Η Ευρώπη αναζητά σωσίβιο στην κρίση με θύμα την ανάπτυξη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο πήχης προσδοκιών για νέο χρήμα το οποίο θα αποφάσιζε να κινητοποιήσει η Ευρώπη για να καλυφθεί από την νέα παγκόσμια κρίση, ήταν εξ αρχής χαμηλός. Υπήρχε ωστόσο η ελπίδα έστω και για μία κίνηση συμβολικής σημασίας.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσαν όλες τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Για κάτι το «επιπλέον» όσων ήδη υπάρχουν, ώστε να διασφαλίσει η Ευρώπη την πορεία της προς την  ανάπτυξη.

Βασικός τροφοδότης του νέου πακέτου REPowerEU που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη από την ενεργειακή κρίση είναι το Ταμείο που διαμορφώθηκε 2 χρόνια πριν για άλλον λόγο: για να διασφαλίσει ότι μετά την πανδημία η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη. Μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (RRF).

Προφανώς είναι καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα -λόγω των δικών της οικονομικών επιλογών, επειδή δηλαδή έσπευσε να ζητήσει εξ αρχής πέραν των επιδοτήσεων και τα δάνεια που της αναλογούσαν από το RRF μέχρι τελευταίας δεκάρας- μπορεί να βγει στο τέλος της μέρας ωφελημένη. Εξηγούμε πως μπορεί να βγει ωφελημένη σε σχέση με άλλες χώρες γιατί πλέον επιτρέπεται να μοιραστεί άμεσα σε όλα τα κράτη, από μηδενικής βάσης, το αδιάθετο υπόλοιπο των 225 δισ. ευρώ δανείων.

Έτσι η Ελλάδα που είχε ήδη πάρει αυτό που της αναλογούσε θα έχει πρόσθετη ρευστότητα για δράσεις θωράκισης από την ενεργειακή κρίση σε σχέση με κράτη που δεν ζήτησαν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.  Επιπλέον, αν συνεχίσει να τρέχει όπως τώρα ο ρυθμός υλοποίησης του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μπορεί να γίνουν πρόσθετα πράγματα που θα θωρακίσουν τη χώρα.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει η μεγάλη εικόνα. Μία εικόνα για την Ευρώπη που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για γενναίες κινήσεις. Αυτή η εικόνα δεν αφορά προφανώς μόνο την Κομισιόν που ανακοίνωσε τα πακέτα, αλλά και τα μεγάλα κράτη – μέλη που, προφανώς, διαμορφώνουν το βηματισμό και τις πολιτικές της ΕΕ.

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες κρίσης και δυστοκίας λήψης κοινών, τολμηρών, ευρωπαϊκών αποφάσεων, η Ελλάδα επιχειρεί να βγει από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Υλοποιώντας ένα εθνικό, ελληνικής έμπνευσης και απόφασης, σχέδιο θωράκισης από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, το οποίο όμως απαιτεί λεφτά τα οποία η ίδια η χώρα καλείται να εξοικονομήσει. Και τούτο έχοντας πάντα κατά νου τους σφιχτούς κανόνες επιστροφής σε πλεονάσματα…

Για όλους αυτούς τους λόγους, περιμένουμε να ακούσουμε τις επόμενες μέρες και το νέο πακέτο ανακοινώσεων, στο δημοσιονομικό αυτή φορά πεδίο. Η παράταση της ρήτρας διαφυγής, του δικαιώματος δηλαδή τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα στήριξης και για το 2023 πρέπει να «αποκρυπτογραφηθεί».

Πρέπει να δούμε το κατά πόσο στην πράξη αυτό το δικαίωμα μεταφράζεται και σε ουσία. Δηλαδή αν δίδει τη δυνατότητα σε κράτη όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν υψηλό χρέος πραγματικά θα μπορούν να προστατέψουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις τις οικονομίες τους από την κρίση. Ούτως ώστε όλες οι χώρες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε ανάπτυξη όταν και αυτή η θύελλα κοπάσει.

Όλες οι ειδήσεις

16:41

Κάλας: Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν είναι απαράδεκτη

16:31

Συνεδριάζει το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

16:26

Γερμανία: Οι βιομηχανία χαιρετίζουν την έγκριση της Mercosur - «Σημαντική επιτυχία για την οικονομία»

16:20

Alpha Bank: Στο 29,8% το ποσοστό της UniCredit - Παράγωγα για εξτρά ποσοστό 2,272%

16:18

Λέιν (ΕΚΤ): Το ευρώ μπορεί να ωφεληθεί από την αμφισβήτηση του δολαρίου

16:05

Θεμιστοκλέους: «Στόχος η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά τους επόμενους μήνες»

15:57

ΗΠΑ: Στο 4,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο - Αυξήθηκαν κατά 50.000 οι θέσεις εργασίας

15:39

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση - Κέρδη, εμπιστοσύνη και προκλήσεις

15:32

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

15:18

ΔΑΑ: Απεβίωσε το μέλος ΔΣ Robert Goebbels

15:16

Ρομποτικοί και ψηφιακοί ΑΙ σύντροφοι: Το νέο «αντίδοτο» στη μοναξιά ή μήπως το αντίστροφο;

15:11

Δέκα καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που διαθέτουν υψηλό IQ

15:10

X: Το chatbot Grok απενεργοποίησε για τους χρήστες χωρίς συνδρομή τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων

15:04

Καραγκούνης: Εμπεδώνεται η κουλτούρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους

15:01

Στη Δαμασκό η φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη Συρία»

14:55

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις: Συμβουλές για ασφαλείς αγορές

14:46

Ρωσία: Απελευθερώθηκαν δύο μέλη πληρώματος του τάνκερ που συνέλαβαν οι ΗΠΑ στον Ατλαντικό

14:33

Πάπας Λέων 14ος: Ο πόλεμος ξαναήρθε στην μόδα και ένας πολεμικός ζήλος εξαπλώνεται

14:26

Γερμανία: Η κοινή γνώμη καταδικάζει τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

14:26

Νέο μπαράζ πακέτων στην Alpha Bank

14:23

Χαμενεΐ: Η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν θα υποχωρήσει»

14:21

Νάουσα: Ένα γευστικό ταξίδι στην πόλη του κρασιού

14:17

Μελόνι: «Δεν υπάρχει πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην Γροιλανδία»

14:07

Εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα αγροτικά προϊόντα

13:56

Rolls-Royce: Γιατί η μετοχή της σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό κάθε μέρα του 2026

13:43

Κάλας: «Σαφής κλιμάκωση» από τη Ρωσία η εκτόξευση πυραύλου Ορέσνικ κατά της Ουκρανίας

13:43

Η InterMed “Innovative Company” στα Diamonds of the Greek Economy

13:35

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ!

13:19

Ελβετία: Στον εισαγγελέα κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

13:15

Κοντά σε mega deal 200 δισ. Rio Tinto και Glencore - Στα σκαριά η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider