Στα δημοσιονομικά τα «σπάμε» αλλά οι Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα για μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αλήθεια πολύ ωραίο αίσθημα όταν πέφτουν κίτρινες «κάρτες» σε Γερμανία και Ολλανδία, η Ελλάδα να είναι στην ομάδα των «καλών», να μην είναι δηλαδή στο επίκεντρο της κρίσης. Σύμφωνα με έναν καταιγισμό πορισμάτων της Κομισιόν για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαζί με το 5ο πόρισμα για την μεταπρογραμματική εποπτεία, η Ελλάδα είναι ένα από τα 8 κράτη που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και τούτο όταν η Γερμανία έχει παρεκκλίσεις και η Ολλανδία είναι εντελώς «εκτός» των νέων στόχων δαπανών.

Κρίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα είναι προφυλαγμένη από το σκηνικό «αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας το 2024 -2026». Ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ τη θέση της με την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, την οποία επικυρώνουν οι θεσμοί.

Βεβαίως, πρέπει να γίνει σαφές πως έχουμε ακόμη ανοικτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο. Σύμφωνα με τις προβολές της Επιτροπής για το μέλλον, o δείκτης του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει δραστικά μεν αλλά στο (υψηλό) 119,1% του ΑΕΠ το (πολύ μακρινό) 2035. Και τούτο θα απαιτεί - έως τότε - συνεχή συγκράτηση δαπανών, που θα μπορεί να ελαστικοποιείται μόνο αν βρεθούν και πιστοποιηθούν νέες μόνιμες πηγές εσόδων.

Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική «θηλιά» θα συνεχισθεί για χρόνια, με ότι σημαίνει αυτό για  την «τσέπη» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά σε μία περίοδο ανατιμήσεων που «ροκανίζουν» τα οφέλη της ανόδου των δαπανών. Η «θηλιά» γίνεται φανερή ακόμη και στο αναπτυξιακό πεδίο: σε μία χώρα με μεγάλες ανάγκες όπως η Ελλάδα, οι κρατικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις, ακόμη και μετά τις αυξήσεις που δρομολογούνται μετά βίας θα πλησιάσουν έως το 2028 τον μέσο όρο δαπανών της ΕΕ.

Έχει λοιπόν σημασία να αντλούμε μεν ικανοποίηση από όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και να μην αγνοούμε τις προκλήσεις, τα τρωτά σημεία και τις ευκαιρίες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να δώσουν λίγο παραπάνω «χώρο».  

Η Επιτροπή κρίνει πως «το σχέδιο της Ελλάδας πληροί τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών Κανονισμών της ΕΕ.  Παράλληλα όμως προτείνει να ζητηθεί από την Ελλάδα «να διασφαλίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις κύριες προκλήσεις» που έχουν ήδη προσδιοριστεί από την ΕΕ. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα «να συνεχίσει να βελτιώνει τον φιλικό προς τις επενδύσεις χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου», αλλά και «να διασφαλίσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητά της να προσελκύει τις κατάλληλες δεξιότητες».

Ζητά επίσης να διασφαλίσει την μείωση του «ανοίγματος» στο εξωτερικό ισοζύγιο «προωθώντας την ισόρροπη ανάπτυξη και στηρίζοντας παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις», αλλά και να συνεχίσει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον νέου τύπου προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Σχέδιο) που έχει πλέον όχι μόνο δημοσιονομικά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, παρόμοιες (και πιο αναλυτικές) συστάσεις υπάρχουν στην μεταπρογραμματική εποπτεία. Είναι συστάσεις που μας «ακολουθούν» χρόνια ως χώρα, δεν είναι κάτι καινούριο και τούτο ίσως έχει επίσης τη σημασία του. Γιατί καθώς η δημοσιονομική «θηλιά» (όπως φάνηκε), θα είναι επίσης εδώ για χρόνια και οι θεσμοί της ΕΕ προδικάζουν αυξημένες διεθνείς αβεβαιότητες  είναι καλό να ακούσουμε τα μηνύματα, να κλείσουμε μέτωπα και να μην χάσουμε ευκαιρίες.

Όλες οι ειδήσεις

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»

18:21

Χατζηδάκης στο Βερολίνο: Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παράδειγμα επιτυχίας

18:20

Στη Λακωνία την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

reader insider