Ανάπτυξη χωρίς κοινοτικό χρήμα. Γίνεται;

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το υπουργείο Οικονομίας χαράζει – όπως υποχρεούται – τον πολυετή προϋπολογισμό με όσα γνωρίζει. Δηλαδή με γνώμονα πως στο τέλος του 2026 θα τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι υπολογίζει πως στα 3 χρόνια αυτά που απομένουν θα πρέπει να δαπανηθούν 15,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων της ΕΕ. Το πιο σημαντικό/απαιτητικό είναι πως η δαπάνη αυτή δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στα έτη. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί θα αυξάνεται με πολύ απαιτητικό ρυθμό:  από 2,1 δισ. το 2023, σε 3.6 δισ. ευρώ φέτος, 5,17 δισ. ευρώ το 2025 και 6,7 δισ. ευρώ το 2026. Όλα αυτά τα λεφτά πρέπει να δαπανηθούν παράλληλα με τις επιδοτήσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες μέσα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα σχήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. φέτος και 8.35 δισ. την προσεχή διετία).

Τα λεφτά της ΕΕ που πρέπει να δαπανήσει η ελληνική κρατική μηχανή μοιράζοντάς τα στην αγορά είναι πολλά: συνολικά στα 12,17 δισ. ευρώ φέτος, στα 13,5 δισ. το 2025 και  στα 15,1 δισ. το 2026! Ναι, πρόκειται για έναν άθλο ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους παράταση για ένα ή δύο χρόνια μετά για κάποια έργα που είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Είναι μεν δύσκολο, αλλά είναι και εντελώς αναγκαίο αυτά τα κονδύλια να αξιοποιηθούν πλήρως γιατί μετά – πάντα με βάση όσα γνωρίζουμε – θα «μείνουμε» με τα 8,5 δισ. ευρώ του ΠΔΕ και δίχως μεγάλα περιθώρια για εθνική χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων αναπτυξιακού και όχι μόνο χαρακτήρα. Στο ερώτημα λοιπόν αν γίνεται να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς όλον αυτόν τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων η απάντηση είναι πως πρέπει να υπάρχει και τούτο απαιτεί και άλλες κινήσεις θωράκισης, πέραν όσων έχουν ήδη γίνει ή δρομολογούνται.

Δύο ακόμη σημεία που δείχνουν τις ανάγκες της χώρας. Το πρώτο σημείο προκύπτει από το ίδιο κείμενο του Μεσοπροθέσμου Προϋπολογισμού: το 2028 θα έχουμε κατά 3,6 δις ευρώ χαμηλότερες δαπάνες (λόγω ολοκλήρωσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), αλλά και κατά 1 δις ευρώ μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Συνολικά οι δαπάνες μας θα είναι κατά 2 δις ευρώ χαμηλότερες από ότι φέτος, παρά το υψηλότερο ΑΕΠ. Σφικτά δηλαδή τα πράγματα….

Το δεύτερο σημείο αφορά στις επενδύσεις. Το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η μνημονιακή κρίση έχει μεν καλυφθεί σημαντικά, αλλά προφανώς δεν έχει κλείσει. H ΤτΕ για  2023 υπολόγισε τις ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 5,56 δις το 2021, σε 7,53 δις το 2022 και σε 4,48 δις ευρώ πέρυσι.

Έχουν σημασία λοιπόν όχι μόνο τα χρήματα των Βρυξελλών (ως δαπάνη προς τον ιδιωτικό τομέα), αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την «θελκτικότητα» της χώρας και οι στρατηγικές κινήσεις που γίνονται (όπως η αποστολή που λαμβάνει χώρα στην Ινδία) που θα αυξήσουν την ροή κεφαλαίων και εισοδημάτων προς τη χώρα μας.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Πιερρακάκης: Τα νησιά δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι η καρδιά της - Σε εξέλιξη 504 έργα ύψους 5,2 δισ. στο Νότιο Αιγαίο

22:33

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% μετά την πρόταση ναυτικής συμμαχίας για την Ερυθρά Θάλασσα

22:24

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

22:10

Νομοσχέδιο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσε ο Στ. Παπασταύρου

21:50

Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% με φόντο αδύναμο δολάριο και ήπιο πληθωρισμό

21:45

Iσπανία: Εννέα νεκροί στη μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο - Αναπτύσσεται ο στρατός στη Θέουτα

21:37

Η Πορτογαλία προωθεί νομοσχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

21:30

Κέβιν Γουόρς: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα λόγια του

21:28

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικό πρόσημο καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός - 10,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

21:18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Πάρο, Άνδρο, Κάλυμνο - Στάχτη 45.000 στρέμματα στην Κρήτη

21:05

Σαουδική Αραβία: Σχέδια συγκρότησης διεθνούς συμμαχίας για την Ερυθρά - Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών

20:52

Ταχιάος για επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: «Απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες»

20:40

Στη Βουλή δύο επείγουσες ρυθμίσεις για τον πρωτογενή τομέα

20:30

Πώς δημιουργήθηκε το SOS;

20:21

Παπαθανάσης: Μηδενιστικές και έωλες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης - Η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρώ

20:12

Μυλωνάς (Εθνική): Αναβαθμίζει στόχους, κρατά «πυρομαχικά» για εξαγορές και ποντάρει σε Allianz - Dromeus

20:05

Κυρανάκης: Θα θυμόμαστε για πάντα τους Μ. Στρατιδάκη και Π. Διαμαντάκη για την ανδρεία τους

19:56

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο αποτελέσματα και παύση BoE

19:42

Λάιεν για την απώλεια των 3 Ελλήνων πυροσβεστών: «Η γενναιότητά τους θα μείνει στην ιστορία»

19:32

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεν αποκλείει να δοθούν νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα

19:23

Iράν: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία - Διαψεύδει η CENTCOM

19:23

Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο και Πάρος: Μηδενική ορατότητα - Άνεμοι άνω των 100 χλμ

19:12

Euronext: Αύξηση 100% στα καθαρά κέρδη και 92,8% στα EBITDA το εξάμηνο

19:00

«Στοπ» στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έως τέλη Ιανουαρίου 2027 από Ρωσία

18:59

Η Alpha Bank αναδιατάσσει την Εκτελεστική της Επιτροπή - Ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου αναλαμβάνει Chief of Wholesale Banking

18:56

Καραβίας (Eurobank): Υψηλότερη κερδοφορία και πιστωτική επέκταση, πλήρης κάλυψη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

18:48

Νέα εποχή για gov.gr: Προσωποποιημένες υπηρεσίες, Messenger και ασφαλής επικοινωνία με το Δημόσιο

18:47

Μεγαλώνει η κόντρα UEFA - FIFA: Μποϊκοτάζ κατά της απόφασης Ινφαντίνο να «βγάλει στο σφυρί» το Μουντιάλ

18:38

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις κατασχεμένων ακινήτων - Χωρίς πλήρη εξόφληση της οφειλής

18:32

Intracom Holdings και Ten Brinke επενδύουν 41,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider