Ειδήσεις | Διεθνή
29-04-2019 | 10:08

Αυτές είναι 5 μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας

Μοιράσου το
Αυτές είναι 5 μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας

Από τα θύματα των θρυλικών απατεώνων, δεν εξαιρείται ούτε ο Ισαάκ Νεύτωνας.

Οι απάτες εις βάρος των επενδυτών, ασφαλισμένων και καταναλωτών δεν είναι προνόμιο μιας συγκεκριμένης εποχής και ποτέ δεν θα λείψουν. Ξεχωρίζουμε πέντε από τις πλέον διαβόητες απάτες όλων των εποχών, ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα και την οικογένεια των Μεδίκων. Το κουβάρι των σκανδάλων φτάνει έως τις μέρες μας, με πιο πρόσφατη την παραποίηση ρύπων από τη Volkswagen.

 

Έτος: 2015

Ζημιές: 6 δισ. ευρώ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι έχει εγκαταστήσει σε 11 εκατ. οχήματα λογισμικό παραποίησης των ρύπων, παραβιάζοντας τις περιβαλλοντικές διατάξεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Το λογισμικό «αντιλαμβάνεται» πότε το όχημα ελέγχεται και «πειράζει» τις ενδείξεις ανάλογα. Η VW έχει προβλέψει 6 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου, το οποίο περιλαμβάνει και τις δικαστικές διαμάχες με τους καταναλωτές και τις εθνικές αρχές.

Έτος: 2001

Η εκτόξευση και απότομη «προσγείωση» του ενεργειακού κολοσσού, εξαιτίας της λογιστικής απάτης στην οποία ενεπλάκη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα της παγκόσμιας ιστορίας. Θεατρικοί παραγωγοί του West End μετέφεραν το σκάνδαλο στη θεατρική σκηνή. Η Arthur Anderson, η λογιστική εταιρεία που συνεργαζόταν με την Enron, κρίθηκε και αυτή ένοχη μετά από έρευνες στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Η τακτική που ακολουθούσε η εταιρεία ήταν να απεικονίζει στον ισολογισμό της τα εκτιμώμενα από μια μονάδα που έχτιζε, χωρίς αυτά να έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Έτος: 1995

Ζημιές: 832 εκατ. λίρες

Ο Nick Leeson είναι ο trader που κατόρθωσε να βάλει λουκέτο στην παλαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας. Πώς το κατάφερε; Με μια σειρά αποτυχημένων στοιχημάτων στο ιαπωνικό χρηματιστήριο. Με τις κερδοσκοπικές του κινήσεις, προσπαθούσε να αποκομίσει κέρδη από συμβόλαια futures στα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των καταθετών στα στοιχήματα.

Έτος: 1920

Ζημιές: 20 εκατ. δολάρια (εκείνη την εποχή)

Το πασίγνωστο Ponzi Scheme  (Πρόγραμμα Ponzi) ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920 παίρνοντας το όνομα του εμπνευστή του, του Ιταλού καλλιτέχνη Charles Ponzi που κατόρθωσε να προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους στην «επένδυσή» του. Η μέθοδός του ήταν απλή αλλά αποτελεσματική: αποπληρώνεις τους πρώτους επενδυτές με τα χρήματα που επενδύουν οι επόμενοι, παραποιώντας τα στοιχεία ώστε να εμφανίζεις εντυπωσιακές αποδόσεις. Το σχέδιο του Ponzi, πάντως, φαίνεται παιχνιδάκι μπροστά στην απάτη που έστησε ο διαχειριστής ενεργητικού Bernard Madoff το 2008, προκαλώντας ζημιές 18 δισ. δολαρίων στους επενδυτές που τον εμπιστεύτηκαν.

Έτος: 1721

Ακόμη και μια διάνοια όπως ο Ισαάκ Νεύτωνας έπεσε θύμα της πιο διαβόητης απάτης στην ιστορία στης Βρετανίας: τη «φούσκα της νότιας θάλασσας» (South Sea Bubble).

Οι επενδυτές τοποθέτησαν τα χρήματά τους στη South Sea Company, η οποία διακήρυσσε ότι έχει το μονοπώλιο στο εμπόριο με τη Λατινική Αμερική. Κυκλοφορώντας θρύλους για λατινοαμερικάνους κροίσους, η εταιρεία κατόρθωσε να εκτινάξει τη μετοχή της από τις 100 στις 1.000 λίρες. Όταν, όμως, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, η μετοχή μετατράπηκε σε χαρτί χωρίς νόημα. Σύμφωνα με φήμες, ο ίδιος ο Νεύτωνας έχασε 20.000 λίρες όταν έσκασε η φούσκα, ποσό που αναλογούσε σε μια ολόκληρη περιουσία τον 18ο αιώνα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.