Στα δημοσιονομικά τα «σπάμε» αλλά οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα για μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια πολύ ωραίο αίσθημα όταν πέφτουν κίτρινες «κάρτες» σε Γερμανία και Ολλανδία, η Ελλάδα να είναι στην ομάδα των «καλών», να μην είναι δηλαδή στο επίκεντρο της κρίσης. Σύμφωνα με έναν καταιγισμό πορισμάτων της Κομισιόν για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαζί με το 5ο πόρισμα για την μεταπρογραμματική εποπτεία, η Ελλάδα είναι ένα από τα 8 κράτη που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και τούτο όταν η Γερμανία έχει παρεκκλίσεις και η Ολλανδία είναι εντελώς «εκτός» των νέων στόχων δαπανών.

Κρίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα είναι προφυλαγμένη από το σκηνικό «αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας το 2024 -2026». Ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ τη θέση της με την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, την οποία επικυρώνουν οι θεσμοί.

Βεβαίως, πρέπει να γίνει σαφές πως έχουμε ακόμη ανοικτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο. Σύμφωνα με τις προβολές της Επιτροπής για το μέλλον, o δείκτης του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει δραστικά μεν αλλά στο (υψηλό) 119,1% του ΑΕΠ το (πολύ μακρινό) 2035. Και τούτο θα απαιτεί - έως τότε - συνεχή συγκράτηση δαπανών, που θα μπορεί να ελαστικοποιείται μόνο αν βρεθούν και πιστοποιηθούν νέες μόνιμες πηγές εσόδων.

Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική «θηλιά» θα συνεχισθεί για χρόνια, με ότι σημαίνει αυτό για  την «τσέπη» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά σε μία περίοδο ανατιμήσεων που «ροκανίζουν» τα οφέλη της ανόδου των δαπανών. Η «θηλιά» γίνεται φανερή ακόμη και στο αναπτυξιακό πεδίο: σε μία χώρα με μεγάλες ανάγκες όπως η Ελλάδα, οι κρατικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις, ακόμη και μετά τις αυξήσεις που δρομολογούνται μετά βίας θα πλησιάσουν έως το 2028 τον μέσο όρο δαπανών της ΕΕ.

Έχει λοιπόν σημασία να αντλούμε μεν ικανοποίηση από όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και να μην αγνοούμε τις προκλήσεις, τα τρωτά σημεία και τις ευκαιρίες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να δώσουν λίγο παραπάνω «χώρο».  

Η Επιτροπή κρίνει πως «το σχέδιο της Ελλάδας πληροί τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών Κανονισμών της ΕΕ.  Παράλληλα όμως προτείνει να ζητηθεί από την Ελλάδα «να διασφαλίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις κύριες προκλήσεις» που έχουν ήδη προσδιοριστεί από την ΕΕ. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα «να συνεχίσει να βελτιώνει τον φιλικό προς τις επενδύσεις χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου», αλλά και «να διασφαλίσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητά της να προσελκύει τις κατάλληλες δεξιότητες».

Ζητά επίσης να διασφαλίσει την μείωση του «ανοίγματος» στο εξωτερικό ισοζύγιο «προωθώντας την ισόρροπη ανάπτυξη και στηρίζοντας παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις», αλλά και να συνεχίσει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον νέου τύπου προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Σχέδιο) που έχει πλέον όχι μόνο δημοσιονομικά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, παρόμοιες (και πιο αναλυτικές) συστάσεις υπάρχουν στην μεταπρογραμματική εποπτεία. Είναι συστάσεις που μας «ακολουθούν» χρόνια ως χώρα, δεν είναι κάτι καινούριο και τούτο ίσως έχει επίσης τη σημασία του. Γιατί καθώς η δημοσιονομική «θηλιά» (όπως φάνηκε), θα είναι επίσης εδώ για χρόνια και οι θεσμοί της ΕΕ προδικάζουν αυξημένες διεθνείς αβεβαιότητες  είναι καλό να ακούσουμε τα μηνύματα, να κλείσουμε μέτωπα και να μην χάσουμε ευκαιρίες.

Όλες οι ειδήσεις

16:43

Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση

16:26

Fed: Η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι μια αδιανόητη αύξηση επιτοκίων;

16:03

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου

15:46

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ σε απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο

15:31

Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου

15:22

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οικονομία μόνο με όρους παρόντος αλλά και με όρους μέλλοντος

15:11

Είμαι Εδώ Για Εσένα 2026: Δείτε live το Women's Forum

15:02

ΠΟΜΙΔΑ: Oι 10 μεγάλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων

14:53

Χαμάς: Έκκληση στο Ιράν να σταματήσει να βομβαρδίζει τις χώρες του Κόλπου

14:42

ΑΑΔΕ: Νέος σχεδιασμός έως το 2029 με ψηφιακό μετασχηματισμό, αυστηρότερους ελέγχους και νέους στόχους εξυπηρέτησης

14:37

Ολλανδία: Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ

14:33

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα

14:28

Γερμανία: Ο υπ. Ενέργειας καλεί σε αύξηση των ΑΠΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

14:12

Ιράν προς ΗΑΕ: Εκκενώστε τις πόλεις θα χτυπήσουμε - Πλήγηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

13:48

Κώτσηρας: Στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία διασφαλίζοντας το  δημοσιονομικό μας περιβάλλον

13:41

ΥΠΕΘΟ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού ή παραλίας σε όμορη επιχείρηση

13:33

Μέση Ανατολή: Οι δυο εβδομάδες πολέμου που έσεισαν τον κόσμο

13:17

Τραμπ: Αρνήθηκε πρόταση του Πούτιν για μεταφορά του ιρανικού εμπλοτισμένου ουρανίου στη Ρωσία

13:00

Οι αγορές σε κρίσιμο σταυροδρόμι – Ποιες μετοχές του ΧΑ «κρατάνε» τα κέρδη του 2026

12:54

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

12:50

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό και την Αναβάθμιση των Μεταφορών

12:36

Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών

12:26

Ιαπωνία: Θα απελευθερώσει περίπου 80 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο απ' τα στρατηγικά της αποθέματα

12:15

Μητσοτάκης: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να εμπιστεύονται τις ΕΔ στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε

12:05

Ιράν: Οι IRGC απειλούν με πλήγματα τα αμερικανικά συμφέροντα στα ΗΑΕ

11:57

Reuters: Εκτεταμένες απολύσεις σχεδιάζει η Μeta

11:39

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

11:20

Ένας πόλεμος χωρίς σχέδιο τερματισμού

11:09

HAE: Μερική αναστολή φόρτωσης πετρελαίου στο λιμάνι Φουτζάιρα

10:33

Το Gov.gr Wallet στον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider