Η Ευρώπη αναζητά σωσίβιο στην κρίση με θύμα την ανάπτυξη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο πήχης προσδοκιών για νέο χρήμα το οποίο θα αποφάσιζε να κινητοποιήσει η Ευρώπη για να καλυφθεί από την νέα παγκόσμια κρίση, ήταν εξ αρχής χαμηλός. Υπήρχε ωστόσο η ελπίδα έστω και για μία κίνηση συμβολικής σημασίας.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσαν όλες τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Για κάτι το «επιπλέον» όσων ήδη υπάρχουν, ώστε να διασφαλίσει η Ευρώπη την πορεία της προς την  ανάπτυξη.

Βασικός τροφοδότης του νέου πακέτου REPowerEU που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη από την ενεργειακή κρίση είναι το Ταμείο που διαμορφώθηκε 2 χρόνια πριν για άλλον λόγο: για να διασφαλίσει ότι μετά την πανδημία η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη. Μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (RRF).

Προφανώς είναι καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα -λόγω των δικών της οικονομικών επιλογών, επειδή δηλαδή έσπευσε να ζητήσει εξ αρχής πέραν των επιδοτήσεων και τα δάνεια που της αναλογούσαν από το RRF μέχρι τελευταίας δεκάρας- μπορεί να βγει στο τέλος της μέρας ωφελημένη. Εξηγούμε πως μπορεί να βγει ωφελημένη σε σχέση με άλλες χώρες γιατί πλέον επιτρέπεται να μοιραστεί άμεσα σε όλα τα κράτη, από μηδενικής βάσης, το αδιάθετο υπόλοιπο των 225 δισ. ευρώ δανείων.

Έτσι η Ελλάδα που είχε ήδη πάρει αυτό που της αναλογούσε θα έχει πρόσθετη ρευστότητα για δράσεις θωράκισης από την ενεργειακή κρίση σε σχέση με κράτη που δεν ζήτησαν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.  Επιπλέον, αν συνεχίσει να τρέχει όπως τώρα ο ρυθμός υλοποίησης του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μπορεί να γίνουν πρόσθετα πράγματα που θα θωρακίσουν τη χώρα.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει η μεγάλη εικόνα. Μία εικόνα για την Ευρώπη που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για γενναίες κινήσεις. Αυτή η εικόνα δεν αφορά προφανώς μόνο την Κομισιόν που ανακοίνωσε τα πακέτα, αλλά και τα μεγάλα κράτη – μέλη που, προφανώς, διαμορφώνουν το βηματισμό και τις πολιτικές της ΕΕ.

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες κρίσης και δυστοκίας λήψης κοινών, τολμηρών, ευρωπαϊκών αποφάσεων, η Ελλάδα επιχειρεί να βγει από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Υλοποιώντας ένα εθνικό, ελληνικής έμπνευσης και απόφασης, σχέδιο θωράκισης από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, το οποίο όμως απαιτεί λεφτά τα οποία η ίδια η χώρα καλείται να εξοικονομήσει. Και τούτο έχοντας πάντα κατά νου τους σφιχτούς κανόνες επιστροφής σε πλεονάσματα…

Για όλους αυτούς τους λόγους, περιμένουμε να ακούσουμε τις επόμενες μέρες και το νέο πακέτο ανακοινώσεων, στο δημοσιονομικό αυτή φορά πεδίο. Η παράταση της ρήτρας διαφυγής, του δικαιώματος δηλαδή τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα στήριξης και για το 2023 πρέπει να «αποκρυπτογραφηθεί».

Πρέπει να δούμε το κατά πόσο στην πράξη αυτό το δικαίωμα μεταφράζεται και σε ουσία. Δηλαδή αν δίδει τη δυνατότητα σε κράτη όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν υψηλό χρέος πραγματικά θα μπορούν να προστατέψουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις τις οικονομίες τους από την κρίση. Ούτως ώστε όλες οι χώρες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε ανάπτυξη όταν και αυτή η θύελλα κοπάσει.

Όλες οι ειδήσεις

18:24

Χαλκός: Νέο ιστορικό υψηλό εν αναμονή νέων δασμών

18:24

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική εισροή μεταναστών στη Θέουτα

18:12

Χρηματιστήριο: Διελκυστίνδα στις 2.700 μονάδες

18:12

Ουκρανία: «Ουσιαστική πρόοδος» για την επανέναρξη τριμερών συνομιλιών λέει ο Γουίτκοφ

18:08

Καρκίνος του προστάτη: Εφικτή η διάγνωση πριν τη βιοψία για ορισμένους ασθενείς

18:04

Δώδεκα νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

18:02

Ταχιάος για Γραμμή 4 στην Κυψέλη: «Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, επανεκκίνηση του έργου μόνο με απόλυτη ασφάλεια»

17:52

Στο Ελ Αλαμέιν αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

17:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος σε δύο ΣΔΙΤ 560 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

17:46

Τέμπη: Με καταθέσεις της οικογένειας του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία

17:40

Ρωσικά αντίποινα στο Βερολίνο: Η Μόσχα κλείνει το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη

17:35

Σερβία: Την διάλυση της βουλής ζήτησε η κυβέρνηση - Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

17:23

Η Κίνα «φορτώνει» χρυσό παρά τις υψηλές τιμές - Η μεγαλύτερη αγορά από το 2023

17:22

Βρετανία: Μπλόκο διαδηλωτών κατά μεταναστών που έφτασαν στο Πόρτσμουθ μέσω Μάγχης

17:11

Μελέτη ΙΟΒΕ: Το αποτύπωμα της Παπαστράτος στο ελληνικό ΑΕΠ και στις εξαγωγές

17:02

Φινλανδία: Κατασκεύασε φράχτη 200 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία - Στα 356 εκατ. ευρώ το κόστος

16:58

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ καλεί το Ιράν σε επανέναρξη του διαλόγου με τον οργανισμό

16:56

Βελτιωμένη η εικόνα στην δασική πυρκαγιά της Κόνιτσας

16:54

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση 30% της χονδρικής στο ρεύμα. Ποιος τον εμπόδισε να το κάνει επί 7 χρόνια;»

16:45

Star Bulk: Γιατί επιλέγει την Euronext Athens

16:35

Ταξίδι στο Μόναχο με αφορμή το Oktoberfest

16:32

ΤτΕ: Ημερίδα για χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό εφήβων - Το μήνυμα Στουρνάρα

16:23

ΣΒΣΕ για εξαγγελίες ΔΕΘ: Επιταχυνόμενες αποσβέσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού

16:20

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Θετικό το πακέτο μέτρων, χρειάζεται περαιτέρω στήριξη των ΜμΕ

16:19

Ο χάρτης μειώσεων φόρων στις επιχειρήσεις – Το χαράτσι 10% στα στελέχη

16:18

Χωρίς Wall Street λόγω Labor Day

16:15

Η Σουηδία θα αγοράσει κινητά πυραυλικά συστήματα Himars από την Lockheed Martin

16:13

ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή ο Κεντρικός Τελωνισμός στην εξαγωγή για εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς

16:10

Μεσανατολικό: Φόβοι για αδυναμία λύσης δύο κρατών από το Συμβούλιο Ειρήνης

16:09

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία εγκαινίασαν την πρώτη οδική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider