Μετά το ενεργειακό, η ΕΕ ανοίγει και το δημοσιονομικό μέτωπο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την διαπραγμάτευση για το ενεργειακό πακέτο φαίνεται πως ανοίγει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στην ΕΕ, καθοριστικό για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων που έχει ως επίκεντρο την περίφημη ρήτρα για το χρέος, μία ρήτρα που ορίζει ότι πρέπει να μειώνεται κατά ένα εικοστό ετησίως στο «κομμάτι» του που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και θεωρητικά θα ενεργοποιηθεί ξανά το 2024.

Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο ESM στην επίσημη πρότασή του για το εν λόγω ζήτημα, την οποία ανακοίνωσε ένα χρόνο πριν, συστήνει αύξηση του εν λόγω ορίου στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη, λέγοντας πως το 60% είναι πια ξεπερασμένο και λόγω της πανδημίας και γιατί τα κράτη έχει αποδειχθεί πως ένα χρέος στο 100% του ΑΕΠ είναι πλέον αποδεκτό από τις αγορές. Πρότεινε μάλιστα, υπό όρους, τα κράτη να μπορούν να μειώσουν το χρέος τους και πιο αργά, κατά ένα τριακοστό ετησίως, για να μην πνιγούν από την υποχρέωση για πολύ υψηλά πλεονάσματα.

Αυτοί οι κανόνες αυτοί είναι αλήθεια πολύ τεχνικοί, αλλά είναι και πολύ κρίσιμοι: για την Ελλάδα είναι η διαφορά μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2% του ΑΕΠ ή και υψηλότερου από 5% του ΑΕΠ…

Η εν λόγω συζήτηση που πρέπει να κάνει η ΕΕ χρονίζει. Ξεκίνησε πριν την πανδημία, αλλά σταμάτησε αφού και οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν (και προβλέπεται πλήρως να επανέλθουν το 2024). Κάτι πήγε να ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, αλλά ακολούθησε η ενεργειακή κρίση. Από τον Σεπτέμβριο που ήταν να πάρει ξανά «μπροστά» αναβάλλεται από μήνα σε μήνα.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί πλέον φαίνεται πως κάτι κινείται. Δημοσιεύματα από γερμανικά μέσα περιγράφουν την πρόταση της Κομισιόν που επιχειρείται να κατατεθεί τον Νοέμβριο. Μόνο που περιγράφουν μία πρόταση πιο «αυστηρή» από αυτή του ESM και με… πολλές ταχύτητες. Αναφέρονται σε διατήρηση του κανόνα του 60% ως έχει, δίδοντας απλά το δικαίωμα για έως 7 χρόνια οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» να βάζουν το όριο στο 90% με αντάλλαγμα ένα πακέτο μέτρων για την τήρηση του οποίου θα εποπτεύονται.

Είναι προφανές πως η θέση χωρών με υψηλό χρέος είναι διαφορετική, μάλιστα η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό επισήμως τις προτάσεις της. Είναι επίσης σαφές πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει καλύτερη και πιο επίσημη εικόνα για την πρόταση της Κομισιόν που  - προφανώς – θα αποτελεί το αποτέλεσμα ζυμώσεων με τα κράτη που θα πρέπει να την αποδεχθούν. 

Πρόκειται για κανόνες που θα φτιαχτούν για να ισχύσουν για δεκαετίες και όχι για κάποια συμφωνία για έκτακτα μέτρα συνδεδεμένα με μία κρίση. Και γι αυτό οι προτάσεις που δρομολογούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι πολύ σημαντικές.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider