Κομισιόν: Δυναμική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς αναταράξεις - Ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Δυναμική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς αναταράξεις - Ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026
Παρά τις διεθνείς αναταράξεις η ελληνική οικονομία πρόκειται να διατηρήσει την ισχυρή της δυναμική και να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026 λόγω της σταθερής ενίσχυσης της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων που ενισχύονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. «Αγκάθι» ο πληθωρισμός.

Παρά τις διεθνείς αναταράξεις η ελληνική οικονομία πρόκειται να διατηρήσει την ισχυρή της δυναμική και να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026 λόγω της σταθερής ενίσχυσης της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων που ενισχύονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εκτίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις. «Αγκάθι» ο πληθωρισμός που θα παραμείνει υψηλότερος από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στο 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026.

Το 2025, για μια ακόμη χρονιά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι της ευρωπαϊκής, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη 1,1% για την ΕΕ και 0,9% για την Ευρωζώνη. Για το 2026 προβλέπεται ανάπτυξη 1,5% στη ΕΕ και 1,4% στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται στο 2,1% το 2025 και το 1,7% το 2026 ενώ αντίστοιχη δυναμική αναμένεται και σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προηγούμενες, κυρίως λόγω των αρνητικών προοπτικών για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς. Αντίθετα, για την Ελλάδα η Κομισιόν διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις της σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις με τη χώρα μας μάλιστα να βρίσκεται στην ομάδα των χωρών που θα εμφανίσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από τους δασμούς Τραμπ λόγω της μικρής εμπορικής σχέσης (άμεσης και έμμεσης) με τις ΗΠΑ. Ωστόσο σημειώνει πως αυξάνονται οι κίνδυνοι, καθώς μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο και την γεωπολιτική κατάσταση σε συνδυασμό με την υποχώρηση των προσδοκιών διεθνώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ελληνικής εξαγωγές και ειδικά τον τουρισμό.

Αύξηση μισθών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως η αγορά εργασίας στη χώρα μας παραμένει σφικτή, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός και σε κλάδους υψηλών δεξιοτήτων. Εκτιμά πως η εργασία θα συνεχίσει να ενισχύεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς το κενό δεξιοτήτων και η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό περιορίζουν την προσφορά εργασίας.

Υπό αυτό το σκηνικό, η Κομισιόν εκτιμά πως οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο θα αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1,3% κάθε χρόνο υποστηριζόμενοι από τις πρόσφατες αυξήσεις στο βασικό μισθό και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τουλάχιστον μέχρι και το 2026. Η αύξηση των μισθών πρόκειται να πιέσουν προς τα πάνω τις τιμές και έτσι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα υποχωρήσει μόνο σταδιακά.

Συνολικά, η Κομισιόν προβλέπει πληθωρισμό 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) θα παραμείνει ακόμη υψηλότερα στο 3,5% και το 2,6% αντίστοιχα.

Ισχυρές δημοσιονομικές προοπτικές

Μετά από το γενικό πλεόνασμα - έκπληξη στο 1,3% του ΑΕΠ το 2024, έναντι προβλέψεων για πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 0,7% του ΑΕΠ το 2025 λόγω της υψηλότερης βάσης από την πλευρά των εσόδων. Στις εκτιμήσεις της Κομισιόν έχουν ληφθεί υπόψη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές, τη μόνιμη ενίσχυση των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς και την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το 2026 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης της Ελλάδος θα αυξηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, αν δεν υπάρξουν κάποια καινούργια μέτρα, οι άλλες αλλαγές στις πολιτικές. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα μετά από το 4,8% του 2024 η Κομισιόν προβλέπει 3,8% το 2025 και 4,4% το 2026. Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες μετά από το -0,3% του 2024 λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2% το 2025 και κατά 3,1% το 2026

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίζει να μειώνεται στο 146,6% το 2025 και το 140,6% το 2026. Η υποχώρηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, όσο και των πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις αλλά τα «ζόμπι» παραμένουν - Το γράφημα της εβδομάδας

ΕΦΚΑ: Αύξηση μισθών κατά 7,02% μέσα σε ένα έτος «έδειξαν» τα στοιχεία του Ιουνίου 2024 - Αναλυτικοί πίνακες

Ουραγός, παρά τα άλματα, στις οπτικές ίνες η Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider