Επισφραγίσθηκαν τα πλεονάσματα, να τελειώνουμε και με τα «ανοίγματα» σε ισοζύγιο, ακρίβεια, ανεργία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν είναι πως δεν το περιμέναμε, αλλά είναι καλό που επιβεβαιώθηκε τόσο πανηγυρικά. Ο λόγος για τις επιδόσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επισφραγίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όπως και η μεγάλη ταχύτητα απομείωσης του χρέους (ως αναλογία του ΑΕΠ). Επιτυγχάνει έτσι και με το παραπάνω η χώρα μας όσα ορίζουν οι νέοι – δύσκολοι - δημοσιονομικοί κανόνες σε μία Ευρώπη που παλεύει με τα ελλείμματα, με σχεδόν ένα στα τρία κράτη να μην έχει καν καταθέσει στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό για το 2025 (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).

Να πούμε επίσης πως οι εν λόγω Φθινοπωρινές Προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το «πακέτο» συστάσεων της Κομισιόν που θα ακολουθήσει στις 26/11 (με τον ελληνικό προϋπολογισμό να έχει φτάσει εν τω μεταξύ στη Βουλή) αποδεικνύουν και πάλι πως λόγω του υψηλού χρέους τα περιθώρια για παροχές και για φοροελαφρύνσεις είναι πολύ στενά. Είναι στενά ακριβώς γιατί η χώρα είναι σε συνεχή έλεγχο και θα πρέπει να δείχνει συνεχώς «καλό πρόσωπο» προς τους θεσμούς και προς τις αγορές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτά τα πλεονάσματα έγιναν με την «πλάτη» που έβαλαν (και συνεχίζουν να βάζουν) πολίτες και επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να μειωθούν αυτά τα βάρη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και άλλος «χώρος». Επιπλέον «χώρος» μπορεί να υπάρξει όμως μόνο αν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, αλλά και μόνο αν αυξηθεί και άλλο η αναπτυξιακή δυναμική. Γιατί προφανώς πρέπει να αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέτυχε φέτος υπερδιπλάσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο η ΕΕ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως τούτο δεν αρκεί μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση της Επιτροπής ανέδειξε και τουλάχιστον τρία μέτωπα: το μεγάλο «άνοιγμα» στο εξωτερικό ισοζύγιο που μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί το 2025 (έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), το «φρένο» στη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 9% του εργατικού δυναμικού την προσεχή 2ετία, αλλά και έναν πληθωρισμό που και φέτος θα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ (3% το εναρμονισμένος και 3,4% ο δομικός) και προς το 2026 θα σταθεροποιηθεί σε ρυθμό ανόδου περί το 2% (αν δεν υπάρξει άλλη κρίση τιμών). Με άλλα λόγια θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο πολλές (και πιο καλά αμειβόμενες) θέσεις εργασίας, αλλά και θα πρέπει να περιορισθεί η φθορά της ακρίβειας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που σήμερα ροκανίζουν τα οφέλη που δημιουργούνται.

Τα παραπάνω «ανοίγματα» στην πραγματική οικονομία απαιτούν εντατική και συνεκτική προσπάθεια για να κλείσουν, γιατί συνδέονται με πληγές που μένουν ανοικτές δεκαετίες. Απαιτούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν κάνει πλήρως τον κύκλο τους και την επιτάχυνση σε έργα και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί (και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης) και ίσως χαμηλώνουν «ρυθμούς». Απαιτούν επίσης  ειλικρινή απολογισμό σε πολιτικές που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και αλλαγή πλεύσης όπου χρειάζεται. Και βεβαίως απαιτούν στήριξη και συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την αποδοχή και την σύμπλευση της αγοράς και της κοινωνίας.

Είναι λοιπόν σημαντικό που η Ελλάδα δεν παλεύει αυτήν την περίοδο με «δίδυμα ελλείμματα». Είναι σημαντικό που στα δημοσιονομικά πάει καλά, αλλά δεν έχει εκλείψει το έλλειμμα στο εξωτερικό πεδίο κάτι που δείχνει πως  πραγματική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη πλήρως στο «ξέφωτο». Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων όσων πρέπει να διαφυλάξουν όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να δρομολογήσουν όσα μπορούν να γίνουν.

Όλες οι ειδήσεις

11:31

Ολοταχώς για τρίτη εβδομάδα απωλειών ο χρυσός με πτώση 6%

11:30

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιγμα για εθνικά μέτρα και ευελιξία, σύγκρουση για το ETS και το κόστος ενέργειας

11:15

Rebound στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - «Μάχη» για τις 2.100 μονάδες

11:15

Σε ρυθμούς ανάκαμψης οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ και όσο το πετρέλαιο υποχωρεί

11:10

Κρατά τα 70.000 δολάρια το Bitcoin - Κέρδη 7,7% τον Μάρτιο

11:05

Η Ισπανία θα μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα στο 10% λόγω του πολέμου

10:58

Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία επιλέγουν ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα

10:52

Βιλερουά ντε Γκαλό: «Κανένα σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη»

10:51

Austriacard: Επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ με νέο Κέντρο Προσωποποίησης Καρτών

10:48

ΔΙΑΣ: Ξανά «Technology Provider of the Year» στα Digital Finance Awards 2026

10:41

Σε τροχιά για άλμα 20% στην εβδομάδα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

10:40

Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: Όσο δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος, οι τιμές θα τρέχουν

10:25

Νάγκελ (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο εάν υπάρξει ράλι τιμών

10:21

Ιράν: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

10:15

Η Novartis αποκτά φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού με deal 3 δισ. δολαρίων

10:15

Συνάντηση Κικίλια με ακτοπλόους: Εξετάζονται διάφορα μέτρα και θα παρθούν πρωτοβουλίες

10:05

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Προς εβδομαδιαίο ράλι 5% το Brent

10:00

Λέσβος: Καθολικό lockdown στα κτηνοτροφικά προϊόντα μετά το κρούσμα αφθώδους πυρετού

09:56

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Aνθεκτικότητα στην Ελλάδα έναντι αυξανόμενων ακυρώσεων στην περιοχή

09:45

Διάστημα: Επιστήμονες εντόπισαν 45 πιθανώς κατοικήσιμους εξωπλανήτες

09:33

Το Ιράν διαβεβαιώνει πως η παραγωγή πυραύλων «συνεχίζεται» παρά τον πόλεμο

09:21

Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

09:07

Πρόταση Μακρόν για δημιουργία αποστολής για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ μετά τον πόλεμο

09:01

WSJ: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας 7 δισ. δολαρίων στα ΗΑΕ

08:57

Μοτοδυναμική: Αύξηση πωλήσεων 9,5% το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,14 ανά μετοχή

08:40

Πλημμύρες: Πρακτικός οδηγός πρόληψης και προστασίας για το σπίτι

08:35

Σύνοδος Κορυφής: Ζητά άμεσα εργαλειοθήκη στοχευμένων μέτρων από την Κομισιόν και συνεργασία με κράτη - Όλα τα συμπεράσματα

08:33

Στις φλόγες για 21η ημέρα η Μέση Ανατολή: Νέοι βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη, εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ

08:22

Οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι κάθε χώρας

08:12

Νίκος Καραμούζης: Ανησυχεί για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βλέπει νέο κύμα εξαγορών στην ελληνική αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider