5 προϊόντα που κοστίζουν... το βάρος τους σε χρυσάφι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 προϊόντα που κοστίζουν... το βάρος τους σε χρυσάφι
Μπορεί ο χρυσός να θεωρείται το πιο πολύτιμο μέταλλο, υπάρχουν όμως πέντε προϊόντα που τον ξεπερνού σε αξία

Ένα τσάι που συλλέγεται μόνο νύχτα με πανσέληνο, ένα άλλο αφέψημα που κοστίζει, το μαλλί των υπό εξαφάνιση βικούνα, τα πούπουλα των ... είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Οι προορισμοί που παράγονται τα ξεχωριστά αυτά προϊόντα προσελκύουν τα τελευταία χρόνια αμέτρητους εναλλακτικούς επισκέπτες που θέλουν όχι τόσο να αγοράσουν τα παραγόμενα προϊόντα, αυτά άλλωστε είανι για μεγάλα πορτοφόλια, αλλά να δουν αυτές τις ξεχωριστές λιτανίες συγκομιδής κουρέματας και συλλογής πούπουλων βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία επιστροφής στη φύση.

Ποια είναι όμως πέντε από αυτά τα ξεχωριστά προϊόντα που καλλιεργούνται ή παράγονται και ποια τελετουργία ακουλουθείται μέχρι την επεξεργασία τους.

Μπορεί η Τοσκάνη να είναι πασίγνωστη για τους αχανείς αμπελώνες της, ωστόσο ένα χωριουδάκι της περιοχής ονόματι, Σαν Πόλο είναι διάσημο για την μυρωδιά του. 

Στο κτήμα Pruneti, εδώ και δύο αιώνες γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους η καλλιέρεια, συλλογή κι επεξεργασία της ίριδας, ένα από τα σπανιότερα κι ακριβότερα συστατικά της αρωματοποιίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αιθέριο έλαιο ενώ οι κάτοικοι της περιοχής μερικούς αιώνες πριν αρωμάτιζαν τα υφάσματά τους. Σήμερα η ίριδα αγγλιστί orris βρίσκεται σε βάμματα, σε φαρμακευτικά σιρόπια σε μείγματα μπαχαρικών αλλά και χρησιμοποιείται ως βάση για τα πιο ακριβά αρώματα και καλλυντικά. Το κόστος της δε ξεπερνά αυτό του χρυσού.

Ααυτό το σπάνιο άρωμα, αποστάζεται από τη ρίζα της ίριδας - όχι αυτής που συναντάμε στα ανθοπωλεία αλλά της γενειοφόρας ίριδας που φύγεται στην Τοσκάνη και ζωγράφιζε στον πίνακά του ο Βαν Γκόνγκ.

Αν και το κλίμα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για την καλλιέργεια αυτού του είδους φυτού, χρειάζονται χρόνια μέχρι να αποστακτεί το περίφημο άρωμά του σε αυτό ίσως οφείλεται και η υψηλή τιμή του. Συνοπτικά οι ρίζες της ίριδας παραμένουν υπόγειες για τέσσερα χρόνια, ενώ πραγματοποιούνται ποικίλες «εργασίες εκρίζωσης». Η συγκομιδή των βολβών του φυτού πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, και ξεθάβονται από την γη με ένα τόξο. Στη συνέχεια οι βολβοί καθαρίζονται, ξεφλουδίζονται με το χέρι με μια καμπύλη λεπίδα και εν συνεχεία αφήνονται να στενγώσουν στον ήλιο ή προωθούνται στο αποστακτήριο.

Μία μικρή μερίδα αυτών παραμένει στο έδαφος - συνδεδεμένη με το στέλεχος του φυτού - ώστε να ξαναφυτευτεί. Ένα κιλό αιθέριου ελαίου παράγεται από μισό τόνο βολβών γι αυτό και η υψηλής ποιότητας ίριδα μπορεί να φτάσει και τα 50.000 ευρώ το κιλό...

Τίποτα δεν είναι τόσο απαλό και πουπουλένιο όσο το κάτω μέρος μια θηλυκής πάπιας Eider. Καθώς καθεται στη φωλιά της για να ζεστάνει τα αυγά της τα πούπουλά της καταφέρνουν αν δημιουργήσουν μια ελαφριά και ευάερη στρώση που διατηρεί τη ζέστη. Αυτός είναι ο λόγος που τα παπλώματα που φτιάχνονται από τα πούπουλά της είναι τα ελαφρύτερα και θερμότερα του κόσμου. Ένα πάπλωμα από τις πάπιες eider που ζουν στον κόλπο Vega στη Νορβηγία κοστίζουν περίπου 40.000 νορβηγικές κορώνες...

Ωστόσο εξαιρετικά ιδιαίτερη είναι και η συλλογή αυτών των πούπουλων. Κάθε Μάιο μια χούφτα ντόπιες οικογένειες μετοικούν στο αρχιπέλαγος από την ηπειρωτική Νορβηγία με μοναδικό στόχο να συλλέξουν τα πούπουλα που αφήνουν πίσω τους οι πάπιες Eiders. Αποστολή τους μάλιστα δεν είναι απλά να συλλέξουν τα πούπουλα αλλά και να προστατέψουν τα εκατοντάδες σπάνια πουλιά που πηγαίνουν εκεί για να φτιάξουν τις φωλιές τους. 

Η ετήσια ποσότητα πούπουλου επαρκεί για την κατασκευή 12 περίπου παπλωμάτων γι αυτό και η τιμή τους ξεπερνά τα 15.000 δολάρια.

Το πολυτιμότερο τσάι του κόσμου προέρχεται από την Κίνα. Το 2002 μάλιστα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έδωσε το αστρονομικό ποσό των 28.000 δολαρίων για να αγοράσει 20 γραμμάρια Da Hong Pao.

Με παράδοση στο τσάι που μετρά πάνω από 1.500 χρόνια, η συγκεκριμένη ποικιλία δεν κοστίζει απλά το βάρος της σε χρυσάφι αλλά 30 φορές το βάρος της σε χρυσάφι. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν σχεδόν 1.400 δολάρια για κάθε ένα γραμμάριο ή 10.000 δολάρια για μια κούπα. Οι αρχαίες ποικιλίες μάλιστα είναι τόσο πολύτιμες που υπάρχουν ακόμα και εξειδικευμένοι μεσίτες που περιηγούνται στον σπάνιο κόσμο των εξαιρετικά πλούσιων συλλεκτών τσαγιού της Κίνας, συνδέοντας αυτούς που πουλάν το τσάι με όσους θέλουν να αγοράσουν το περίφημα αφέψημα.

Καλλιεργείται και συλλέγεται στην επαρχία Wuyishan, μια παραποτάμια μικρή πόλη στην νότια Κίνα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για το τσάι της εδώ και αιώνες. Η βροχή, τα φαράγγια, τα στενά ρυάκια και οι καταρράκτες είναι εμπλουτισμένα με μεταλλικά ιχνοστοιχεία τα οποία δίνουν κι αυτήν την εξαιρετική γεύση στο τσάι.

 

Αν περιπλανηθεί κανείς στις περουβιανές Άνδεις είναι πολύ πιθανό αν πέσει πάνω σε ένα περίεργο τετράποδο, από το οποίο προέρχεται το σπανιότερο ύφασμα στον πανήτη. 

Ο λόγος για το βικούνα, ένα μικρόσωμο είδος λάμα που ζυγίζει περί τα 45 κιλά και σε ύψος δεν ξεπερνά τα 80 εκατοστά, το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση γι' αυτό και σήμερα αποτελεί προστατευόμενο είδος.

Οι Ίνκας θεωρούσαν ότι το βικούνα έχει σπάνιες δυνάμεις και απογόρευαν σε οποιονδήποτε να το σκοτώσει. Έκτοτε το ζώο είναι συνυφασμένο με την ζωή και τον πολιτισμό του Περού γι αυτό και υπάρχει άλλωστε στη σημαία, στα νομίσματά και στο ενθόσημό του Περού. Σήμερα τα βικούνα ζουν ελεύθερα σε μια προστατευόμενη περιοχή σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και το κούρεμά τους έχει μετατραπεί σε ετήσια γιορτή και μεγάλη τουριστική ατραξιόν.

Ντόπιοι και τουρίστες σχηματίζουν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα κρατώντας ένα σχοινί με αμέτρητες σημαίες περικυκλώνοντας το κοπάδι που θα κουρευτεί. Ωστόσο δεν κουρεύονται όλα τα ζώα, αφού κάθε βικούνα μπορεί να κουρευτεί μια φορά κάθε τρία χρόνα - γεγονός που κάνει ακόμα πιο σπάνιο το μαλλί του ζώου.

Το μαλλί του βικούνα είναι εξαιρετικά λεπτό, απαλό και με φίνο καμηλό χρώμα ενώ η τιμή του είναι πέντε φορές υψηλότερη από το κασμίρι. Τα παλαιότερα χρόνια ενδύματα από βικούνα φορούσαν μόνο οι ευγενείς της περιοχής.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως σπάνιο είδος εξάγονται ετησίως μόνο τέσσερις τόνοι μαλλιού σε Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ κι αυτοί χρυσοπληρώνονται.

Το μαλλί των βικούνα πωλείται περί τα 500 δολάρια το κιλό. Ένα πανωφόρι από βικούνα κοστίζει πάνω από 15.000 δολάρια.

Στις απότομες πλαγιές των Ιμαλαϊων, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων οι εργάτριες περιμένουν υπομονετικά τη μια και μοναδική μέρα του μήνα που οι πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν για να συλλέξουν την «σαμπάνια του τσαγιού», όπως αποκαλούν την υψηλής ποιότητας και τιμής ποικιλία Silver Tips Imperial.

Το τσάι που φύεται στην περιοχή Darjeeling αποτελεί μια από τις καλύτερες ποικιλίες τσαγιού αλλά και την ακριβότερη της Ινδίας, κυρίως χάρη στην πλούσια γεύση της και το πλούσιο άρωμά της.

Και οι 87 φυτείες της περιοχής είναι ξακουστές για το τσάι τους, ωστόσο 33 χλμ νοτιότερα από την πόλη, υπάρχει ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια τσαγιού παγκοσμίως, όπου παράγει το τσάι Silver Tips Imperial. To συγκεκριμένο τσάι συλλέγουν συγκεκριμένοι εργάτες – συνήθως οι γηραιότεροι - της φυτείας Μακαϊμπάρι

Το τσάι συλλέγεται τις ξάστερες νύχτες που έχει πανσέληνο από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο - δηλαδή τέσσερις με έξι φορές το χρόνο. Μάλιστα τα φύλλα του τσαγιού που θα μαζευτούν το βράδυ πρέπει να έχουν συσκευαστεί πριν το ξημέρωμα ώστε να διατηρήσουν το άρωμά τους. Της συγκομιδής του τσαγιού μάλιστα προηγείται ένα ολόκληρο τελετουργικό, με χορούς, μουσικές και προσευχές, γι' αυτό και η φυτεία αποτελεί έναν από τους γνωστούς εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου.

Πέρα από την υπέροχη γεύση του το συγκεκριμένο τσάι είναι γνωστό και για τις χαλαρωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες. Για όλους τους παραπάνω λόγους η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τα 100 κιλά και συνήθως τα 50 γραμμάρια κοστίζουν περίπου 30 δολάρια. Ωστόσο το 2014 το τσάι έφτασε να πωλείται στην τιμή ρεκόρ των 1.850 δολαρίων το κιλό. 

Το τσάι προμηθεύονται οι πλουσιότεροι του κόσμου, μεταξύ αυτών και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Παρότι αποτελεί το πιο ακριβό τσάι της Ινδίας δεν είναι το ακριβότερο του κόσμου....

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

18:40

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

18:30

Ευ. Βενιζέλος: Η βιοηθική είναι μια διαρκής συζήτηση

18:18

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 116 εκατ. το 2023 - Aύξηση 46% στα EBITDA

18:08

Η Space Hellas «Advanced Services Deployment Partner» της Dell Technologies

17:53

ΗΠΑ και Βρετανία επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν - Στο στόχαστρο κατασκευαστές drones

17:38

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino στις 5-8 Σεπτεμβρίου

17:32

Ποιες οι δυνατότητες Ισραήλ και Ιράν σε αεροπορικό πόλεμο με οπλισμό μακρού βεληνεκούς

17:29

Το γκρουπ των μετοχών που επανέφε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.380 μονάδες

17:25

Σκυλακάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση νερού στη Θεσσαλία. Λέτε τερατώδη ψέματα»

17:22

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν - Αναγκαία νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

17:16

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από covid-19, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

17:15

Δένδιας: Στόχος η εξασφάλιση κατοικίας σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται

17:10

ΡΑΑΕΥ: Καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

17:08

Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

17:07

Ιράν: Μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του μετά τις ισραηλινές απειλές

17:04

Αυγενάκης: Έρχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - 700 εκατ. στους αγρότες πριν το Πάσχα

16:55

Σκρέκας: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τροφίμων

16:54

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

16:44

Wall Street: Νέα προσπάθεια να σπάσει το τετραήμερο αρνητικό σερί

16:43

Ρώσος ειδικός στις υπερηχητικές τεχνολογίες καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη για προδοσία

16:38

Βακάκης: Ισχυρή στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια η Jumbo – Γιατί μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates

16:36

Αρειος Πάγος: Έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο των δύο υφυπουργών για το μπάζωμα στα Τέμπη

16:21

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023

16:14

ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

15:55

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

15:53

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα επιστρέψει σε πλήρη λειτουργική δυναμικότητα εντός 24 ωρών

15:46

Γάζα: Τουλάχιστον 33.970 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα

15:44

Ευ. Μυτιληναίος: Σε νέα εποχή η παγκοσμιοποίηση – Η ενέργεια «αγκάθι» για τη βιομηχανία μετάλλων στην ΕΕ

15:40

Τουρκικό ΥΠΑΜ για θαλάσσια πάρκα: Μονομερείς de facto καταστάσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider