Να μην ξαναβρεθούμε σε ευάλωτη θέση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

H απώλεια δυο πολύ ισχυρών ανδρών της Ευρώπης με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και προσανατολισμό, αλλά και με πολύ έντονο το στίγμα που άφησαν στην πορεία της ΕΕ τις προηγούμενες δεκαετίες συνδέεται -αναπόφευκτα- με πολλά γεγονότα και με συνθήκες που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής ιστορίας. Μετά τον σχεδιασμό της πολιτικής ευρωπαϊκής ενοποίησης (με έμφαση στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή), που οδήγησε την Ελλάδα στη διαδικασία εισόδου στην ΟΝΕ, στο ευρώ αλλά και στα περίφημα «πακέτα Ντελόρ», ήρθε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους που συνοδεύθηκε από την έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα χωρίς αμοιβαιοποίηση των βαρών (η οποία ισχύει μέχρι σήμερα αν εξαιρέσουμε την πανδημία), μία πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα (λόγω της ευαλωτότητάς της), στα μνημόνια και στην πόρτα του Grexit.

Είναι πολύ απλοϊκό να μιλήσουμε για φίλους και για εχθρούς της Eλλάδος. Άλλωστε οι δύο αυτοί άνδρες, με διαφορετική στάση για την αρχιτεκτονική της ΕΕ, μεσουράνησαν σε διαφορετικές περιόδους. Αλλά και ο πολύ αυστηρός, εφιαλτικός κάποιες περιόδους των μνημονίων, Βόλφανγκ Σόιμπλε ήταν αυστηρός με όλους, ακόμα και με τους Γερμανούς πολίτες (η παρότρυνσή του προς τους Γερμανούς πολίτες για ζεστά ρούχα τους μήνες της έντονης ενεργειακής κρίσης ακούστηκε πολύ τις προηγούμενες ημέρες).

Το θέμα είναι τι μας διδάσκει η πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ευρώπης και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή. Η χώρα μπήκε και παρέμεινε στο ευρώ. Από τα μνημόνια βγήκαμε μεν αλλά με πολύ αυστηρούς όρους που θα ακολουθούμε για δεκαετίες λόγω του υψηλού χρέους και της ανάγκης συνεχών αναβαθμίσεων. Άφθονο κοινοτικό χρήμα έφτασε και συνεχίζει να φτάνει στην Ελλάδα, πολλές φορές με κόπο, όπως αυτές τις μέρες που κλείνει το παλιό ΕΣΠΑ και επιχειρείται να αυξήσει στροφές το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψει την «κοιλιά» της διπλής εκλογικής μάχης (ή κατ άλλους για να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες που παρατηρούνται σε φορείς υλοποίησης έργων παρά την τεράστια πείρα τόσων δεκαετιών στις κοινοτικές διαδικασίες).

Το ζήτημα είναι να μη βρεθούμε ξανά σε ευάλωτη θέση, να δυναμώσουμε οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Όχι μόνο γιατί πάντα μπορεί να βρεθεί μπροστά μας ένας «Σόιμπλε» ή ένας «Τόμσεν» αλλά γιατί πρέπει να φτάσουμε κάποτε στο στόχο που τέθηκε δεκαετίες πριν για πραγματική σύγκλιση. Η Ελλάδα παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παρά όσα έγιναν, συνεχίζει να είναι μία χώρα με αποκλίσεις από την ΕΕ, όχι μόνο εισοδηματικές αλλά και κοινωνικές: έχει υψηλό ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δομικά υψηλή ανεργία , πολύ κακές επιδόσεις σε κρίσιμους δείκτες για την παιδεία, την υγεία, την ποιότητα του δημοσίου κλπ. Έχει επίσης ένα τεράστιο εξωτερικό «άνοιγμα» που δεν προέρχεται μόνο από το χρέος αλλά και από το εντονότατα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο και από την χαμηλή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Μην ξεχνάμε πως οι επενδύσεις που γίνονται με κοινοτικό χρήμα σημαίνουν περισσότερες εισαγωγές εξοπλισμού, μηχανημάτων, τεχνογνωσίας κλπ. Ναι, σε ένα βαθμό το παιχνίδι της βαριάς βιομηχανίας είναι χαμένο αλλά υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν δυνατότητες. Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα για να κλείσουν υγιώς οι ψαλίδες στα εξωτερικά ανοίγματα της χώρας, αλλά και στις εισοδηματικές και στις κοινωνικές ανισότητες, πρέπει να αξιοποιήσουμε μέχρι… ευρώ τα κονδύλια που δίδονται. Για να γίνει η χώρα πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και πιο συμπεριληπτική. Θωρακισμένη από μελλοντικές κρίσεις και με δικαίωμα (ως μία μικρή χώρα του Νότου), να διεκδικεί ρόλο και φωνή στην αρχιτεκτονική και στις αποφάσεις που θα ληφθούν από εδώ και πέρα στην ΕΕ.

Όλες οι ειδήσεις

23:31

Γροιλανδία: «Δεν θα γίνει καμία γεώτρηση για πετρέλαιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα»

23:19

Wall Street: Κέρδη για S&P 500 και Nasdaq με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

23:01

Αποχωρεί από εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η Κάρολαιν Λέβιτ

22:44

Γαλλία: Περίπου 1.200 κατασκηνωτές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα εξαιτίας πυρκαγιών στο Πα-ντε-Καλαί

22:28

Ήπιες μεταβολές για το πετρέλαιο

22:13

Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων για τους Έλληνες του εξωτερικού

21:56

Σε υψηλό δύο μηνών ο χρυσός καθώς τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων περιορίζονται

21:44

«Ασημένιος» ο Αλέξανδρος Σίσκος στο Ευρωπαϊκό κολύμβησης - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

21:21

Ολική έκλειψη ηλίου: Σκοτείνιασε για λίγο ο ουρανός στην Ευρώπη - Εντυπωσιακές εικόνες

21:11

Bank of America: Συμφωνία 1,9 δισ. δολαρίων για ποσοστό στην ινδική τράπεζα Jio

20:53

Ταγιάνι: «Δεν θεωρώ ότι με τη Γερμανία υπάρχει πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές»

20:44

Σεισμός σην Κολομβία: Για τρίτη ημέρα οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

20:33

Ερντογάν: «Το Ισραήλ επιδιώκει να διαγράψει την Παλαιστίνη από την παγκόσμια ατζέντα»

20:21

Παρέμβαση στο Κογκρέσο υπέρ του Great Sea Interconnector

20:04

Σκέρτσος: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε παραδώσει ένα ουσιαστικά καινούριο ΟΑΚΑ»

19:56

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια - Από αγροτικές εργασίες με καταστροφέα η φωτιά στη Ροδόπη

19:44

Paramount: Σενάριο πώλησης του CNN για να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία με τη Warner

19:38

Reuters: Η ΕΚΤ τείνει να εγκρίνει την εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

19:29

Ο ρωσικός στρατός έπληξε φορτηγό πλοίο και λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

19:19

Πιέσεις στις ευρωαγορές από την αβεβαιότητα για την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

Δωρεάν ηλεκτρονικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου

18:45

Γαλλία: Τα κύματα καύσωνα μπορεί να κοστίσουν στη χώρα 10-15 δισ. ευρώ

18:33

Αγωγή στον Τραμπ για την επί πληρωμή πρόωρη πρόσβαση σε αναρτήσεις στο Truth Social

18:32

Τουρνάς: «Εξαιρετικά κρίσιμη η αυριανή ημέρα - κανένα περιθώριο εφησυχασμού»

18:30

Πυρκαγιές και ΔΕΘ: Ο «κρυφός» λογαριασμός των 600 εκατ. που προστατεύει τις παροχές

18:26

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση εκθέτει ιατρικά και προσωπικά δεδομένα περίπου 19 εκατομμυρίων πολιτών

18:19

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Ρούμπιο - Στο επίκεντρο στρατηγικός διάλογος, Μέση Ανατολή και Ουκρανία

18:16

NBA: Πουλήθηκαν οι Λέικερς για πάνω από 12 δισ. δολάρια

18:16

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 26 οικισμούς και 745 τ. χλμ από την αρχή του έτους

17:58

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν τον απολύτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider