Μετά το ενεργειακό, η ΕΕ ανοίγει και το δημοσιονομικό μέτωπο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την διαπραγμάτευση για το ενεργειακό πακέτο φαίνεται πως ανοίγει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στην ΕΕ, καθοριστικό για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων που έχει ως επίκεντρο την περίφημη ρήτρα για το χρέος, μία ρήτρα που ορίζει ότι πρέπει να μειώνεται κατά ένα εικοστό ετησίως στο «κομμάτι» του που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και θεωρητικά θα ενεργοποιηθεί ξανά το 2024.

Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο ESM στην επίσημη πρότασή του για το εν λόγω ζήτημα, την οποία ανακοίνωσε ένα χρόνο πριν, συστήνει αύξηση του εν λόγω ορίου στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη, λέγοντας πως το 60% είναι πια ξεπερασμένο και λόγω της πανδημίας και γιατί τα κράτη έχει αποδειχθεί πως ένα χρέος στο 100% του ΑΕΠ είναι πλέον αποδεκτό από τις αγορές. Πρότεινε μάλιστα, υπό όρους, τα κράτη να μπορούν να μειώσουν το χρέος τους και πιο αργά, κατά ένα τριακοστό ετησίως, για να μην πνιγούν από την υποχρέωση για πολύ υψηλά πλεονάσματα.

Αυτοί οι κανόνες αυτοί είναι αλήθεια πολύ τεχνικοί, αλλά είναι και πολύ κρίσιμοι: για την Ελλάδα είναι η διαφορά μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2% του ΑΕΠ ή και υψηλότερου από 5% του ΑΕΠ…

Η εν λόγω συζήτηση που πρέπει να κάνει η ΕΕ χρονίζει. Ξεκίνησε πριν την πανδημία, αλλά σταμάτησε αφού και οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν (και προβλέπεται πλήρως να επανέλθουν το 2024). Κάτι πήγε να ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, αλλά ακολούθησε η ενεργειακή κρίση. Από τον Σεπτέμβριο που ήταν να πάρει ξανά «μπροστά» αναβάλλεται από μήνα σε μήνα.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί πλέον φαίνεται πως κάτι κινείται. Δημοσιεύματα από γερμανικά μέσα περιγράφουν την πρόταση της Κομισιόν που επιχειρείται να κατατεθεί τον Νοέμβριο. Μόνο που περιγράφουν μία πρόταση πιο «αυστηρή» από αυτή του ESM και με… πολλές ταχύτητες. Αναφέρονται σε διατήρηση του κανόνα του 60% ως έχει, δίδοντας απλά το δικαίωμα για έως 7 χρόνια οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» να βάζουν το όριο στο 90% με αντάλλαγμα ένα πακέτο μέτρων για την τήρηση του οποίου θα εποπτεύονται.

Είναι προφανές πως η θέση χωρών με υψηλό χρέος είναι διαφορετική, μάλιστα η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό επισήμως τις προτάσεις της. Είναι επίσης σαφές πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει καλύτερη και πιο επίσημη εικόνα για την πρόταση της Κομισιόν που  - προφανώς – θα αποτελεί το αποτέλεσμα ζυμώσεων με τα κράτη που θα πρέπει να την αποδεχθούν. 

Πρόκειται για κανόνες που θα φτιαχτούν για να ισχύσουν για δεκαετίες και όχι για κάποια συμφωνία για έκτακτα μέτρα συνδεδεμένα με μία κρίση. Και γι αυτό οι προτάσεις που δρομολογούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι πολύ σημαντικές.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Σκέρτσος: Η αναπηρία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

23:49

Lululemon: Απογοητευτικό β' τρίμηνο και υποβάθμιση outlook - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Νέος CEO στην Adobe από 1η Δεκεμβρίου

23:37

Ο Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

23:26

VW: Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Καταργούνται άλλες 50.000 θέσεις εργασίας

23:15

Wall Street: Κερδοφόρο δύο στα δύο - Η καλύτερα ημέρα εδώ και 1 μήνα για Dow Jones

23:04

Τζέι Ντι Βανς: Στα προπολεμικά επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ

22:53

Ανδρουλάκης: «Τώρα ΠΑΣΟΚ για Πολιτική Αλλαγή με Πρόγραμμα και Ήθος»

22:42

ΟΝΝΕΔ: «Τσάμπα το Rebranding - Μια ταινία μικρού μήκους για τον Αλέξη Τσίπρα»

22:30

GPT-6 Astra: Η OpenAI κυκλοφορεί το «πιο ευφυές μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο»

22:19

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών

22:19

Πιερρακάκης: Πολιτική βούληση και αποφάσεις για να κερδίσει η Ευρώπη τον χαμένο χρόνο

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 6,2 εκατ. ευρώ

21:57

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο - Προς κέρδη 9% στην εβδομάδα

21:43

Πυροσβεστική: Συνολικά 36 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις σε Ναύπλιο και Χαλκίδα

21:30

Νέα προσέγγιση μειώνει δραστικά τις νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές

21:17

Άντλησε 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική: Υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές - Δηλώσεις από Μεγάλου και Μαζαράκη

21:12

Σερβία: Μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι η σορός του εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς

21:09

Κάθετος Διάδρομος: Στην Αλεξανδρούπολη οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου

21:02

«Ράλι» 7% της Tesla καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μία «καταιγίδα» από Cybercabs

21:00

Γερμανία: Επιστρέφει η μάχη των 35 ωρών - Το μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη

20:49

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δύσκολη η επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ έως το 2030

20:41

Ζελένσκι: Σύντομα σε Κίεβο και Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές

20:31

Κώτσηρας: Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

20:30

Σχέδιο εκκένωσης της Γάζας παρουσίασε ο Μπεν-Γκβιρ: «Ώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες»

20:27

Υπόθεση Έπστιν: Ο δισεκατομμυριούχος Λίον Μπλακ αρνείται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου

20:20

«Πράσινο 2x2» για χρυσό με ράλι άνω του 2%

20:10

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν τα ομόλογα, ανέκαμψαν οι δείκτες από το χαμηλό μηνός

19:58

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις για την αμυντική της θωράκιση»

19:50

Πιερρακάκης: Ακούγοντας τους πολίτες, σχεδιάζουμε τις πολιτικές για την Ελλάδα του 2030


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider