Γενναίες μεταρρυθμίσεις για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης

Γιάννης Πάππου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γενναίες μεταρρυθμίσεις για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης

Οι συνθήκες που κρατούν για χρόνια καθηλωμένη την οικονομία, δεν άλλαξαν μέσα στο 2018. Θα έλεγα μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, εντάθηκαν.

Βασικά εμπόδια στην άσκηση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου για τις επενδύσεις, η γραφειοκρατία.

Η αγορά πρέπει να κινείται μέσα από υγιείς διαδικασίες και μέσα σε υγιείς συνθήκες. Το βασικό ζήτημα, η ύπαρξη του οποίου συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην όποια ενίσχυση της αγοράς, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αγορά κινείται σήμερα με συντάξεις, κουπόνια και επιδόματα.

Πέφτει το εισόδημα του νοικοκυριού, αλλάζει και η καταναλωτική του συμπεριφορά. Επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι η υπερφορολόγηση σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό μονάχα των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Πρωτίστως η υπερφορολόγηση αγγίζει και πνίγει τα νοικοκυριά.

Τα νοικοκυριά μας είναι μικρές επιχειρήσεις, κύριε Αθανασίου. Με έσοδα και έξοδα. Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η συνεχιζόμενη φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η γραφειοκρατία, η ανεργία πλήττουν πρώτα τα νοικοκυριά.

Τα έσοδα μειώνονται, οι υποχρεώσεις γιγαντώνονται, συνεπώς πως θα μιλάμε για ανάπτυξη και κατανάλωση; Ρεαλιστικά, πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης.

Οι πληγές της κρίσης, σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να επουλωθούν και σύντομα. Χρειάζονται όμως οι απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες από πλευράς Κράτους με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, οι Δωδεκανήσιοι εμπιστευόμαστε τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας, τον τουρισμό και αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου μας.

Μέσα στο 2018 άνοιξαν συνολικά 832 επιχειρήσεις. Από αυτές, οι 556 ήταν στα τμήματα Υπηρεσιών & Τουρισμού. Οι μισές εξ αυτών, έκλεισαν.

Τουριστικά είχαμε μία πολύ καλή χρονιά και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο για τις συντονισμένες ενέργειες ανάδειξης και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Γιατί όμως αυτή η άριστη χρονιά δεν αποτυπώθηκε στην τοπική οικονομία; Εδώ ερχόμαστε στις απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις που προανέφερα.

Τον τουρισμό στην Χώρα μας οφείλει η Κεντρική Κυβέρνηση να τον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και προγραμματισμό, με σκοπό να αξιοποιηθούν επιτυχώς όλα εκείνα τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και να αναδειχθεί η διαφορετικότητά του.

Χρειαζόμαστε Σοβαρότητα και Ανταγωνιστικότητα. Χρειαζόμαστε Τουριστικές Επιχειρήσεις και όχι Επιχειρήσεις «Τουρισμού» της μίας σεζόν. Χωρίς χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, χωρίς δίκαιο και ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς μείωση της γραφειοκρατίας και χωρίς εύφορο πλαίσιο για επενδύσεις, πως θα λειτουργήσει αυτός ο κλάδος; Πως θα λειτουργήσει η οικονομία; Πως θα κερδίσει η κοινωνία;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider