Φάγαμε το γάιδαρο ας μην κολλήσουμε στην... ουρά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι. Είναι οι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, χωρίς να έχει  - κατά πάσα πιθανότητα -  επιστρέψει ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα. Και για αυτό θα πρέπει να δείχνει διαρκώς ένα πάρα πολύ καλό «πρόσωπο» στις αγορές, αλλά και στα ευρωπαϊκά κράτη και θεσμούς. Ειδικά τώρα που τα «μαχαίρα» ανά την ΕΕ βγαίνουν ξανά, μετά την άτυπη εκεχειρία λόγω της πανδημίας.

Το λέμε αυτό τώρα, καθώς είναι σε εξέλιξη μία διπλή αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές: Για τα προαπαιτούμενα, αλλά και για τα «ορόσημα», όπως λέγονται οι δεσμεύσεις που συνοδεύουν τα λεφτά του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα πέρασε πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Και οι επιχειρήσεις της, και οι πολίτες της. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν δυσβάστακτα, ενώ πολλά από τα βαρίδια τους παραμένουν ακόμα στις πλάτες όσων ζουν ή επιχειρούν στη χώρα. 

Η υγειονομική κρίση, αλλά και η νέα ενεργειακή κρίση μαζί με τις καταστροφές που προκαλεί (έστω και ως αφορμή…) η κλιματική αλλαγή - για την οποία δεν είμαστε έτοιμοι -  προκαλούν πρόσθετες αναταράξεις και ανάγκες. Τα μέτρα στήριξης που συνεχίζουν να λαμβάνονται τρώνε δημοσιονομικό χώρο, αυξάνουν το χρέος, περιορίζουν τις δυνατότητες για ταχεία αποκλιμάκωση των «χαρατσιών», προκαλούν ακόμα και πιέσεις στην ταχύτητα της ανάκαμψης.

Επίσης, ο τρόπος που λαμβάνονται αυτά τα μέτρα - δηλαδή με προσοχή και με το σταγονόμετρο - δείχνει και κάτι άλλο: Αποδεικνύει πως ο βαθμός ελευθερίας τη χώρας παραμένει περιορισμένος...

Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι λοιπόν να διασφαλίσει πως θα βγει από αυτή τη θηλιά. Πως δεν θα αλλάξει τους τελευταίους αυτούς μήνες η πορεία στο δρόμο προς μία άλλη «κανονικότητα». Με δεσμεύσεις αλλά κοινές με αυτές των άλλων κρατών της ΕΕ.

Πρέπει λοιπόν οι ουρές του μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από τα Μνημόνια και έχουν ενταχθεί στην ενισχυμένη εποπτεία να λήξουν. Άλλωστε δεν πρόκειται - προφανώς - για τα πιο επώδυνα από τα μέτρα που ελήφθησαν τα χρόνια που περάσαν Απλά είναι τα πιο δύσκολα διαχειριστικά. 

Και βέβαια πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να αρχίσουν να γίνονται πράξη. Γιατί ωραία είναι τα λόγια και οι ανακοινώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά, από δω και πέρα, απαιτείται τα λόγια να γίνουν πράξεις. Συνεκτικά και συστηματικά. Χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους που είναι διαθέσιμοι από το Σχέδιο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ, από την ΚΑΠ, από τον αναπτυξιακό νόμο και από τις στρατηγικές επενδύσεις. Για να διασφαλιστεί μία σταθερή πορεία ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια η οποία θα αντέχει σε όποιος κραδασμούς συνεχίζουν να υφίσταται σε διεθνές επίπεδο. Κάναμε τα δύσκολα, φάγαμε τον γάιδαρο, ας  μην τα χαλάσουμε στην ουρά.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ

23:44

Rosatom: Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

23:30

Reuters: Η άρση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές στην Ινδία

23:19

Τραμπ: Παράταση της εκεχειρίας μέχρι να καταθέσει πρόταση το Ιράν

23:12

Νέα πτώση στη Wall Street στο παρά πέντε της λήξης της εκεχειρίας

22:59

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου

22:46

Moody's: Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

21:22

Ισραήλ: Φυλάκισης ενός μήνα σε στρατιώτες που βεβήλωσαν άγαλμα του Χριστού στον Λίβανο

21:09

Ιράν: Οι αρχές διαψεύδουν τον Τραμπ για τις οκτώ γυναίκες που απειλούνται με εκτέλεση

21:03

«Φρένο» σε 20.000 πτήσεις από Lufthansa

21:02

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

20:54

Βρετανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων για νέους κάτω των 17

20:50

«Παγώνει» το ταξίδι Βανς στο Ισλαμαμπάντ - Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες

20:39

Κάλας: Εντός 24 ωρών το δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

20:28

Τραμπ: Θα θυμάμαι τις εταιρίες που δεν ζήτησαν επιστροφή χρημάτων λόγω δασμών

20:24

Ζελένσκι: «Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει»

20:19

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.454 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

20:07

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό RSV χορηγήθηκε για 1η φορά στα νεογέννητα στην Ελλάδα

20:05

Κέρδη για το πετρέλαιο από την αβεβαιότητα της αμερικανο-ιρανικής εκεχειρίας

20:00

Το «νέο Ιράν» θα είναι πιο αδύναμο, πιο σκληρό και πιο επικίνδυνο

19:58

Τραμπ: «Θα τα βρούμε με την Anthropic - Μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμοι»

19:53

Bureau Veritas: «Καμπανάκι» για ΣΕΔΕ 2 και τους κινδύνους υποβάθμισης των ελέγχων εκπομπών

gazzetta
gazzetta reader insider insider