Φάγαμε το γάιδαρο ας μην κολλήσουμε στην... ουρά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι. Είναι οι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, χωρίς να έχει  - κατά πάσα πιθανότητα -  επιστρέψει ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα. Και για αυτό θα πρέπει να δείχνει διαρκώς ένα πάρα πολύ καλό «πρόσωπο» στις αγορές, αλλά και στα ευρωπαϊκά κράτη και θεσμούς. Ειδικά τώρα που τα «μαχαίρα» ανά την ΕΕ βγαίνουν ξανά, μετά την άτυπη εκεχειρία λόγω της πανδημίας.

Το λέμε αυτό τώρα, καθώς είναι σε εξέλιξη μία διπλή αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές: Για τα προαπαιτούμενα, αλλά και για τα «ορόσημα», όπως λέγονται οι δεσμεύσεις που συνοδεύουν τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα πέρασε πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Και οι επιχειρήσεις της, και οι πολίτες της. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν δυσβάστακτα, ενώ πολλά από τα βαρίδια τους παραμένουν ακόμα στις πλάτες όσων ζουν ή επιχειρούν στη χώρα. 

Η υγειονομική κρίση, αλλά και η νέα ενεργειακή κρίση μαζί με τις καταστροφές που προκαλεί (έστω και ως αφορμή…) η κλιματική αλλαγή - για την οποία δεν είμαστε έτοιμοι -  προκαλούν πρόσθετες αναταράξεις και ανάγκες. Τα μέτρα στήριξης που συνεχίζουν να λαμβάνονται τρώνε δημοσιονομικό χώρο, αυξάνουν το χρέος, περιορίζουν τις δυνατότητες για ταχεία αποκλιμάκωση των «χαρατσιών», προκαλούν ακόμα και πιέσεις στην ταχύτητα της ανάκαμψης.

Επίσης, ο τρόπος που λαμβάνονται αυτά τα μέτρα - δηλαδή με προσοχή και με το σταγονόμετρο - δείχνει και κάτι άλλο: Αποδεικνύει πως ο βαθμός ελευθερίας τη χώρας παραμένει περιορισμένος...

Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι λοιπόν να διασφαλίσει πως θα βγει από αυτή τη θηλιά. Πως δεν θα αλλάξει τους τελευταίους αυτούς μήνες η πορεία στο δρόμο προς μία άλλη «κανονικότητα». Με δεσμεύσεις αλλά κοινές με αυτές των άλλων κρατών της ΕΕ.

Πρέπει λοιπόν οι ουρές του μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από τα Μνημόνια και έχουν ενταχθεί στην ενισχυμένη εποπτεία να λήξουν. Άλλωστε δεν πρόκειται - προφανώς - για τα πιο επώδυνα από τα μέτρα που ελήφθησαν τα χρόνια που περάσαν Απλά είναι τα πιο δύσκολα διαχειριστικά. 

Και βέβαια πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να αρχίσουν να γίνονται πράξη. Γιατί ωραία είναι τα λόγια και οι ανακοινώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά, από δω και πέρα, απαιτείται τα λόγια να γίνουν πράξεις. Συνεκτικά και συστηματικά. Χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους που είναι διαθέσιμοι από το Σχέδιο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ, από την ΚΑΠ, από τον αναπτυξιακό νόμο και από τις στρατηγικές επενδύσεις. Για να διασφαλιστεί μία σταθερή πορεία ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια η οποία θα αντέχει σε όποιος κραδασμούς συνεχίζουν να υφίσταται σε διεθνές επίπεδο. Κάναμε τα δύσκολα, φάγαμε τον γάιδαρο, ας  μην τα χαλάσουμε στην ουρά.

Όλες οι ειδήσεις

16:20

Ισραήλ: Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός - Προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες 35 δισ.

16:03

Meta: Συμφωνίες με USA Today, CNN, Fox News και Le Monde για χρήση περιεχομένου

15:52

Συνάντηση Λάιεν, Μερτς, ντε Βέβερ για το δάνειο προς την Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά assets

15:41

Τι ισχύει για εργαζόμενους που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας

15:40

Απλοποίηση διαδικασιών και παράταση στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

15:26

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης - Απάτες 435 χιλ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

15:21

Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού: Πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή

15:15

ΕΞΑ: Πληρότητα 78,6% στα ξενοδοχεία της Αθήνας

15:15

Κακοκαιρία «Byron»: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

15:13

Google: Δωρεάν τα εργαλεία AI για φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων

15:11

Σύμπλευση ΑΜΚΕ: Ο απολογισμός της φθινοπωρινής αποστολής στο Καστελόριζο

14:59

Οι προτεραιότητες τρόπου ζωής διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τάσεις επενδύσεων και μετανάστευσης μεταξύ των UHNWIs

14:56

Στην Αγγλία 2,6 εκατ. κορίτσια έχουν πλέον πρόσβαση στο ποδόσφαιρο στα σχολεία

14:48

Κομισιόν: Πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στo «Χ» για το μπλε σήμα και «παραπλανητικές διαφημίσεις»

14:45

Κρεμλίνο: Ρωσία και ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Θεοχάρης για IMEC: Είναι αρκετά νωρίς αλλά η αξία του ως διαδρόμου είναι αδιαμφισβήτητη

14:35

Μπρατάκος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 ευκαιρία για μετατροπή της σταθερότητας σε ανάπτυξη

14:32

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Πούτιν αναμένει συνέχιση των παραδόσεων πετρελαίου στην Ινδία

14:28

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

14:27

Τσιάρας: Η μετάβαση στη γεωργία έντασης κεφαλαίου είναι το κλειδί για ανταγωνιστικό Έλληνα παραγωγό

14:19

Η Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros σε ένα deal 82,7 δισ. δολαρίων

14:17

Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί

14:17

Werner (Κομισιόν): Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

14:15

Ένα με τα σύννεφα: 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας

14:05

Υπερταμείο: Νέος διαγωνισμός για αξιοποίηση του ακινήτου «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου»

13:58

Ρωσία σε Μερτς: «Αποκλείστηκες λόγω πολεμοκαπηλίας και πεισματικής βλακείας»

13:55

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον

13:44

Ινδονησία: Πάνω από 860 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Στους 520 οι αγνοούμενοι

13:39

Axios: O Τραμπ στήνει κυβέρνηση στη Γάζα πριν τις γιορτές

13:39

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε το θέμα των δανείων με ελβετικό φράγκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider