Οι καιροί στην οικονομία αλλάζουν γρήγορα

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πάμε καλά, είμαστε πλέον μία «κανονική» χώρα και όχι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Πετύχαμε τα κριτήρια ελλείμματος και χρέους (ναι, υπάρχουν ξανά κανόνες και μάλιστα αυστηροί), κατεγράφη μεγάλη πρόοδος στα κόκκινα δάνεια, στην ανεργία, στην ανάπτυξη. Αλλά, πρέπει να πάμε ακόμη καλύτερα γιατί τα δεδομένα  – διεθνώς – αλλάζουν γρήγορα και έτσι νέες προκλήσεις έρχονται στο προσκήνιο ή βαρίδια που έχουν μείνει από το παρελθόν πρέπει να αποτιναχθούν άμεσα για να μην μας βυθίσουν ξανά σε περιπέτειες.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Μία βροχή από κείμενα συστάσεων είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες μετά την πρώτη κάλπη και ουσιαστικά χαράσσουν το «δρόμο» για την επόμενη κυβέρνηση. Οι επιταγές είναι πολλές. Η πιο... αποκαλυπτική για το πώς διαμορφώνεται από την ΕΕ το πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο διάστημα είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση που τώρα παραδίδει ακόμη και για τα λελογισμένα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε φέτος: υπό παρακολούθηση από τους θεσμούς της ΕΕ τίθενται οι ρυθμίσεις οφειλών, ενώ δεδομένη θεωρείται η πλήρης απόσυρση  του πακέτου ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους στο τέλος του 2023 με κριτική μάλιστα για τον οριζόντιο χαρακτήρα ενός μεγάλου μέρους των εν λόγω παρεμβάσεων, οι οποίες και «συστήνεται» να είναι οι πρώτες που θα αποσυρθούν.

Ανακοινώθηκε επίσης και η σύσταση για «οροφή» 2,6% στην άνοδο δαπανών το 2024. Προφανώς και φαντάζει δεσμευτική σε σχέση με την «ευελιξία» που δόθηκε λόγω των κρίσεων όλο το προηγούμενο διάστημα(αν και η πολιτική των τελευταίων ετών κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικαίωμα αύξησης δαπανών μεγαλύτερο από ότι σε πολλά άλλα κράτη. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως το δικαίωμα ανόδου των δαπανών του κράτους κατά 2,6% μπορεί να φαντάζει.. παράδεισος σε λίγα χρόνια αν δεν διασφαλισθεί πως θα υπάρχει επαρκής ανάπτυξη. Και τούτο γιατί, αυτός ο νέος αυτός δημοσιονομικός κανόνας με βάση τον οποίο θα χαράσσεται η πολιτική δαπανών τα επόμενα χρόνια στην πράξη συνεπάγεται πως αν δεν τροφοδοτεί «υγιώς» η ίδια η πορεία του ΑΕΠ τα κρατικά ταμεία με έσοδα, τότε το κράτος θα πρέπει να «σφίγγει» το ζωνάρι.

Πάμε λοιπόν στην πραγματική οικονομία και στο πως διασφαλίζεται η ανάπτυξη. Τα εύσημα για την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ήταν πολλά και σε διάφορα πεδία. Από τις ιδιωτικοποιήσεις και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το κτηματολόγιο και το Ταμείο ανάκαμψης. Υπάρχουν όμως και τα «καμπανάκια» που πρέπει να διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Καθώς ωριμάζει το Ταμείο Ανάκαμψης πλέον η επιτυχία του είναι συνάρτηση και του «ευρύτερου» δημοσίου και όλων των φορέων που υλοποιούν έργα και θα πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική που υπάρχει σήμερα σε κεντρικό επίπεδο. γιατί να μην ξεχνάμε το ταμείο λήγει στα μέσα του 2026 χωρίς περιθώριο παράτασης. Στο τραπεζικό πεδίο, είναι ευτύχημα που μειώθηκαν – με όχημα τον Ηρακλή – τα κόκκινα δάνεια, αλλά η άνοδος του κόστους δανεισμού δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού λένε στις Βρυξέλλες.

Στο πεδίο των τιμών, θέτουν θέμα περιθωρίων κέρδους επιχειρήσεων που εκτιμούν πως «ευθύνεται» για τον πληθωρισμό φέτος. Λένε επίσης πως η ακρίβεια  τροφοδοτείται και από τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό στα μη ενεργειακά αγαθά (και στα επενδυτικά) από τον οποίο πλήττεται η Ελλάδα και λόγω του μεγάλου «βάρους» των εισαγωγών στο εξωτερικό της ισοζύγιο.

Εδώ αρχίζει το άλλο μέτωπο, αυτό του εξωτερικού ελλείμματος, για το οποίο γίνεται αναφορά περί διαχρονικής αδυναμίας επαρκούς αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Κάτι που θα πρέπει, λένε, να αναστραφεί. Εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει και μία πιο ενδελεχής διερεύνηση του τι είδους επενδύσεις γίνονται στη χώρα (πχ για αγορά κατοικίας ή παραγωγικές με μεγαλύτερη υπεραξία), αλλά και το κατά πόσο η άνοδος των επενδύσεων που καταγράφεται αυτήν την περίοδο είναι και συνάρτηση υψηλότερων τιμών (πχ επένδυση σε πιο ακριβά ακίνητα).

Επιπλέον, υπάρχουν και  τα νέα μέτωπα. Για παράδειγμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που απαιτεί σύνθετες λύσεις κατάρτισης, κινήτρων εισόδου νέων/γυναικών στην αγορά εργασίας κ.λ.π. ανοίγει επίσης και το κεφάλαιο των νέων παρεμβάσεων (νομοθετικές και επενδυτικές) που πρέπει να γίνουν στο πεδίο της πράσινης μετάβασης οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς είναι πολύ μεγάλες (λένε στις Βρυξέλλες) οι ανάγκες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας (μέσω ενεργειών τύπου Εξοικονομώ) και των υποδομών απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο. Α! και όλα αυτά χωρίς επιπλέον κοινοτικά κονδύλια ή δημοσιονομικές «διευκολύνσεις»…

Πάμε λοιπόν πολύ καλά, αλλά ήρθε η ώρα να πάμε ακόμη καλύτερα. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποδοτικότητα. Γιατί οι καιροί στην οικονομία αλλάζουν γρήγορα και η Ελλάδα πρέπει – αυτή τη φορά – να καταφέρει να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπείται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών της ESA

23:43

Κολομβία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 80 τραυματίες από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

23:40

Μεταφορές: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για εκσυγχρονισμό, διαφάνεια και αυστηροποίηση ποινών

23:25

Ο Στάρμερ χαιρετίζει τις αναφορές για συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

23:15

Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ, η «17Ν», η ΕΥΠ και ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων

23:06

Κομισιόν: «Ανησυχία» για τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, έναν χρόνο από τη σύλληψη Ιμάμογλου

22:58

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Ρωσία σχεδιάζει νέο μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων

22:44

ΗΠΑ: Πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης ανέλαβαν την ασφάλεια σε 14 αεροδρόμια

22:25

Πακιστάν: Συνομιλία του πρωθυπουργού με Πεζεσκιάν - Επιθυμεί να έχει ειρηνευτικό ρόλο

22:16

Ράλι «ανακούφισης» στη Wall Street - Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

22:09

Λίβανος: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Αιχμαλωτίστηκαν μαχητές της Χεζμπολάχ

22:05

Παπασταύρου στο CERAWeek στο Χιούστον: «Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή»

22:02

ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί

21:59

Λιθουανία: Συντριβή drone κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

21:58

«Βουτιά» 11% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

21:43

Νετανιάχου: «Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα διασφαλίζει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

21:29

Επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τo Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία - Εκρήξεις στο Μπαχρέιν

21:25

Aktor AI: Νέα θυγατρική του ομίλου για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

21:23

Χατζηδάκης: «Οι μειώσεις στα καύσιμα θα περάσουν απευθείας στην τσέπη του καταναλωτή»

21:11

Ερυθρός Σταυρός: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή»

21:08

Austriacard: Προσαρμοσμένο EBITDA 51,8 εκατ. ευρώ το 2025 - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

20:59

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κατηγόρησε τον Γερμανό πρέσβη για «έλλειψη ενσυναίσθησης» προς τους Ισραηλινούς

20:51

CrediaBank: Προ-δέσμευση της Fiera Capital UK για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου

20:43

Βρετανία: Eλεύθερος ο Ιρανός που φέρεται ότι επιχείρησε να μπει σε βάση πυρηνικών υποβρυχίων

20:30

ΗΑΕ: Ο επικεφαλής της Adnoc αποκαλεί «οικονομική τρομοκρατία» τις επιθέσεις στο Ορμούζ

20:12

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του FDP μετά τις τελευταίες ήττες σε κρατιδιακές εκλογές

20:10

Ο Antenna εξαγοράζει τον ιταλικό όμιλο ΜΜΕ Gedi

20:07

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αποζημιώσει με 1 δισ. δολάρια την TotalEnergies για ακύρωση αιολικών πάρκων

19:59

Ποια τα μηνύματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία - Φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς

19:50

Πόλεμος στο Ιράν: Ο φόβος για νέο «Βιετνάμ» και το στοίχημα των 5 ημερών

gazzetta
gazzetta reader insider insider