Είναι καλό να αντέχεις στα δύσκολα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι σαφές ότι οι προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής φτιάχτηκαν γιατί έπρεπε κάτι να ανακοινωθεί. Διότι η θολούρα παγκοσμίως -η οποία είναι τόσο μεγάλη που ουδείς μπορεί να εκτιμήσει στην πράξη τα μελλούμενα- θυμίζει τις πιο «σκοτεινές ημέρες της πανδημίας», όπως είπε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το σημαντικό είναι ότι με το υπόδειγμα που χρησιμοποιούν στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα αντέχει. Η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει τον ίδιο βηματισμό (2,3% φέτος, 2,2% το 2026 που τελειώνει ο ορίζοντας των εκτιμήσεων, έναν από τους πιο ισχυρούς στην Ευρωζώνη η οποία μειώνει ταχύτητα (αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% φέτος έναντι 1,3% εκτίμησης το προηγούμενο φθινόπωρο). Η πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα ταυτίζεται με αυτή άλλων οργανισμών, αλλά και οίκων, όπως της Fitch που προχώρησε σε μια αναβάθμιση outlook εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.

Αν μάλιστα προχωρήσουν, με θετικό για την Ελλάδα πρόσημο, όσα συζητούνται στις Βρυξέλλες για τη ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, για μία χρονική διευκόλυνση στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και για έναν επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ που θα στηρίζει πολιτικές «συνοχής» (δηλαδή θα συνεχίσει με κάποιο τρόπο να τροφοδοτεί επαρκώς με κοινοτικό χρήμα την Ελλάδα), τότε η εικόνα θα είναι θετική και για την ανάπτυξη μετά το 2026. Γιατί, να μην ξεχνάμε, το πιο μεγάλο μέρος αυτής της (σχετικά πιο ισχυρής) ανάπτυξης προέρχεται από τα κονδύλια της ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ).

Είναι καλό λοιπόν να είσαι ανθεκτικός στα δύσκολα. Αλλά, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανθεκτικότητας συνδέεται με χρηματοδοτήσεις και οι καιροί (παγκοσμίως) είναι άδηλοι, είναι καλό να κοιτάμε και πως μοιράζεται αυτή η ανάπτυξη, αλλά και τι μέτωπα υπάρχουν ή κυοφορούνται.

Θα έχουμε λοιπόν ως χώρα έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ στην ΕΕ, αλλά θα έχουμε και έναν από τους πιο υψηλούς και επίμονους πληθωρισμούς (2,8% άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη φέτος). Ειδικά ο δομικός πληθωρισμός (με ρυθμό 3,5% έναντι 2,4% στην Ευρωζώνη), θα είναι ο ταχύτερος μετά από την Εσθονία και τη Σλοβακία.  

Η επίμονη και έντονη πληθωριστική πίεση έχει άμεσες εισοδηματικές επιπτώσεις, εκτιμά η Κομισιόν. Η κατά κεφαλήν άνοδος απολαβών φέτος στην Ελλάδα αναμένεται στο 3,8% (μία επίδοση λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης). Το ζήτημα είναι πως όταν υπολογίζεται η πραγματική άνοδος απολαβών (δηλαδή χωρίς πληθωρισμό) η άνοδος είναι η 3η πιο βραδεία στην Ευρωζώνη μετά την Αυστρία και τη Φινλανδία: οι πραγματικές απολαβές θα αυξηθούν φέτος κατά 0,7%, έναντι 1,5% μέσης ανόδου στην Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, το «μέρισμα» της ανάπτυξης που καταλήγει τελικά στις «τσέπες» των εργαζομένων είναι πολύ περιορισμένο στην Ελλάδα αν αφαιρεθεί το ποσό που «εξαερώνεται» από τον πληθωρισμό o οποίος δεν φαίνεται να επιβραδύνεται επαρκώς.

Ένα άλλο στοιχείο με σχετικό ενδιαφέρον στις προβλέψεις της Κομισιόν είναι πως το ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών είναι αρνητικό μόνο στην Ελλάδα (-2,5%) έναντι ανόδου 15,2% στην Ευρωζώνη. Αλλά και πως οι τιμές κατοικιών την περίοδο 2019-2024 είχαν την πιο μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα. Η εικόνα συμπληρώνεται από τη μειούμενη μεν αλλά υψηλή ανεργία, το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και το μεγάλο χάσμα σε όρους εισοδηματικής σύγκλισης. Και με μια υπενθύμιση του κυοφορούμενου νέου μετώπου, της γήρανσης του πληθυσμού: η Ελλάδα είναι ένα από τα 5 κράτη της Ευρωζώνης που γνωρίζουν μείωση πληθυσμού (κατά 0,2% εκτιμάται φέτος).

Οι αριθμοί λοιπόν δείχνουν ανθεκτικότητα της οικονομίας και σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, η διατήρησή της απαιτεί πρόσθετες κινήσεις που θα διασφαλίσουν πως θα υπάρχει απτό αποτέλεσμα στην «τσέπη» του πολίτη για λόγους κοινωνικής ευημερίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ανάπτυξης.

Όλες οι ειδήσεις

09:40

Profile: Στροφή στην άμυνα, νέες εξαγορές και στόχος ανάπτυξης 40% το 2026

09:37

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία της φύσης

09:24

ΔΑΑ: Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του έτους

09:13

H Bally’s Intralot υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την evoke plc

09:13

Η Σίφνος ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2026

09:08

ResilienceTech: Παρουσίασε τον πρώτο flight controller που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

08:54

Ο Τραμπ αποδεσμεύει 700 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία άνθρακα

08:54

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για το 2026 - Οι 8 κατηγορίες

08:52

Εγένετο Dakos Food Industries: Η νέα ταυτότητα, οι συνέργειες και οι επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ

08:41

ΗΠΑ: Επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και μέλη της οικογένειας Κάστρο

08:28

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη

08:22

Από το Σέιχ Σου στον Υμηττό: Τα μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων που αλλάζουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

08:21

Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία

08:16

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Δ. Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων

08:15

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Γραμματέας της ΝΔ - Έρχεται ανασχηματισμός

08:08

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση 74 εκατ. στο Λασίθι

08:05

Streem Development - Hull Logistics: «Καθαρός ορίζοντας» για την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:02

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο γαλάζιο ραντάρ - Οι χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά - Το «τρένο» η Αχτσιόγλου

07:52

Πανελλαδικές: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων

07:50

Ενέργεια: Επάρκεια αποθεμάτων έως τέλος καλοκαιριού - 600 εκατ. ευρώ την ημέρα το επιπλέον κόστος για την ΕΕ

07:46

ΑΒΑΞ: «Δουλεύει» με διψήφιο ποσοστό κέρδους η κατασκευή, «κρατάνε» ψηλά ανεκτέλεστο και κέρδη

07:36

Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Τα 187.000 νέα στρέμματα, οι Natura και οι «αστερίσκοι» της ΣΜΠΕ

07:30

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Κλειδώνουν» πόροι για Μονάδες Αποβλήτων - Αναβαθμίζεται το project ανατολικής Θεσσαλονίκης

07:18

Στάσσης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ - Η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει «στροφές»

07:10

Όλα στη... φόρα στις 30 Ιουνίου για τους μεγαλοφειλέτες του ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

07:08

Βιτρίνα, πιέσεις και ουσία - Το πρόβλημα στη γραμμή 4 του Μετρό - Δεν είδες τι έγινε στις τηλεπικοινωνίες;

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ

23:29

ONEX: Συμφωνία με Λιμένα Αμβέρσας-Μπριζ για ανάπτυξη λιμενικών και logistics υποδομών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider