Οι καιροί στην οικονομία αλλάζουν γρήγορα

insider
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Πάμε καλά, είμαστε πλέον μία «κανονική» χώρα και όχι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Πετύχαμε τα κριτήρια ελλείμματος και χρέους (ναι, υπάρχουν ξανά κανόνες και μάλιστα αυστηροί), κατεγράφη μεγάλη πρόοδος στα κόκκινα δάνεια, στην ανεργία, στην ανάπτυξη. Αλλά, πρέπει να πάμε ακόμη καλύτερα γιατί τα δεδομένα  – διεθνώς – αλλάζουν γρήγορα και έτσι νέες προκλήσεις έρχονται στο προσκήνιο ή βαρίδια που έχουν μείνει από το παρελθόν πρέπει να αποτιναχθούν άμεσα για να μην μας βυθίσουν ξανά σε περιπέτειες.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Μία βροχή από κείμενα συστάσεων είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες μετά την πρώτη κάλπη και ουσιαστικά χαράσσουν το «δρόμο» για την επόμενη κυβέρνηση. Οι επιταγές είναι πολλές. Η πιο... αποκαλυπτική για το πώς διαμορφώνεται από την ΕΕ το πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο διάστημα είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση που τώρα παραδίδει ακόμη και για τα λελογισμένα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε φέτος: υπό παρακολούθηση από τους θεσμούς της ΕΕ τίθενται οι ρυθμίσεις οφειλών, ενώ δεδομένη θεωρείται η πλήρης απόσυρση  του πακέτου ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους στο τέλος του 2023 με κριτική μάλιστα για τον οριζόντιο χαρακτήρα ενός μεγάλου μέρους των εν λόγω παρεμβάσεων, οι οποίες και «συστήνεται» να είναι οι πρώτες που θα αποσυρθούν.

Ανακοινώθηκε επίσης και η σύσταση για «οροφή» 2,6% στην άνοδο δαπανών το 2024. Προφανώς και φαντάζει δεσμευτική σε σχέση με την «ευελιξία» που δόθηκε λόγω των κρίσεων όλο το προηγούμενο διάστημα(αν και η πολιτική των τελευταίων ετών κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικαίωμα αύξησης δαπανών μεγαλύτερο από ότι σε πολλά άλλα κράτη. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως το δικαίωμα ανόδου των δαπανών του κράτους κατά 2,6% μπορεί να φαντάζει.. παράδεισος σε λίγα χρόνια αν δεν διασφαλισθεί πως θα υπάρχει επαρκής ανάπτυξη. Και τούτο γιατί, αυτός ο νέος αυτός δημοσιονομικός κανόνας με βάση τον οποίο θα χαράσσεται η πολιτική δαπανών τα επόμενα χρόνια στην πράξη συνεπάγεται πως αν δεν τροφοδοτεί «υγιώς» η ίδια η πορεία του ΑΕΠ τα κρατικά ταμεία με έσοδα, τότε το κράτος θα πρέπει να «σφίγγει» το ζωνάρι.

Πάμε λοιπόν στην πραγματική οικονομία και στο πως διασφαλίζεται η ανάπτυξη. Τα εύσημα για την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ήταν πολλά και σε διάφορα πεδία. Από τις ιδιωτικοποιήσεις και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το κτηματολόγιο και το Ταμείο ανάκαμψης. Υπάρχουν όμως και τα «καμπανάκια» που πρέπει να διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Καθώς ωριμάζει το Ταμείο Ανάκαμψης πλέον η επιτυχία του είναι συνάρτηση και του «ευρύτερου» δημοσίου και όλων των φορέων που υλοποιούν έργα και θα πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική που υπάρχει σήμερα σε κεντρικό επίπεδο. γιατί να μην ξεχνάμε το ταμείο λήγει στα μέσα του 2026 χωρίς περιθώριο παράτασης. Στο τραπεζικό πεδίο, είναι ευτύχημα που μειώθηκαν – με όχημα τον Ηρακλή – τα κόκκινα δάνεια, αλλά η άνοδος του κόστους δανεισμού δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού λένε στις Βρυξέλλες.

Στο πεδίο των τιμών, θέτουν θέμα περιθωρίων κέρδους επιχειρήσεων που εκτιμούν πως «ευθύνεται» για τον πληθωρισμό φέτος. Λένε επίσης πως η ακρίβεια  τροφοδοτείται και από τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό στα μη ενεργειακά αγαθά (και στα επενδυτικά) από τον οποίο πλήττεται η Ελλάδα και λόγω του μεγάλου «βάρους» των εισαγωγών στο εξωτερικό της ισοζύγιο.

Εδώ αρχίζει το άλλο μέτωπο, αυτό του εξωτερικού ελλείμματος, για το οποίο γίνεται αναφορά περί διαχρονικής αδυναμίας επαρκούς αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Κάτι που θα πρέπει, λένε, να αναστραφεί. Εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει και μία πιο ενδελεχής διερεύνηση του τι είδους επενδύσεις γίνονται στη χώρα (πχ για αγορά κατοικίας ή παραγωγικές με μεγαλύτερη υπεραξία), αλλά και το κατά πόσο η άνοδος των επενδύσεων που καταγράφεται αυτήν την περίοδο είναι και συνάρτηση υψηλότερων τιμών (πχ επένδυση σε πιο ακριβά ακίνητα).

Επιπλέον, υπάρχουν και  τα νέα μέτωπα. Για παράδειγμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που απαιτεί σύνθετες λύσεις κατάρτισης, κινήτρων εισόδου νέων/γυναικών στην αγορά εργασίας κ.λ.π. ανοίγει επίσης και το κεφάλαιο των νέων παρεμβάσεων (νομοθετικές και επενδυτικές) που πρέπει να γίνουν στο πεδίο της πράσινης μετάβασης οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς είναι πολύ μεγάλες (λένε στις Βρυξέλλες) οι ανάγκες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας (μέσω ενεργειών τύπου Εξοικονομώ) και των υποδομών απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο. Α! και όλα αυτά χωρίς επιπλέον κοινοτικά κονδύλια ή δημοσιονομικές «διευκολύνσεις»…

Πάμε λοιπόν πολύ καλά, αλλά ήρθε η ώρα να πάμε ακόμη καλύτερα. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποδοτικότητα. Γιατί οι καιροί στην οικονομία αλλάζουν γρήγορα και η Ελλάδα πρέπει – αυτή τη φορά – να καταφέρει να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές.

Όλες οι ειδήσεις

19:54

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία

19:38

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών - Στη διαβούλευση η βαθμολογία

19:37

Ακίνητα: Τι «βλέπουν» οι επαγγελματίες του κλάδου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού real estate

19:33

Η επιστροφή της μανίας για τις μετοχές meme έπληξε βαριά τους short sellers

19:19

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά ο Stoxx, ράλι 26% η Delivery Hero

18:52

Το καλοκαίρι του 2023, το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια

18:51

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών «θα επηρεάσει σοβαρά» τις διμερείς σχέσεις

18:50

Σε εκδηλώσεις για την Υγεία και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μιλήσει αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:48

ΑΒΑΞ: Ξεκάθαρη στρατηγική και προοπτικές σταθερής ανάπτυξης

18:32

Ακίνητα: Το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση

18:05

Ελλάκτωρ: Νέα αγορά μετοχών της Reds

17:57

ΟΛΘ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

17:54

Πάουελ: Συστήνει υπομονή για τα επιτόκια δεδομένης της έλλειψης προόδου στον πληθωρισμό

17:51

Συμβούλιο ΕΕ: Πράσινο φως για οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

17:35

MyCoast: Περίπου 14.000 πολίτες «κατέβασαν» την εφαρμογή - Ήδη 500 καταγγελίες

17:22

Διήμερο απωλειών στο ΧΑ - Εθνική, Coca Cola, ΕΛΠΕ κράτησαν την αγορά

17:21

Το σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές: «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη»

17:15

Τσακλόγλου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Εργασίας

17:14

Vodafone: Πάνω από 11 δισ. κέρδη το 2024 - Επιστρέφει στην κερδοφορία

17:11

ΣτΕ: Πράσινο φως για την κυκλοφορία των mini bus αυτοκινήτων

17:08

Σταϊκούρας: Η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη εξελίσσεται, αναπτύσσεται, ισχυροποιείται

17:01

Καραβίας από Κύκλο Ιδεών: Οι επενδύσεις είναι κεντρικό ζήτημα για την οικονομία και τη χώρα

16:59

Δύο «βαρίδια» στη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανάπλαση Βοτανικού & Εξοικονομώ πάνε πίσω το αίτημα προς τις Βρυξέλλες

16:51

Wall Street: Προσεκτικά ανοδικά οι δείκτες μετά την αύξηση του PPI

16:38

Κατάρ: Η Γάζα δεν έχει δεχθεί καμία βοήθεια από τις 9 Μαΐου

16:35

Διπλασιάστηκαν οι θέσεις για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στις κατασκηνώσεις - Εγγραφές έως τις 14 Ιουνίου

16:32

ΤΕΕ: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο, πράσινο κτίριο στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι

16:19

FAZ: Στη Βόρεια Μακεδονία δεν ενδιαφέρονται για την ΕΕ

16:08

Φλωρίδης: Η Θράκη είναι ενσωματωμένη όχι απλώς στον εθνικό κορμό, αλλά πρωταγωνιστεί

15:58

ΠΟΥ: Πλήρης εμπιστοσύνη στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider