ο Μπάφετ υποστηρίζει ότι έχει αποδειχτεί σωστός προς το παρόν. Και η Coca Cola και η Gillette παραμένουν κορυφαία brands στην αγορά τους.

Το μερίδιο της Coca Cola στην αγορά αναψυκτικών των ΗΠΑ ήταν στο 41% το 1991, και το μερίδιο της, στην παγκόσμια αγορά το 2015 ήταν στο 49%, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς της Gillette έπεσε από το 70% που ήταν το 2010 στο 54% το 2016, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει ακόμα αρκετά ψηλά.

Πρόβλεψη:

«Δεν σχεδιάζουμε την πώληση των κορυφαίων εταιρειών μας, όπως η Capital Cities/ABC, η Geico Corporation και η Washington Post», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 1986.

«Ακόμα και αν το κόστος τους ανέβει σημαντικά, δεν αναμένεται να τις πουλήσουμε, όπως επίσης δεν θα πουλούσαμε την See's ή την Buffalo Evening News ακόμα και αν κάποιος μας πρόσφερε πολλά περισσότερα από όσο αξίζουν» πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα:

Παρά τις καλές του προθέσεις, ο Μπάφετ δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε ένα καλό deal. Η Berkshire Hathaway πούλησε το ποσοστό που διατηρούσε στην Capital Cities/ABC στη Disney το 1996, σε μια συμφωνία που ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δολάρια.

Ενώ το 2014 πούλησε το 28% των μετοχών της Post στην Graham Holdings για 1,1 δισ. δολάρια. Η οποία με τη σειρά της, την πούλησε στον Τζεφ Μπέζος.

Όμως η Berkshire Hathaway παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος στις εταιρείες Geico, See's Candies, και The Buffalo News.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:12

Επίσκεψη Ζαχαράκη στο ΑΠΘ: «Αυτό είναι το μέλλον, καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά στη στέγαση»

15:09

Εξάρχου: Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου περιβάλλοντος και θα πρέπει να αναλάβει δράση

15:00

Πυρκαγιές: Πάνω από 5 εκατ. στρέμματα κάηκαν στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι

14:45

Οι καύσωνες επηρεάζουν τους ταξιδιώτες σε 5 μεσογειακούς προορισμούς - Τι δείχνει νέα έρευνα για Ελλάδα

14:38

Πλεύρης: Στόχος η λειτουργία «Return Hubs» εκτός ΕΕ το 2027 - Μείωση 20.000 στις αφίξεις στην Ελλάδα

14:34

Επιστροφή στην τάξη με τα Public: Όλα όσα χρειάζονται μαθητές και γονείς

14:34

ΕΛΓΑ: Προκαταβολή 5 εκατ. ευρώ για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του 2024

14:34

«Εγκαταλείπει» τα αμερικανικά ομόλογα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

14:28

Γαλλία: Ξέσπασμα σαλμονέλας συνδέεται με κολοκυθόσπορους, 81 τα κρούσματα

14:10

Ποιες περιοχές θα βρίσκονται σε κατάσταση Red Code και με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο

14:04

Εκλογές στη Γερμανία: Ελπίδες λόγω AfD στη Μόσχα, ανησυχία στο Κίεβο

14:03

Από την Πρέβεζα στα Σύβοτα: Ένα απολαυστικό road trip στην Ηπειρώτικη Ριβιέρα

13:56

Κοντογεώργης: «Πλάνο τετραετίας για να γίνει η Ελλάδα μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης»

13:51

Το Ισραήλ εδραίωσε τη «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο με την κατάληψη στρατηγικής θέσης

13:50

Ασφαλισμένες κατοικίες: Στο 72,6% η κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό

13:45

Κρεμλίνο: «Πιθανή μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία» - Στη Μόσχα οι Κούσνερ και Γουίτκοφ

13:40

Χτυπήθηκε αποθήκη του ΠΟΥ με ιατρικές προμήθειες σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία

13:33

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): «Αλλάζει η Ελλάδα, η κοινωνία και ο τρόπος που οι υποδομές υλοποιούνται»

13:23

Γαλλία - καύσωνες: Μέχρι τον Ιούλιο η χώρα κατέγραψε 7.000 πλεονάζοντες θανάτους

13:15

Ενέργεια και περιβάλλον μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται

13:05

Ο Τραμπ ζητάει πίσω από την Ευρώπη τη βοήθεια που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία

13:02

Καιρός: Πότε έρχεται καύσωνας και πότε επιστρέφουμε στα μελτέμια

12:59

Μαρινάκης: «Οι αυταπάτες του Α. Τσίπρα έχουν μετατραπεί ξεκάθαρα σε πολιτικές απάτες»

12:46

ΕΕ: Αμφίβολη η αμυντική ετοιμότητα έως το 2030 - Βαριά η εξάρτηση από τις ΗΠΑ

12:43

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Επίσκεψη στο 4o Γυμνάσιο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη

12:43

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Αργιθέα Παιανίας

12:23

Β. Καραμούζης: Οι μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις στην αγορά ΑΠΕ και ο ρόλος των τραπεζών

12:22

Στο 7,9% η ανεργία το β' τρίμηνο

12:06

Οι ΗΠΑ ερευνούν το πλήγμα σε γάμο - Πιθανό απευθείας χτύπημα από αμερικανικά πυρομαχικά

12:06

Τράπεζες: Πού θα πάνε τα δάνεια μετά το RRF


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider