Τα υπερκέρδη, η αντιληπτή ακρίβεια και το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν για πάρα πολλά χρόνια, λόγω της μνημονιακής κρίσης, οι τιμές δεν μεταβάλλονταν διότι, πολύ απλά, ήταν χαμηλή η ζήτηση, μία σειρά από προβλήματα προκλήθηκαν. Πέρα από τα προφανή, έγινε έντονη η προσμονή του επιχειρηματικού κόσμου για μελλοντική άνοδο του τζίρου και των κερδών, ενώ τέθηκε σε αδράνεια το σύστημα που πρέπει να εποπτεύει τις τιμές στην αγορά. Από το 2019 και μετά όμως άρχισε η ανάπτυξη και μετά ήρθε η πολλαπλή κρίση τιμών (στο πεδίο της ενέργειας, των εμπορευμάτων κλπ).  

Τώρα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από επιπτώσεις που προκαλούν οι ανατιμήσεις. Άλλες είναι δικαιολογημένες άλλες όχι. Ένα μέρος τους προέρχεται από την υπερθέρμανση της οικονομίας (λόγω δηλαδή της ανάπτυξης και της αυξημένης χρήσης παραγωγικών συντελεστών). Ένα άλλο μέρος είναι αποτέλεσμα των εξωγενών, των διεθνών αυτών κρίσεων. Υπάρχει και ένα άλλο μέρος που συνδέεται με το πάγιο «αγκάθι» του ελληνικού εξωτερικού ισοζυγίου: με το μεγάλο όγκο εισαγόμενων και ταχέως ανατιμώμενων αγαθών τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον υπό δυσκολότερες συνθήκες, όσο θα αυξάνονται οι ανάγκες και η ζήτηση για εξοπλισμό, για πρώτες ύλες, για ενδιάμεσα και καταναλωτικά αγαθά λόγω της ανάπτυξης και των αυξημένων επενδύσεων.

Η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και τα μέτρα που έχει προαναγγείλει για να συγκρατηθούν τα υπερκέρδη είναι εμφανής. Εκτείνεται από τα «καλάθια» του νοικοκυριού και τις κανονιστικές παρεμβάσεις στο περιθώριο κέρδους, έως τις παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων αλλά και τις πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις/κυρώσεις για όσους προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν.

Η μάχη όμως αυτή θα είναι δύσκολη γιατί, όπως είπαμε, τα δεδομένα διαμορφώνονται εδώ και χρόνια. Και θα πρέπει η μάχη να δοθεί σε μία αγορά κατακερματισμένη και λόγω της νησιωτικότητας και γενικότερα λόγω της ιδιαίτερης χωρικής διάρθρωσης. Ωτόσο, είναι μία μάχη η οποία θα κρίνει πολλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο τον ίδιο, για αυτό  θα πρέπει να βάλει «πλάτη» κατανοώντας ποιο είναι και το δικό του συμφέρον. Να λάβει τις τιμολογιακές του αποφάσεις όχι μόνο με κοινωνικά κριτήρια και με ευθύνη, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον.

Να δούμε τι λένε οι αριθμοί. Η ακρίβεια συνεχίζει να υπάρχει από τον παραγωγό και το χωράφι έως το ράφι. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο παρουσίασε μείωση 8,6% κυρίως λόγω των ενεργειακών αγαθών όταν στη βιομηχανία τροφίμων η άνοδος έφτασε στο 16,4%. Τα στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων και για τον κύκλο εργασιών στο χονδρεμοπόριο δείχνουν πως από το 2021 έως σήμερα είχαμε άνοδο περίπου 23% στον όγκο πωλήσεων και πάνω από 50% στο τζίρο. Δηλαδή καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 30% στις τιμές. Αλλά και  στον όγκο λιανικών πωλήσεων είχαμε τον Ιούνιο μείωση και στο τζίρο κατά 1% και στον όγκο πωλήσεων κατά 7,6%, δηλαδή πλέον η ακρίβεια χτυπά όχι μόνο στο πόσα προϊόντα πωλούνται, αλλά και στο πως μεταβάλλονται τα έσοδα των επιχειρήσεων (που παύουν να κερδίζουν από την ακρίβεια).

Να πούμε βεβαίως πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό από ότι στην ΕΕ. Αλλά, ειδικά στα τρόφιμα η αύξηση είναι διψήφια. Σε μία χώρα λοιπόν που (παρά τις τελευταίες αυξήσεις μισθών) απέχει πολύ από την εισοδηματική σύγκλιση και άρα έχει υψηλό αντιληπτό πληθωρισμό, η πίεση αυτή ηχεί πολλά καμπανάκια.  Είναι πολύ πιο πιθανό να έχει επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά, δηλαδή στον όγκο πωλήσεων.

Βεβαίως, η συγκράτηση της ζήτησης  μέχρι ενός σημείου είναι αναγκαία για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Από κει και πέρα ωστόσο η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης είναι αυτή που κινεί την οικονομία (μαζί προφανώς με τις επενδύσεις και με  τις εξαγωγές).  Άρα, οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το κατά πόσο θα συνεχίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ευημερούν. Είναι κάτι που θα πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιες οι εταιρείες όταν αποφασίζουν τις κινήσεις τους όχι μόνο προς το εσωτερικό, αλλά και προς τα «έξω».

Με άλλα λόγια, η διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών στα προς εξαγωγή αγαθά (είτε είναι εμπορεύσιμα είτε μη εμπορεύσιμα δηλαδή υπηρεσίες με επίκεντρο την τουριστική βιομηχανία) είναι πολύ μεγάλο στοίχημα. Όλες οι χώρες θα δίνουν αυτή τη μάχη τους επόμενους μήνες. Ανάλογα με την επιτυχία ή όχι του εν λόγω εγχειρήματος, θα γίνει η αναδιαμόρφωση του ανταγωνιστικού χάρτη σε κάθε χώρα και  σε κάθε τομέα.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Έρχονται εξελίξεις για τα 22+1 (Καλαμάτα) Περιφερειακά Αεροδρόμια

12:53

Bloomberg: Ο πόλεμος αναγκάζει την παγκόσμια ελίτ να αντιμετωπίζει διαρκή σοκ

12:35

ΒοfΑ: Συμφωνία καταβολής 72,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγή θυμάτων του Έπστιν

12:18

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς

12:10

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

12:06

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

11:56

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ συζήτησε με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά και δασμούς

11:40

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα

11:33

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

11:09

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει περίπου το 1/3 του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου

10:45

Σκέρτσος: Η Ελλάδα καταγράφει τη 2η μεγαλύτερη βελτίωση στον ΟΟΣΑ στη δημόσια ακεραιότητα

10:38

Η μηνιγγίτιδα σκοτώνει πάνω από 250.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

10:30

Ταϊλάνδη: Ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση απ' το στενό του Ορμούζ

10:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν κολλήσει τη βελόνα της χώρας και αυτό σύντομα θα αλλάξει

10:20

Στο Άγιο Όρος ο Βασίλης Κικίλιας για αυτοψίες σε λιμένες

09:53

IAEA: Πλήγμα στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

09:39

ΕΚΠΑ «Asclepius»: Ψηφιακή χαρτογράφηση για πρόβλεψη καρκίνου παχέος εντέρου, μαστού και θυρεοειδούς

09:34

Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα του ελληνικού βαμβακιού

09:25

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αιμορραγία» 17 δισ. προκάλεσε ο πόλεμος

09:12

Οι 35 αυξήσεις που δόθηκαν στο Δημόσιο

08:51

Νέες ισορροπίες στη συνδρομητική φέρνει η συμμαχία Μαρινάκη - Κυριακού - Βαρδινογιάννη

08:45

5 οικονομικοί προορισμοί για το Πάσχα

08:36

Κάθετος Διάδρομος: Τι αλλάζει στο παρασκήνιο για να «βγει» στην αγορά

08:24

Τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα» πριν τη σύνταξη επιδοτεί πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για άνεργους από 57 έως 74 ετών

08:16

Κρίση Ενέργειας: Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες για νέα μέτρα στήριξης η Αθήνα

08:09

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μην βοηθήσουν άλλα κράτη του NATO σε περίπτωση ανάγκης

08:00

Τράπεζες: Διαχειρίσιμο το ρίσκο στη ναυτιλία παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

07:46

Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα εισέρχεται ο πόλεμος - Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider