Η πολιτική καριέρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει οριστεί με μια σειρά τολμηρών πράξεων, συχνά εν όψει φαινομενικά αδύνατων περιστάσεων της , παρότι έχει τη φήμη της ιδιαίτερα προσεκτικής και επιφυλακτικής προσωπικότητα .

Η εσφαλμένη αντίληψη προκύπτει εν μέρει επειδή είναι ένα αδέξιο άτομο. Στα 61 της χρόνια, είναι ψηλή και «άχαρη», σοβαρή και ντροπαλή. Από τότε που εξελέγη στο Κοινοβούλιο, στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα, αυτό που την έχει χαρακτηρίσει είναι πως αποφεύγει να λέει πολλά, ιδιαίτερα αν κάποιος την συγκρίνει με τα στάνταρτ ενός πολιτικού.

Η Μέι είναι το ίδιο ήσυχη και στις κυβερνητικές συναντήσεις. «Κάθεται, μιλάς. Αυτή κάθεται. Σε κοιτάζει και στη συνέχεια φεύγεις», είχε πει κάποτε ένας Συντηρητικός, πρώην μέλος του Υπουργικού της Συμβουλίου.

Γι' αυτό πιθανότατα και δίνει την αίσθηση πως είναι ένα... εύκολο θύμα. Μόνο έτσι εξηγείται πόσες φορές τους τελευταίους μήνες οι συνάδελφοι της στο Συντηρητικό κόμμα αμφισβήτησαν την εξουσία της.

Η τελευταία, μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν επέζησε μια πρόταση μομφής σε μία περίοδο που οι υποστηρικτές της μέσα στο κόμμα είναι, πραγματικά, ελάχιστοι. Μπορεί να μην βρίσκει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει την Συμφωνία Brexit στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, όμως παρολαυτά η πλειοψηφία των Συντηρητικών δεν θέλει να την αποχωριστεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα κι όχι μέχρι να βγάλει τα... κάστανα του Brexit από την φωτιά.

Συνεχίζει να παλεύει και να μένει ζωντανή όταν τους τελευταίους μήνες πολλοί υποστηρίζουν πως βρίσκεται συνεχώς με το ένα πόδι στην έξοδο.

Καλοκαίρι 2018

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα για την Μέι ξεκίνησαν το καλοκαίρι (γενικότερα τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα) , μετά την παραίτηση του πρώτου Υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Η επιστολή παραίτησής του ήταν σκληρή, κατηγορώντας την Μέι πως πρόδιδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit, αποδίδοντας τον έλεγχο του μέλλοντος της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των προτεινόμενων πολιτικών θα είναι να γίνει ο υποτιθέμενος έλεγχος από το Κοινοβούλιο ψευδής παρά πραγματικός», έγραφε.

Αμφισβητώντας την προθυμία και την ικανότητα της Μέι να παραδώσει ένα τόσο δύσκολο Brexit, έξω από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ο Ντέιβις έστειλε ένα βέλος μέσα στην καρδιά της πρωθυπουργίας της, το οποίο θα μπορούσε να έχει αποδειχθεί μοιραίο.

Πολλοί θεωρούσαν πως η Μέι δεν θα επιβιώσει, οι εργατικοί μιλούσαν για γενικές εκλογές, όμως η κρίση πέρασε χωρίς να αμφισβητηθεί η εξουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αντίθετα με τα όσα προέβλεπαν οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές τότε.

Σεπτέμβριος 2018

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Συντηρητικό κόμμα επέστρεψε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, αν και πολλοί υποστήριζαν πως δεν είχε στην πραγματικότητα ποτέ απομακρυνθεί. Οι εχθροπραξίες που υπονόμευσαν το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 επανήλθαν πλήρως, με όλες τις διαμάχες και τα... πισώπλατα μαχαιρώματα.

Αυτή τη φορά αιτία ήταν το σχέδιο «Τσέκερς» της Τερέζα Μέι για ένα μαλακότερο Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευελπιστούσε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με συμβιβαστικές προτάσεις που θα κρατούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο στην τροχιά της ΕΕ. Παρόλο που δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, αντιμετώπισε ένα σωρό αντιδράσεις στο εσωτερικό.

50 μέλη της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας των βουλευτών του κόμματος (ERG)- μια ομάδα που αποτελείται από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Brexit - συναντήθηκαν και αφιέρωσαν το βράδυ για να σχεδιάσουν πώς και πότε θα καθαιρέσουν την κυρία Μέι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι επικρίσεις τους προς την Μέι αφορούσαν την πολιτική της, όχι την ίδια. Τότε το πράγμα έγινε προσωπικό.

Οι ευρωσκεπτικιστές συνειδητοποίησαν ότι η Μέι ήταν «ταγμένη» στο σχέδιο της με αποτέλεσμα να θεωρούν πως για να απορρίψουν το σχέδιο Τσέκερς πρέπει να φύγει και η ίδια. Μια πρόκληση ηγεσίας φαίνονταν αναπόφευκτη.

Αλλά δύο μεγάλα μειονεκτήματα υπονόμευσαν το σχέδιο τους και, ενδεχομένως, την προσπάθεια για την απομάκρυνση της Μέι. Το πρώτο ήταν ότι οι Brexiteers δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο Brexit, το οποίο θα άκουγε η ΕΕ - ιδιαίτερα ένα με εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.

Το δεύτερο μειονέκτημα ήταν ότι οι «αληθινά πιστοί» στο Brexit δεν είχαν τους αριθμούς για να απομακρύνουν την Μέι και να εγκαταστήσουν μία από τις δικές τους προτιμήσεις στην Downing Street.

Οκτώβριος 2018

Είναι δεδομένο πως μετά την τεράστια αποτυχία στην ομιλία της στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το 2017, κανείς δεν είχε θέσει ψηλά τον πήχη για την φετινή παρουσία της Τερέζα Μέι. Το γεγονός πως πέρασε τελικά το συνέδριο χωρίς μεγάλες καταστροφές θεωρήθηκε από μόνο του, μια νίκη.

Η υποδοχή της στην αίθουσα ήταν αρκετά ζεστή, αλλά υπήρχε η αίσθηση ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να είναι ηγέτης του κόμματος είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε να αναλάβει τα ηνία τη δεδομένη στιγμή. Τα μεγάλα «κεφάλια» που έχουν φιλοδοξίες για τη θέση, τουλάχιστον από τις εκλογές του 2017, έδειχναν να θέλουν η Μέι να παραμείνει στη θέση της μέχρι την επόμενη μέρα του Brexit.

Η Μέι στο Συνέδριο των Συντηρητικών έκανε πολλές εκκλήσεις για ενότητα, τόσο στο κόμμα όσο και στη χώρα, με αφορμή τις διαιρέσεις που φέρνει αναπόφευκτα το Brexit. Εντούτοις, παρόλο που κατάφερε να τελειώσει την ομιλία της χωρίς προβλήματα, δεν παρείχε τίποτα που θα μπορούσε να αποτρέψει την προσοχή από το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκονταν σε ανοικτή σύγκρουση για το Brexit και ότι ανώτεροι και κατώτεροι βουλευτές αμφισβητούσαν ανοιχτά την ηγεσία της.

Οι ειδικοί σημείωναν πως, σε γενικές γραμμές η Μέι επέζησε για να πολεμήσει μια άλλη μέρα, αλλά τίποτα δεν άλλαξε το γεγονός ότι η ηγεσία της βρίσκονταν στο έλεος των χρονοδιαγραμμάτων άλλων ανθρώπων. Θεωρήθηκε μάλιστα σχετικά ασφαλές στοίχημα ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά της Μέι που απευθυνόταν στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ως αρχηγός και πρωθυπουργός.

Νοέμβριος 2018

Ήταν μέσα Νοεμβρίου όταν η Μέι επέστρεψε από τις Βρυξέλλες έχοντας καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ και οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε πίσω στο «σπίτι» κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. Οι υπουργοί της άρχισαν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον και για μία ακόμη φορά η ίδια αμφισβητήθηκε έντονα.

Ξεκίνησε μάλιστα για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια από τους σκληρούς Brexiteers προκειμένου να την αντικαταστήσουν.

Οι αρχές του κόμματος έφτασαν να λάβουν 42 από τις 48 επιστολές που απαιτούνταν ώστε να προχωρήσει η πρόταση μομφής εναντίον της.

Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την διαδικασία πρόκλησης εναντίον της Μέι, όμως για μία ακόμη φορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεπέρασε τον... σκόπελο, αφού οι έξι επιστολές που αναμένονταν, τελικά δεν έφτασαν τότε παρά έναν μήνα αργότερα...

Δεκέμβριος 2018

Στις 12 Δεκεμβρίου η Τερέζα Μέι στάθηκε για μία ακόμη φορά όρθια, όταν κέρδισε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, σβήνοντας (έστω προσωρινά) τις ελπίδες των ανταρτών Brexiteers που επιδίωξαν να βάλουν τέλος στην ηγεσία της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστηρίχθηκε από 200 βουλευτές του κόμματος της, ενώ 117 «αντάρτες» δήλωσαν ότι δεν της έχουν εμπιστοσύνη, σε μία από τις πιο δραματικές μέρες της βρετανικής πολιτικής μετά το Brexit.

Ενώ το αποτέλεσμα έδωσε στην Μέι περισσότερο χρόνο, η νύχτα τελείωσε με εκείνη να συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια δυνατή εσωτερική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ERG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας), Γιάκομπ Ρέες-Μογκ, δήλωσε στο BBC ότι ήταν ένα «τρομερό» αποτέλεσμα για το Συντηρητικό Κόμμα και είπε ότι η κα Μέι «πρέπει να πάει και να δει τη Βασίλισσα επειγόντως και να παραιτηθεί».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρότασης μομφής έκλεισε μια μέρα μαζικής μάχης στο Συντηρητικό Βρετανικό κόμμα, με έναν πρώην υπουργό να λέει στην The Independent: «Η ERG έκανε μεγάλο κακό στο κόμμα, χωρίς λόγο, είναι μια πλήρης αποτυχία.

Στην καλύτερη περίπτωση, τους έκανε να φαίνονται χαζοί και εντελώς ανίκανοι».

Κάπως έτσι η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε και πάλι ... πολύ σκληρή για να πεθάνει. Μέχρι την επόμενη μάχη που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει να έρθει.