Επισφραγίσθηκαν τα πλεονάσματα, να τελειώνουμε και με τα «ανοίγματα» σε ισοζύγιο, ακρίβεια, ανεργία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν είναι πως δεν το περιμέναμε, αλλά είναι καλό που επιβεβαιώθηκε τόσο πανηγυρικά. Ο λόγος για τις επιδόσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επισφραγίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όπως και η μεγάλη ταχύτητα απομείωσης του χρέους (ως αναλογία του ΑΕΠ). Επιτυγχάνει έτσι και με το παραπάνω η χώρα μας όσα ορίζουν οι νέοι – δύσκολοι - δημοσιονομικοί κανόνες σε μία Ευρώπη που παλεύει με τα ελλείμματα, με σχεδόν ένα στα τρία κράτη να μην έχει καν καταθέσει στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό για το 2025 (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).

Να πούμε επίσης πως οι εν λόγω Φθινοπωρινές Προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το «πακέτο» συστάσεων της Κομισιόν που θα ακολουθήσει στις 26/11 (με τον ελληνικό προϋπολογισμό να έχει φτάσει εν τω μεταξύ στη Βουλή) αποδεικνύουν και πάλι πως λόγω του υψηλού χρέους τα περιθώρια για παροχές και για φοροελαφρύνσεις είναι πολύ στενά. Είναι στενά ακριβώς γιατί η χώρα είναι σε συνεχή έλεγχο και θα πρέπει να δείχνει συνεχώς «καλό πρόσωπο» προς τους θεσμούς και προς τις αγορές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτά τα πλεονάσματα έγιναν με την «πλάτη» που έβαλαν (και συνεχίζουν να βάζουν) πολίτες και επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να μειωθούν αυτά τα βάρη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και άλλος «χώρος». Επιπλέον «χώρος» μπορεί να υπάρξει όμως μόνο αν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, αλλά και μόνο αν αυξηθεί και άλλο η αναπτυξιακή δυναμική. Γιατί προφανώς πρέπει να αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέτυχε φέτος υπερδιπλάσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο η ΕΕ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως τούτο δεν αρκεί μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση της Επιτροπής ανέδειξε και τουλάχιστον τρία μέτωπα: το μεγάλο «άνοιγμα» στο εξωτερικό ισοζύγιο που μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί το 2025 (έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), το «φρένο» στη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 9% του εργατικού δυναμικού την προσεχή 2ετία, αλλά και έναν πληθωρισμό που και φέτος θα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ (3% το εναρμονισμένος και 3,4% ο δομικός) και προς το 2026 θα σταθεροποιηθεί σε ρυθμό ανόδου περί το 2% (αν δεν υπάρξει άλλη κρίση τιμών). Με άλλα λόγια θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο πολλές (και πιο καλά αμειβόμενες) θέσεις εργασίας, αλλά και θα πρέπει να περιορισθεί η φθορά της ακρίβειας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που σήμερα ροκανίζουν τα οφέλη που δημιουργούνται.

Τα παραπάνω «ανοίγματα» στην πραγματική οικονομία απαιτούν εντατική και συνεκτική προσπάθεια για να κλείσουν, γιατί συνδέονται με πληγές που μένουν ανοικτές δεκαετίες. Απαιτούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν κάνει πλήρως τον κύκλο τους και την επιτάχυνση σε έργα και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί (και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης) και ίσως χαμηλώνουν «ρυθμούς». Απαιτούν επίσης  ειλικρινή απολογισμό σε πολιτικές που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και αλλαγή πλεύσης όπου χρειάζεται. Και βεβαίως απαιτούν στήριξη και συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την αποδοχή και την σύμπλευση της αγοράς και της κοινωνίας.

Είναι λοιπόν σημαντικό που η Ελλάδα δεν παλεύει αυτήν την περίοδο με «δίδυμα ελλείμματα». Είναι σημαντικό που στα δημοσιονομικά πάει καλά, αλλά δεν έχει εκλείψει το έλλειμμα στο εξωτερικό πεδίο κάτι που δείχνει πως  πραγματική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη πλήρως στο «ξέφωτο». Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων όσων πρέπει να διαφυλάξουν όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να δρομολογήσουν όσα μπορούν να γίνουν.

Όλες οι ειδήσεις

10:42

EY: Οι 10 κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

10:38

Τραμπ προς Νορβηγό πρωθυπουργό: Δεν αισθάνομαι πλέον την υποχρέωση να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη

10:15

Από 24 έως 26 Απριλίου οι εξετάσεις και οι κληρώσεις για τα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

10:13

Τα υπολείμματα κακάο γίνονται χρηστικά αντικείμενα - Ελληνική καινοτομία από ΙΟΝ και PHEE

10:06

Politico: Οι απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία ωθούν Ευρώπη και ΗΠΑ σε «διαζύγιο»

09:55

Πού και πότε ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων με ρομπότ εργαζόμενους

09:43

Eurobank: Αγορά 1,9 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,3 εκατ. ευρώ

09:31

Νέα καταστήματα και διεύρυνση ζημιών για τη Sport Vision

09:22

Εκτόξευση για χρυσό και ασήμι μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς και την κόντρα με ΕΕ

09:20

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κλειστού αθλητικού κέντρου Πτολεμαΐδας

09:13

Σε επίπεδα ρεκόρ η περιουσία των δισεκατομμυριούχων - Oxfam: Απειλή για τη δημοκρατία

09:09

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης γεννητικότητας στην Κίνα

08:56

Εκλογές στην Πορτογαλία: Κεντροαριστερά και ακροδεξιά θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο

08:52

Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες - 25μελής επιτροπή με 14 αιτήματα

08:42

Ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Αιχμές για την εμπορική συμφωνία

08:40

Μεταξύ προσωπικών και πολιτικών αλλαγών

08:34

Κίνα: Έπιασε τον στόχο του 5% η ανάπτυξη για το 2025 - Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα

08:27

Χιονοκουβέρτες ή χιονοαλυσίδες: Τι να προτιμήσω;

08:25

Ο Μπάτμαν έγινε 60 ετών!

08:24

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης - Στην ατζέντα η επιλογή νέου Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ

08:11

Τραμπ: Η απομάκρυνση της «ρωσικής απειλής» από τη Γροιλανδία «θα γίνει»

08:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (IV): Βοήθεια και σε όσους φτιάχνουν αγροτικά μηχανήματα

08:01

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Μενίδι

07:57

Αέριο: Η Κομισιόν «μπαίνει στο παιχνίδι» του Κάθετου Διαδρόμου - Συνδρομή για τη βελτίωσή του

07:54

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία με 39 νεκρούς - Σάντσεθ: «Νύχτα βαθιάς οδύνης»

07:41

Από τους αγρότες στο Νταβός - Ντεμπούτο Πιερρ στο Eurogroup - Cool ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη

07:36

Στα 446,87 ευρώ αυξάνεται η εθνική σύνταξη το 2026 - Οι 10 ειδικές παροχές που συμπαρασύρει

07:31

Απ’ την αρχή στα δύσκολα στην προεδρία του Eurogroup o Κυριάκος Πιερρακάκης

07:25

IRC Ελληνικού: «Ψηλώνει» το τουριστικό project με καζίνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τα «κλειδιά» και οι παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε

gazzetta
gazzetta reader insider insider