Στα δημοσιονομικά τα «σπάμε» αλλά οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα για μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια πολύ ωραίο αίσθημα όταν πέφτουν κίτρινες «κάρτες» σε Γερμανία και Ολλανδία, η Ελλάδα να είναι στην ομάδα των «καλών», να μην είναι δηλαδή στο επίκεντρο της κρίσης. Σύμφωνα με έναν καταιγισμό πορισμάτων της Κομισιόν για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαζί με το 5ο πόρισμα για την μεταπρογραμματική εποπτεία, η Ελλάδα είναι ένα από τα 8 κράτη που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και τούτο όταν η Γερμανία έχει παρεκκλίσεις και η Ολλανδία είναι εντελώς «εκτός» των νέων στόχων δαπανών.

Κρίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα είναι προφυλαγμένη από το σκηνικό «αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας το 2024 -2026». Ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ τη θέση της με την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, την οποία επικυρώνουν οι θεσμοί.

Βεβαίως, πρέπει να γίνει σαφές πως έχουμε ακόμη ανοικτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο. Σύμφωνα με τις προβολές της Επιτροπής για το μέλλον, o δείκτης του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει δραστικά μεν αλλά στο (υψηλό) 119,1% του ΑΕΠ το (πολύ μακρινό) 2035. Και τούτο θα απαιτεί - έως τότε - συνεχή συγκράτηση δαπανών, που θα μπορεί να ελαστικοποιείται μόνο αν βρεθούν και πιστοποιηθούν νέες μόνιμες πηγές εσόδων.

Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική «θηλιά» θα συνεχισθεί για χρόνια, με ότι σημαίνει αυτό για  την «τσέπη» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά σε μία περίοδο ανατιμήσεων που «ροκανίζουν» τα οφέλη της ανόδου των δαπανών. Η «θηλιά» γίνεται φανερή ακόμη και στο αναπτυξιακό πεδίο: σε μία χώρα με μεγάλες ανάγκες όπως η Ελλάδα, οι κρατικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις, ακόμη και μετά τις αυξήσεις που δρομολογούνται μετά βίας θα πλησιάσουν έως το 2028 τον μέσο όρο δαπανών της ΕΕ.

Έχει λοιπόν σημασία να αντλούμε μεν ικανοποίηση από όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και να μην αγνοούμε τις προκλήσεις, τα τρωτά σημεία και τις ευκαιρίες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να δώσουν λίγο παραπάνω «χώρο».  

Η Επιτροπή κρίνει πως «το σχέδιο της Ελλάδας πληροί τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών Κανονισμών της ΕΕ.  Παράλληλα όμως προτείνει να ζητηθεί από την Ελλάδα «να διασφαλίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις κύριες προκλήσεις» που έχουν ήδη προσδιοριστεί από την ΕΕ. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα «να συνεχίσει να βελτιώνει τον φιλικό προς τις επενδύσεις χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου», αλλά και «να διασφαλίσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητά της να προσελκύει τις κατάλληλες δεξιότητες».

Ζητά επίσης να διασφαλίσει την μείωση του «ανοίγματος» στο εξωτερικό ισοζύγιο «προωθώντας την ισόρροπη ανάπτυξη και στηρίζοντας παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις», αλλά και να συνεχίσει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον νέου τύπου προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Σχέδιο) που έχει πλέον όχι μόνο δημοσιονομικά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, παρόμοιες (και πιο αναλυτικές) συστάσεις υπάρχουν στην μεταπρογραμματική εποπτεία. Είναι συστάσεις που μας «ακολουθούν» χρόνια ως χώρα, δεν είναι κάτι καινούριο και τούτο ίσως έχει επίσης τη σημασία του. Γιατί καθώς η δημοσιονομική «θηλιά» (όπως φάνηκε), θα είναι επίσης εδώ για χρόνια και οι θεσμοί της ΕΕ προδικάζουν αυξημένες διεθνείς αβεβαιότητες  είναι καλό να ακούσουμε τα μηνύματα, να κλείσουμε μέτωπα και να μην χάσουμε ευκαιρίες.

Όλες οι ειδήσεις

12:59

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το Ιράν «να εγκαταλείψει τον ρόλο μιας αποσταθεροποιητικής και επικίνδυνης δύναμης»

12:57

Πάνω από 5% αύξηση στην τιμή πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

12:52

Ερντογάν: «Πρέπει να τεθεί τέλος στον πόλεμο πριν πυρπολήσει ολόκληρη την περιοχή»

12:45

ΞΕΕ: Ο ρόλος των γυναικών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό

12:31

Χατζηδάκης στο Athens Alitheia Forum: Η αλήθεια ως ανάχωμα στην τοξικότητα

12:28

Νίκη Κεραμέως: Η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση μισθών είναι γεγονός

12:21

Porsche: Ο νέος CEO σχεδιάζει αναμόρφωση προϊόντων για να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους

12:19

Λίβανος: Νέα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα

12:18

Μελόνι: Η Ιταλία «δεν παίρνει μέρος και δεν θα πάρει μέρος στην ισραηλοαμερικανική επιχείρηση» - Στείλαμε μονάδα στην Κύπρο

12:14

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο: Στεκόμαστε όλοι μας με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Κύπρου

12:13

Στις 20 προσωπικότητες για το Ευρωπαϊκό Τάγμα της Αξίας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

12:08

9ο JobReady by DYPA στην Καλαμάτα την Παρασκευή 20 Μαρτίου

12:02

Στην Ολλανδία ο Κυρ. Πιερρακάκης

12:02

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέος CEO ο Αριστοτέλης Χαντάβας

12:00

ΠΟΠΕΚ: Αντιδράσεις για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηρίων καυσίμων

11:38

Μητσοτάκης: Πλαφόν για τρεις μήνες στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σούπερ μάρκετ

11:35

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο εντείνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

11:24

Νευρική αναμονή από τους επενδυτές του ΧΑ - Ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:20

Ιράν: Η Τεχεράνη απειλεί να πλήξει οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα σε ΗΠΑ, Ισραήλ

11:13

Καύσιμα: Γιατί οι τιμές ανεβαίνουν πιο γρήγορα απ’ όσο πέφτουν - Τι πληρώνουμε τώρα για βενζίνη

11:12

Στις 14:00 οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

11:07

Έκθεση EY-IIF: Δυναμική επανεμφάνιση παραδοσιακών κινδύνων για τις τράπεζες

11:01

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού

10:57

UniCredit: Δίκοπο μαχαίρι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

10:55

Τι ακολουθεί για το πετρέλαιο εάν γίνει απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων

10:44

Παπασταύρου: Τα 10+1 οφέλη από τις συμβάσεις με την Κοινοπραξία Chevron - HelleniQ Energy

10:40

ΑΒΑΞ: Μνημόνιο με ΣΤΑΝΤΑ για πύργο κατοικιών 29.800 τ.μ. στα Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη

10:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε πυρκαγιά σε κτίριο

10:32

Λίβανος: Η Γαλλία τριπλασιάζει την ανθρωπιστική της υποστήριξη στη χώρα

10:31

Η Αυστραλία κλείνει πρεσβείες της στη Μέση Ανατολή, αναμένει κλιμάκωση του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider