Διεθνή
25-04-2019 | 09:24

Οι 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ

Μοιράσου το
Οι 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ

Από τα κρυπτονομίσματα μέχρι την Coca Cola, αυτές είναι οι 5 προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ.

Ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ ξέρει καλά πως οι προβλέψεις δεν εκπληρώνονται πάντα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο ίδιος θα σταματήσει να προβλέπει την επόμενη μέρα των αγορών!

«Δεν έχουμε ιδέα και ποτέ δεν είχαμε, για το αν η αγορά θα κινηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω στο άμεσο ή απώτερο μέλλον» έγραψε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής το 1986 σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway. Και από τότε, συνεχίζει να διατυπώνει προβλέψεις!

Δείτε εδώ 5 κορυφαίες προβλέψεις του Γουόρεν Μπάφετ - και πως εξελίχθηκαν - σύμφωνα με το Business Insider.

Πρόβλεψη:

Σε μια συνέντευξη του τον Ιανουάριο του 2018 στο CNBC ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως το «τέλος» των κρυπτονομισμάτων δεν θα είναι καλό.

«Βέβαια δεν ξέρω ούτε πότε, ούτε πως θα έρθει το τέλος τους» τόνισε και πρόσθεσε πως «Θα μπορούσα να αγοράσω ένα σημαντικό ποσοστό σε κάθε ένα από τα κρυπτονομίσματα, και θα το έκανα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έβγαινα κερδισμένος».

Αποτελέσματα:

Μέχρι στιγμής ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει πέσει έξω, σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα. Κατά την περίοδο της πρόβλεψης, η τιμή του Bitcoin είχε εκτιναχθεί στα 14.000 δολάρια. Μέχρι το τέλος του 2018 η τιμή του έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια, ενώ σήμερα πλέον η τιμή του κυμαίνεται στα 5.200 δολάρια.

Πρόβλεψη:

Είναι γνωστό πως ο Μπάφετ βλέπει με σκεπτικισμό τη θεωρία πως η ευφορία στις αγορές θα έχει διάρκεια. Το 1999, ο ίδιος και ο συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ εξέφρασαν την άποψη πως ο χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street, S&P 500, θα σημείωνε χειρότερες αποδόσεις στις επόμενες 1-2 δεκαετίες, σε σχέση με τις αποδόσεις που είχαν καταγραφεί το διάστημα 1982 έως σήμερα (1999)»

Αποτέλεσμα:

Ο Μπάφετ αποδείχθηκε σωστός, καθώς η μέση ετήσια επίδοση του S&P 500, η οποία κυμαινόταν στο 19% από το 1982 έως το 1999, δεν θα διαρκούσε. Ο χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε ετήσια απόδοση 1,2% κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την SlickCharts, ενώ η ανάκαμψη ήταν ακόμη πιο εμφανής στη συνέχεια, αφού οι αποδόσεις του S&P 500 αυξήθηκαν στο 12,2%, το διάστημα από το 2010 έως το 2018.

Πρόβλεψη:

«Τα πλοία θα κάνουν το γύρο του κόσμου, όμως οι υποστηρικτές της 'επίπεδης Γης' θα γίνουν περισσότεροι», είπε χαρακτηριστικά ο Γουόρεν Μπάφετ κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Columbia το 1984.

Αποτέλεσμα:

Πιθανότατα ο Μπάφετ δεν το εννοούσε κυριολεκτικά, όμως η πραγματικότητα ήρθε να τον επιβεβαιώσει, καθώς οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Πρόβλεψη:

«Κανένας λογικός παρατηρητής, ούτε καν οι ανταγωνιστές τους, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως οι δύο αυτές εταιρείες θα παραμείνουν κυρίαρχες σε παγκόσμιο επίπεδο» έγραψε ο Γουόρεν Μπάφετ το 1996 στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Αποτέλεσμα:

Ο Μπάφετ υποστηρίζει ότι έχει αποδειχτεί σωστός προς το παρόν. Και η Coca Cola και η Gillette παραμένουν κορυφαία brands στην αγορά τους.

Το μερίδιο της Coca Cola στην αγορά αναψυκτικών των ΗΠΑ ήταν στο 41% το 1991, και το μερίδιο της, στην παγκόσμια αγορά το 2015 ήταν στο 49%, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς της Gillette έπεσε από το 70% που ήταν το 2010 στο 54% το 2016, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει ακόμα αρκετά ψηλά.

Πρόβλεψη:

«Δεν σχεδιάζουμε την πώληση των κορυφαίων εταιρειών μας, όπως η Capital Cities/ABC, η Geico Corporation και η Washington Post», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 1986.

«Ακόμα και αν το κόστος τους ανέβει σημαντικά, δεν αναμένεται να τις πουλήσουμε, όπως επίσης δεν θα πουλούσαμε την See's ή την Buffalo Evening News ακόμα και αν κάποιος μας πρόσφερε πολλά περισσότερα από όσο αξίζουν» πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα:

Παρά τις καλές του προθέσεις, ο Μπάφετ δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε ένα καλό deal. Η Berkshire Hathaway πούλησε το ποσοστό που διατηρούσε στην Capital Cities/ABC στη Disney το 1996, σε μια συμφωνία που ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δολάρια.

Ενώ το 2014 πούλησε το 28% των μετοχών της Post στην Graham Holdings για 1,1 δισ. δολάρια. Η οποία με τη σειρά της, την πούλησε στον Τζεφ Μπέζος.

Όμως η Berkshire Hathaway παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος στις εταιρείες Geico, See's Candies, και The Buffalo News.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.