Επισφραγίσθηκαν τα πλεονάσματα, να τελειώνουμε και με τα «ανοίγματα» σε ισοζύγιο, ακρίβεια, ανεργία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν είναι πως δεν το περιμέναμε, αλλά είναι καλό που επιβεβαιώθηκε τόσο πανηγυρικά. Ο λόγος για τις επιδόσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επισφραγίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όπως και η μεγάλη ταχύτητα απομείωσης του χρέους (ως αναλογία του ΑΕΠ). Επιτυγχάνει έτσι και με το παραπάνω η χώρα μας όσα ορίζουν οι νέοι – δύσκολοι - δημοσιονομικοί κανόνες σε μία Ευρώπη που παλεύει με τα ελλείμματα, με σχεδόν ένα στα τρία κράτη να μην έχει καν καταθέσει στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό για το 2025 (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).

Να πούμε επίσης πως οι εν λόγω Φθινοπωρινές Προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το «πακέτο» συστάσεων της Κομισιόν που θα ακολουθήσει στις 26/11 (με τον ελληνικό προϋπολογισμό να έχει φτάσει εν τω μεταξύ στη Βουλή) αποδεικνύουν και πάλι πως λόγω του υψηλού χρέους τα περιθώρια για παροχές και για φοροελαφρύνσεις είναι πολύ στενά. Είναι στενά ακριβώς γιατί η χώρα είναι σε συνεχή έλεγχο και θα πρέπει να δείχνει συνεχώς «καλό πρόσωπο» προς τους θεσμούς και προς τις αγορές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτά τα πλεονάσματα έγιναν με την «πλάτη» που έβαλαν (και συνεχίζουν να βάζουν) πολίτες και επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να μειωθούν αυτά τα βάρη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και άλλος «χώρος». Επιπλέον «χώρος» μπορεί να υπάρξει όμως μόνο αν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, αλλά και μόνο αν αυξηθεί και άλλο η αναπτυξιακή δυναμική. Γιατί προφανώς πρέπει να αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέτυχε φέτος υπερδιπλάσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο η ΕΕ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως τούτο δεν αρκεί μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση της Επιτροπής ανέδειξε και τουλάχιστον τρία μέτωπα: το μεγάλο «άνοιγμα» στο εξωτερικό ισοζύγιο που μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί το 2025 (έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), το «φρένο» στη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 9% του εργατικού δυναμικού την προσεχή 2ετία, αλλά και έναν πληθωρισμό που και φέτος θα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ (3% το εναρμονισμένος και 3,4% ο δομικός) και προς το 2026 θα σταθεροποιηθεί σε ρυθμό ανόδου περί το 2% (αν δεν υπάρξει άλλη κρίση τιμών). Με άλλα λόγια θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο πολλές (και πιο καλά αμειβόμενες) θέσεις εργασίας, αλλά και θα πρέπει να περιορισθεί η φθορά της ακρίβειας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που σήμερα ροκανίζουν τα οφέλη που δημιουργούνται.

Τα παραπάνω «ανοίγματα» στην πραγματική οικονομία απαιτούν εντατική και συνεκτική προσπάθεια για να κλείσουν, γιατί συνδέονται με πληγές που μένουν ανοικτές δεκαετίες. Απαιτούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν κάνει πλήρως τον κύκλο τους και την επιτάχυνση σε έργα και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί (και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης) και ίσως χαμηλώνουν «ρυθμούς». Απαιτούν επίσης  ειλικρινή απολογισμό σε πολιτικές που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και αλλαγή πλεύσης όπου χρειάζεται. Και βεβαίως απαιτούν στήριξη και συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την αποδοχή και την σύμπλευση της αγοράς και της κοινωνίας.

Είναι λοιπόν σημαντικό που η Ελλάδα δεν παλεύει αυτήν την περίοδο με «δίδυμα ελλείμματα». Είναι σημαντικό που στα δημοσιονομικά πάει καλά, αλλά δεν έχει εκλείψει το έλλειμμα στο εξωτερικό πεδίο κάτι που δείχνει πως  πραγματική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη πλήρως στο «ξέφωτο». Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων όσων πρέπει να διαφυλάξουν όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να δρομολογήσουν όσα μπορούν να γίνουν.

Όλες οι ειδήσεις

11:23

ΧΑ: Ενεργοποιούνται αγοραστικά αντανακλαστικά μετά τις πρόσφατες απώλειες

11:19

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους θανάτους δημοσιογράφων το 2025 με 129 νεκρούς

11:15

Η EY Ελλάδος κορυφαίος εργοδότης και εργασιακό περιβάλλον για το 2026

11:14

Στο όριο υπερχείλισης ο Έβρος - Ήχησε το 112 στα Λάβαρα

11:09

Θεοδωρικάκος: «Η ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας φέρνει νέες θέσεις εργασίας και ασφάλεια για την Ελλάδα»

11:00

ΕΛΤΑ: Ανανέωση του στόλου με 250 ηλεκτρικά δίκυκλα ελληνικής παραγωγής

10:57

Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

10:57

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 7% για την Diageo

10:44

kariera.gr: 4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς στόχους, καθοδήγηση και προοπτικές εξέλιξης

10:42

«Φρένο» στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο - «Τρύπα» σε ΦΠΑ - ΕΦΚ Τελωνείων

10:27

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για το πυραυλικό πρόγραμμα

10:24

Vodafone: Προχωρά σε αυξήσεις σε Vodafone TV και σε συγκεκριμένα πάγια

10:23

Qualco: Συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση των ψηφιακών του συστημάτων

10:18

Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης πολιτών άνω των 65 και ΑμεΑ - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

10:09

ΔΥΠΑ: 158 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Μάρτιο - Ενίσχυση δεξιοτήτων και άμεση διασύνδεση με την αγορά εργασίας

10:09

Χατζηδάκης: Μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας οι ενεργειακές συμφωνίες στις ΗΠΑ

10:05

Uber, Microsoft και Nvidia επενδύουν σε βρετανική startup που λανσάρει ρομποτικά ταξί

09:58

Νέα δράση για την ένταξη φοιτητών στην αγορά εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ

09:55

ΗΠΑ: 15 πολιτείες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των παιδιών

09:52

«Ταύρος» για ΕΤΕ η Citi - Αυξάνει στα 16,50 ευρώ την τιμή στόχο, με payout άνω του 70%

09:20

Ελληνικός Χρυσός: Ιστορικό ρεκόρ μεταλλευτικών τελών για τον Δήμο Αριστοτέλη

09:16

Η Ώρα της Κρίσης: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και η «σφαγή» του Ευρωπαίου αγρότη

09:08

Νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την Α. Βεζύρογλου - Επένδυση άνω των 12 εκατ. ευρώ

09:01

Πώς χωρίστηκε η πίτα του streaming το 2025 - Το νέο τοπίο στην αγορά της συνδρομητικής

09:00

Η HSBC ξεπέρασε ακόμη και τις δικές της εκτιμήσεις με τα κέρδη του 2025

08:59

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για διαρκή ειρήνη

08:31

Mega deal Metlen - Shell για LNG

08:10

Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες 300 ημέρες του χρόνου

07:52

Εξορμήσεις εκτός των τειχών για Κυριάκο - Να ‘τος πετιέται ο Πολάκης - Τα καλά νέα της Ειρήνης

07:40

Φωτιές και πλημμύρες κοστίζουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα - Νέα μέσα στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider