Μετά το ενεργειακό, η ΕΕ ανοίγει και το δημοσιονομικό μέτωπο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την διαπραγμάτευση για το ενεργειακό πακέτο φαίνεται πως ανοίγει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στην ΕΕ, καθοριστικό για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων που έχει ως επίκεντρο την περίφημη ρήτρα για το χρέος, μία ρήτρα που ορίζει ότι πρέπει να μειώνεται κατά ένα εικοστό ετησίως στο «κομμάτι» του που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και θεωρητικά θα ενεργοποιηθεί ξανά το 2024.

Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο ESM στην επίσημη πρότασή του για το εν λόγω ζήτημα, την οποία ανακοίνωσε ένα χρόνο πριν, συστήνει αύξηση του εν λόγω ορίου στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη, λέγοντας πως το 60% είναι πια ξεπερασμένο και λόγω της πανδημίας και γιατί τα κράτη έχει αποδειχθεί πως ένα χρέος στο 100% του ΑΕΠ είναι πλέον αποδεκτό από τις αγορές. Πρότεινε μάλιστα, υπό όρους, τα κράτη να μπορούν να μειώσουν το χρέος τους και πιο αργά, κατά ένα τριακοστό ετησίως, για να μην πνιγούν από την υποχρέωση για πολύ υψηλά πλεονάσματα.

Αυτοί οι κανόνες αυτοί είναι αλήθεια πολύ τεχνικοί, αλλά είναι και πολύ κρίσιμοι: για την Ελλάδα είναι η διαφορά μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2% του ΑΕΠ ή και υψηλότερου από 5% του ΑΕΠ…

Η εν λόγω συζήτηση που πρέπει να κάνει η ΕΕ χρονίζει. Ξεκίνησε πριν την πανδημία, αλλά σταμάτησε αφού και οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν (και προβλέπεται πλήρως να επανέλθουν το 2024). Κάτι πήγε να ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, αλλά ακολούθησε η ενεργειακή κρίση. Από τον Σεπτέμβριο που ήταν να πάρει ξανά «μπροστά» αναβάλλεται από μήνα σε μήνα.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί πλέον φαίνεται πως κάτι κινείται. Δημοσιεύματα από γερμανικά μέσα περιγράφουν την πρόταση της Κομισιόν που επιχειρείται να κατατεθεί τον Νοέμβριο. Μόνο που περιγράφουν μία πρόταση πιο «αυστηρή» από αυτή του ESM και με… πολλές ταχύτητες. Αναφέρονται σε διατήρηση του κανόνα του 60% ως έχει, δίδοντας απλά το δικαίωμα για έως 7 χρόνια οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» να βάζουν το όριο στο 90% με αντάλλαγμα ένα πακέτο μέτρων για την τήρηση του οποίου θα εποπτεύονται.

Είναι προφανές πως η θέση χωρών με υψηλό χρέος είναι διαφορετική, μάλιστα η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό επισήμως τις προτάσεις της. Είναι επίσης σαφές πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει καλύτερη και πιο επίσημη εικόνα για την πρόταση της Κομισιόν που  - προφανώς – θα αποτελεί το αποτέλεσμα ζυμώσεων με τα κράτη που θα πρέπει να την αποδεχθούν. 

Πρόκειται για κανόνες που θα φτιαχτούν για να ισχύσουν για δεκαετίες και όχι για κάποια συμφωνία για έκτακτα μέτρα συνδεδεμένα με μία κρίση. Και γι αυτό οι προτάσεις που δρομολογούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι πολύ σημαντικές.

Όλες οι ειδήσεις

23:12

Wall Street: Δεν έκανε το 4X4 o Dow - «Φρέναρε» η χαρά της ισχυρής αγοράς εργασίας

22:57

Γαλλία: Αυξήθηκαν στα τρία τα μωρά που πέθαναν αφού κατανάλωσαν ύποπτο βρεφικό γάλα

22:38

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

22:35

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% έφερε η συνεχιζόμενη τριβή ΗΠΑ-Ιράν

22:20

Συνάντηση Δήμα με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου - Στην ατζέντα η ενίσχυση συνδεσιμότητας των δύο χωρών

22:13

95 χρόνια Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια

22:07

Τραμπ: Επέμεινα στον Νετανιάχου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

21:56

Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό, μόνο όμως με την έγκριση του κοινοβουλίου

21:53

Χρυσός: Ενισχύθηκε περισσότερο από 1% - Εκτόξευση για το ασήμι

21:29

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης

21:11

Ζελένσκι για εκλογές στην Ουκρανία: «Είναι πολύ εύκολο να γίνουν: Εφαρμόστε μια εκεχειρία με την Ρωσία»

20:59

Πώς η Ευρώπη επιχειρεί το μεγάλο «άλμα» στις άμεσες πληρωμές

20:58

ΣΕΒ: Χωρίς «δυνατή» βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και ασφαλής Ευρώπη

20:48

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ

20:40

Βενεζουέλα: Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας στο Καράκας για συναντήσεις με τον πετρελαϊκό τομέα

20:36

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπστιν

20:23

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθος και Κεφαλονιά λόγω κακοκαιρίας

20:06

Το πρώτο σίριαλ αποκλειστικά με ΑΙ χαρακτήρες για την Αμερικανική ανεξαρτησία διχάζει

20:04

Θεοδωρικάκος: Συνεργασία αμοιβαίου συμφέροντος Ελλάδας-Τουρκίας σε έρευνα, καινοτομία και βιομηχανία

19:59

Μακρόν: Η έκδοση ευρωομολόγων η μοναδική λύση απέναντι στις «οικονομικές απειλές» Κίνας και ΗΠΑ

19:47

Πτώση στις ευρωαγορές, «έλαμψε» μόνο ο FTSE 100 - Άλμα σχεδόν 8,5% για Siemens Energy

19:37

Η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

19:23

Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα σηκώνεται drone στην ΕΕ αν δεν ξέρουμε τον χειριστή του» - Δέσμη τριών δράσεων

19:15

Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

19:11

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποσπασματική η προστασία από την απάτη των 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

19:02

Ουκρανός αξιωματούχος: «Εκλογές θα προκηρυχθούν όταν το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας»

18:47

Ο Νετανιάχου έφτασε στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με τον Τραμπ

18:45

TREK Development: Ανάληψη έργου 4,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

18:29

Δασμοί στα μικρά δέματα: Τελικό πράσινο φως του Συμβουλίου για νέους κανόνες

18:28

ΧΑ: Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έβαλαν «πλάτη» στον Γενικό Δείκτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider