Ανάπτυξη χωρίς κοινοτικό χρήμα. Γίνεται;

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το υπουργείο Οικονομίας χαράζει – όπως υποχρεούται – τον πολυετή προϋπολογισμό με όσα γνωρίζει. Δηλαδή με γνώμονα πως στο τέλος του 2026 θα τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι υπολογίζει πως στα 3 χρόνια αυτά που απομένουν θα πρέπει να δαπανηθούν 15,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων της ΕΕ. Το πιο σημαντικό/απαιτητικό είναι πως η δαπάνη αυτή δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στα έτη. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί θα αυξάνεται με πολύ απαιτητικό ρυθμό:  από 2,1 δισ. το 2023, σε 3.6 δισ. ευρώ φέτος, 5,17 δισ. ευρώ το 2025 και 6,7 δισ. ευρώ το 2026. Όλα αυτά τα λεφτά πρέπει να δαπανηθούν παράλληλα με τις επιδοτήσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες μέσα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα σχήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. φέτος και 8.35 δισ. την προσεχή διετία).

Τα λεφτά της ΕΕ που πρέπει να δαπανήσει η ελληνική κρατική μηχανή μοιράζοντάς τα στην αγορά είναι πολλά: συνολικά στα 12,17 δισ. ευρώ φέτος, στα 13,5 δισ. το 2025 και  στα 15,1 δισ. το 2026! Ναι, πρόκειται για έναν άθλο ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους παράταση για ένα ή δύο χρόνια μετά για κάποια έργα που είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Είναι μεν δύσκολο, αλλά είναι και εντελώς αναγκαίο αυτά τα κονδύλια να αξιοποιηθούν πλήρως γιατί μετά – πάντα με βάση όσα γνωρίζουμε – θα «μείνουμε» με τα 8,5 δισ. ευρώ του ΠΔΕ και δίχως μεγάλα περιθώρια για εθνική χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων αναπτυξιακού και όχι μόνο χαρακτήρα. Στο ερώτημα λοιπόν αν γίνεται να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς όλον αυτόν τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων η απάντηση είναι πως πρέπει να υπάρχει και τούτο απαιτεί και άλλες κινήσεις θωράκισης, πέραν όσων έχουν ήδη γίνει ή δρομολογούνται.

Δύο ακόμη σημεία που δείχνουν τις ανάγκες της χώρας. Το πρώτο σημείο προκύπτει από το ίδιο κείμενο του Μεσοπροθέσμου Προϋπολογισμού: το 2028 θα έχουμε κατά 3,6 δις ευρώ χαμηλότερες δαπάνες (λόγω ολοκλήρωσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), αλλά και κατά 1 δις ευρώ μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Συνολικά οι δαπάνες μας θα είναι κατά 2 δις ευρώ χαμηλότερες από ότι φέτος, παρά το υψηλότερο ΑΕΠ. Σφικτά δηλαδή τα πράγματα….

Το δεύτερο σημείο αφορά στις επενδύσεις. Το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η μνημονιακή κρίση έχει μεν καλυφθεί σημαντικά, αλλά προφανώς δεν έχει κλείσει. H ΤτΕ για  2023 υπολόγισε τις ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 5,56 δις το 2021, σε 7,53 δις το 2022 και σε 4,48 δις ευρώ πέρυσι.

Έχουν σημασία λοιπόν όχι μόνο τα χρήματα των Βρυξελλών (ως δαπάνη προς τον ιδιωτικό τομέα), αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την «θελκτικότητα» της χώρας και οι στρατηγικές κινήσεις που γίνονται (όπως η αποστολή που λαμβάνει χώρα στην Ινδία) που θα αυξήσουν την ροή κεφαλαίων και εισοδημάτων προς τη χώρα μας.

Όλες οι ειδήσεις

12:41

ΔΥΠΑ: Αύριο η 48η Ημέρα Καριέρας στη Δράμα - Πάνω από 30 επιχειρήσεις, 700 θέσεις εργασίας

12:38

Ο Όμιλος AKTOR απέσπασε τη διάκριση "Silver Medal Award" από την EcoVadis

12:32

Ο ΠΟΥ δίνει για πρώτη φορά συστάσεις για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

12:30

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Παραμένουν σε συναγερμό πολλές περιοχές

12:23

Αύξηση 10,5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο τα οδικά τροχαία ατυχήματα

12:23

Μειώθηκε τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση για τον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου τον Σεπτέμβιο

12:09

Σκέρτσος: Ιστορικού χαρακτήρα η συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών-πολιτείας

12:05

Κοντογεώργης: Ενισχύουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας που είναι στο ενοίκιο

12:05

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία

11:55

IWG: Ρεκόρ επέκτασης δικτύου στο γ' τρίμηνο - Αύξηση 4% στα έσοδα

11:55

Νοικιάζεις ή θες να νοικιάσεις; Τι δεν έχει δικαιώμα να σου πει ο ιδιοκτήτης

11:46

ΕΣΠ: Ευκαιρία για διαφάνεια η νέα Αρχή Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή

11:39

Πετρέλαιο: Καθ' οδόν για το χειρότερο μηνιαίο σερί από το 2023 το Brent

11:36

PYLON flex από τον Όμιλο EPSILONNET: Η νέα εποχή ERP & CRM 
με ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

11:33

«Protergia Χριστουγεννιάτικο Χωριό»: Ανοίγει τις πύλες του στο Πεδίον του Άρεως

11:23

Ασανσέρ: Προς παράταση οι δηλώσεις στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

11:21

Ξεκίνησε η καταβολή της επιστροφής ενοικίου σε περίπου 900.000 δικαιούχους

11:16

Φλωρίδης: Οι κληρονόμοι δεν θα αναγκάζονται να αποποιηθούν κληρονομιά για να μην επωμισθούν χρέη

11:13

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν χάνει χρήματα και οι ειλικρινείς αγρότες θα πάρουν περισσότερες επιδοτήσεις

11:07

ΧΑ: Νέες μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη με ανύπαρκτο τζίρο

11:01

Προσγειώθηκε η ζήτηση για δάνεια τον Οκτώβριο

11:00

Χωρίς δυναμική οι ευρωαγορές - Προς 5ο θετικό μήνα οδεύει ο Stoxx 600

10:55

Στον κόμβο της Νίκαιας την Κυριακή το πρώτο μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας

10:42

ΗΠΑ: Νέα επίθεση Τραμπ εναντίον γυναίκας δημοσιογράφου

10:25

Γαλλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

10:23

Ρωσία και Ινδία ενισχύουν την συνεργασία τους: Στο Νέο Δελχί ο Πούτιν

10:07

Κακοκαιρία Adel: Κλειστά τα σχολεία σε 11 Δήμους της χώρας

10:03

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά στο γραφείο του προσωπάρχη του προέδρου Ζελένσκι

09:48

Γερμανία: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο για τις συντάξεις - «Ανταρσία» 50 βουλευτών του CDU

gazzetta
gazzetta reader insider insider