Στα δημοσιονομικά τα «σπάμε» αλλά οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα για μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια πολύ ωραίο αίσθημα όταν πέφτουν κίτρινες «κάρτες» σε Γερμανία και Ολλανδία, η Ελλάδα να είναι στην ομάδα των «καλών», να μην είναι δηλαδή στο επίκεντρο της κρίσης. Σύμφωνα με έναν καταιγισμό πορισμάτων της Κομισιόν για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαζί με το 5ο πόρισμα για την μεταπρογραμματική εποπτεία, η Ελλάδα είναι ένα από τα 8 κράτη που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και τούτο όταν η Γερμανία έχει παρεκκλίσεις και η Ολλανδία είναι εντελώς «εκτός» των νέων στόχων δαπανών.

Κρίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα είναι προφυλαγμένη από το σκηνικό «αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας το 2024 -2026». Ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ τη θέση της με την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, την οποία επικυρώνουν οι θεσμοί.

Βεβαίως, πρέπει να γίνει σαφές πως έχουμε ακόμη ανοικτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο. Σύμφωνα με τις προβολές της Επιτροπής για το μέλλον, o δείκτης του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει δραστικά μεν αλλά στο (υψηλό) 119,1% του ΑΕΠ το (πολύ μακρινό) 2035. Και τούτο θα απαιτεί - έως τότε - συνεχή συγκράτηση δαπανών, που θα μπορεί να ελαστικοποιείται μόνο αν βρεθούν και πιστοποιηθούν νέες μόνιμες πηγές εσόδων.

Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική «θηλιά» θα συνεχισθεί για χρόνια, με ότι σημαίνει αυτό για  την «τσέπη» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά σε μία περίοδο ανατιμήσεων που «ροκανίζουν» τα οφέλη της ανόδου των δαπανών. Η «θηλιά» γίνεται φανερή ακόμη και στο αναπτυξιακό πεδίο: σε μία χώρα με μεγάλες ανάγκες όπως η Ελλάδα, οι κρατικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις, ακόμη και μετά τις αυξήσεις που δρομολογούνται μετά βίας θα πλησιάσουν έως το 2028 τον μέσο όρο δαπανών της ΕΕ.

Έχει λοιπόν σημασία να αντλούμε μεν ικανοποίηση από όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και να μην αγνοούμε τις προκλήσεις, τα τρωτά σημεία και τις ευκαιρίες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να δώσουν λίγο παραπάνω «χώρο».  

Η Επιτροπή κρίνει πως «το σχέδιο της Ελλάδας πληροί τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών Κανονισμών της ΕΕ.  Παράλληλα όμως προτείνει να ζητηθεί από την Ελλάδα «να διασφαλίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις κύριες προκλήσεις» που έχουν ήδη προσδιοριστεί από την ΕΕ. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα «να συνεχίσει να βελτιώνει τον φιλικό προς τις επενδύσεις χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου», αλλά και «να διασφαλίσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητά της να προσελκύει τις κατάλληλες δεξιότητες».

Ζητά επίσης να διασφαλίσει την μείωση του «ανοίγματος» στο εξωτερικό ισοζύγιο «προωθώντας την ισόρροπη ανάπτυξη και στηρίζοντας παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις», αλλά και να συνεχίσει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον νέου τύπου προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Σχέδιο) που έχει πλέον όχι μόνο δημοσιονομικά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, παρόμοιες (και πιο αναλυτικές) συστάσεις υπάρχουν στην μεταπρογραμματική εποπτεία. Είναι συστάσεις που μας «ακολουθούν» χρόνια ως χώρα, δεν είναι κάτι καινούριο και τούτο ίσως έχει επίσης τη σημασία του. Γιατί καθώς η δημοσιονομική «θηλιά» (όπως φάνηκε), θα είναι επίσης εδώ για χρόνια και οι θεσμοί της ΕΕ προδικάζουν αυξημένες διεθνείς αβεβαιότητες  είναι καλό να ακούσουμε τα μηνύματα, να κλείσουμε μέτωπα και να μην χάσουμε ευκαιρίες.

Όλες οι ειδήσεις

11:13

Πρώτη φορά ευρωπαϊκά

11:08

Ανοδικό «ξέσπασμα» στο ΧΑ – Νέα υψηλά με το «καλημέρα» για τον Γενικό Δείκτη

11:07

Στα 5.400 δολάρια ανεβάζει τον πήχη για χρυσό η Goldman Sachs

10:53

Κεραμέως: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, Φεβρουάριο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

10:50

Γουίτκοφ: «Μόνο ένα σημείο μένει να διευθετηθεί για ειρήνη στην Ουκρανία»

10:43

Αυτόματη επικαιροποίηση των ΚΑΔ για 1,9 εκατ. ΑΦΜ

10:41

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκες έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

10:40

Alpha Bank: Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου και οι ημερομηνίες–κλειδί για τα μερίσματα του 2026

10:38

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας

10:30

Δήμαρχος Γλυφάδας: «Αυτό που έγινε δεν το έχουμε ξαναζήσει»

10:29

Relief rally στις ευρωαγορές μετά την αναδίπλωση Τραμπ

10:23

Δανία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για την ασφάλεια στην Αρκτική με σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα

10:09

Blooomberg: Πιθανότερος διάδοχος της Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ ο Κνοτ

10:04

Ο Τραμπ παρουσιάζει σήμερα το «Συμβούλιο Ειρήνης» στο Νταβός - Στις 2 η συνάντηση με Ζελένσκι

09:51

Blupeak Estate Analytics: Η αόρατη περιουσία των Δήμων τροφοδοτεί τη στεγαστική κρίση

09:27

ΕΒΕΠ: Ο «έρπων πληθωρισμός» στην Ελλάδα και η ανάλυση της ακρίβειας

09:19

«Χρυσός Θόλος, βάσεις και ορυκτά»: Το deal Τραμπ για Γροιλανδία

09:11

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία κοινού στρατού

08:56

ΔΕΔΔΗΕ: Επανέλεγχος των υποθέσεων ρευματοκλοπής και αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης

08:52

Τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία και πού θα χτυπήσει σήμερα – Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

08:38

Τα βήματα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

08:31

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σταθεροποίηση το 2025, αυστηρότερο το παιχνίδι το 2026

08:29

Ρούτε: Δεν συζητήσαμε με τον Τραμπ το θέμα της κυριαρχίας της Γροιλανδίας

08:13

«Ψεύδεται»: Δυσπιστία στη Γροιλανδία για τη δήλωση Τραμπ

08:09

Ο Πούτιν συναντάται σήμερα με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ

08:07

Αρχίζει σήμερα το προγραμματικό, διαρκές συνέδριο της Νέας Αριστεράς

07:58

Από τη Γροιλανδία στο ελληνικό ράφι: Ο πόλεμος των δασμών και το εθνικό στοίχημα της αυτάρκειας

07:56

Συνεχίζει να γράφει ιστορία η Τέιλορ Σουίφτ

07:50

Απασχόληση: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα - Υπολείπεται ακόμη και των βαλκανικών κρατών

07:49

Δεν μεταβαίνει στο Νταβός ο πρωθυπουργός - Θα πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider