Δεν θα κρίνουν την παρτίδα οι σχεδιασμοί αλλά η υλοποίηση

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η αλήθεια είναι ότι σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ δρόμο και δουλειά στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης, έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλες ανάγκες σε μέτρα στήριξης. Έχει κάνει πολύ δρόμο και στο πεδίο διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα σχετικά ελληνικά σχέδια να είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές ή που δρομολογήθηκαν με κυβερνητική πρωτοβουλία, οι οποίες προχωρούν ομαλά, με βάση τις εκθέσεις προόδου των τελευταίων μηνών, αλλά και τα δημόσια εύσημα από το νέο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.

Το ζήτημα είναι όμως αν έχει όλο αυτό το διάστημα ισχυροποιηθεί επαρκώς όχι μόνο ο σκληρός πυρήνας του οικονομικού επιτελείου που σχεδιάζει πολιτικές, αλλά και το σύνολο της κρατικής μηχανής σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο που θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που ενδεχομένως θα κρίνει την παρτίδα για το πως θα πορευτεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο δύσκολο δρόμο της επαναφοράς σε δημοσιονομική κανονικότητα σε μία συγκυρία κατά την οποία η διπλή κρίση συνεχίζει να μαίνεται και το χρέος περιορίζει τη δυνατότητα διευρυμένων επιπλέον κινήσεων στήριξης.

Οι παραλείψεις που έγιναν φανερές τις μέρες που μαινόταν η Ελπίδα είναι ένα απτό παράδειγμα της κατάστασης. Το σχέδιο για τη νέα δομή Πολιτικής Προστασίας είναι δομημένο, με χρηματοδότηση μάλιστα από κοινοτικά κονδύλια. Αλλά, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη με ταχείς ρυθμούς, συντονίζοντας πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και υπουργεία που θα λειτουργούν με άλλους όρους και μέσα. Φαίνεται πως κάπου οι «γέφυρες» μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης δεν είναι επαρκείς ή στέρεες.

Πώς συνδέεται η κακοκαιρία με την οικονομία; Για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και για να μην πάρει τη μορφή της ακρίβειας και της χιονοστιβάδας ανατιμήσεων θα πρέπει να λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός ελέγχου της αγοράς και να επικρατήσουν ανταγωνιστικές συνθήκες. Σε όλους τους κλάδους. 

Αλλά και για τα διατεθούν εγκαίρως και σωστά τα κονδύλια που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα από την ΕΕ, θα πρέπει όλοι οι φορείς που διαχειρίζονται κοινοτικό χρήμα (υπουργεία, περιφέρειες, τράπεζες κλπ.) να ξεπεράσουν αστοχίες και δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Ώστε να επιτευχθεί ο άθλος διπλασιασμού των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις από τα 5 στα 11 δισ. ευρώ φέτος.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα πεδία για τα οποία ισχύει το ίδιο και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του πολίτη αλλά και λειτουργίας της χώρας. Διαχέονται από την υγεία και την παιδεία έως τη δικαιοσύνη και τη γενικότερη λειτουργία του δημοσίου. Συνδέονται ακόμα και με τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιώτες έχουν μάθει να συναλλάσσονται με το κράτος. Γιατί υπάρχει και ατομική ευθύνη.

Αυτούς τους μήνες διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Της πανδημίας και των νέων συνθηκών στην ενεργειακή αγορά. Και αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι ίσως οι πιο δύσκολες ημέρες (σε όρους διαχείρισης) να είναι αυτές που έρχονται και όχι αυτές που προηγήθηκαν. Από το στάδιο του σχεδιασμού περνάμε στο στάδιο της εφαρμογής, της υλοποίησης. Εκεί λοιπόν ίσως τελικά να κρίνεται η παρτίδα. Γιατί κακά τα ψέματα. Όταν είσαι αντιπολίτευση μετρούν και οι σχεδιασμοί - εξαγγελίες αλλά βεβαίως και τα λάθη των άλλων. Όταν είσαι κυβέρνηση μετρά η υλοποίηση.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Βέλγιο: Η κυβέρνηση προτείνει να καταβάλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης οι διακινητές ναρκωτικών

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 12 ετών σε ηγέτη αίρεσης που υποστήριζε ότι είναι μετενσάρκωση του Χριστού

23:18

Axios: «Προκαταρκτικές συνομιλίες» Ισραήλ και Συρίας - Προς άρση των κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού

23:10

Νέα ρεκόρ στην Wall Street στη λήξη του α' εξαμήνου

22:57

Κέρδη άνω του 5% για πετρέλαιο τον Ιούνιο - Δεύτερος μήνας ανόδου

22:55

Λ. Οίκος: Ο Καναδάς «υποχώρησε» για τον φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς

22:35

Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όποιος πήρε παράνομα χρήματα θα τα επιστρέψει

22:22

DW: Με καθυστερήσεις 1 στα 3 τρένα στη Γερμανία

22:11

Bloomberg: H ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεχθεί «καθολικό δασμό» 10% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ με αντάλλαγμα εξαιρέσεις - «κλειδιά»

22:11

Ρεκόρ όλων των εποχών για τη μετοχή της Meta με «γκάζι» από AI

22:00

Δεύτερο κερδοφόρο τρίμηνο για χρυσό με άνοδο 5,5%

21:54

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στην επιλογή Γκίλφοϊλ για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα

21:48

Φωτιά τώρα σε εργοστάσιο στα Μέγαρα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

21:35

Πυροσβεστική: 48 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

21:26

Η Hellenic Energy επιβραβεύει για 17η χρονιά αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

21:22

Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε αμάχους κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας στη Γάζα

21:15

Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1% - Χειρόγραφες σημειώσεις σε Πάουελ

21:07

Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν υπάρχει δυστυχώς αποτύχαμε αλλά δυστυχώς μας έπιασαν»

21:05

Παράταση έως και 31 Δεκεμβρίου για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

21:00

Μακρόν: Οι δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας

20:53

Ουκρανία: Σχεδόν χίλιοι άμαχοι σκοτώθηκαν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο λόγω πολέμου

20:42

Πτώση 10,4% για το δολάριο στο 2025 - Το χειρότερο εξάμηνο εδώ και 52 χρόνια

20:35

Υπ. Εργασίας: Τέσσερα fake news και τέσσερις αλήθειες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

20:27

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μοσκοβισί: «Διαχρονικός φίλος της Ελλάδας»

20:26

Αζερμπαϊτζάν: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι καθώς οι εντάσεις με τη Μόσχα αυξάνονται

20:16

Ιράν: Δεκάδες εκτελέσεις και μπαράζ συλλήψεων μετά τον πόλεμο με Ισραήλ

20:07

Σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία

19:58

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

19:56

Seajets: Νέα δρομολόγια με το «Superstar II» στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 Ιουλίου

19:50

Αυξημένη διασπορά στη γειτονιά μας καταγράφει η νόσος mpox - Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider