Λεφτά θα υπάρχουν, αλλά για να αξιοποιηθούν πρέπει το κράτος να... νικήσει τον εαυτό του

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο αρμόδιος για το Σχέδιο Ανάκαμψης αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε - με μία δόση υπερβολής - χθες, πως ο χειρότερος του φόβος είναι «να έχουμε χρήματα και να μην τα χρησιμοποιήσουμε σωστά», μιλώντας για τα 30,5 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2-0. 

Βεβαίως, το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προς το παρόν πηγαίνει καλά. Πήρε εκ νέου εύσημα από τις Βρυξέλλες και προαναγγέλθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι πώς θα ενταχθεί στην πρώτη ομάδα  εγκρίσεων που επιχειρείται να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως – εκτός απροόπτου -  μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν τα 4 δισ. των προκαταβολών. Και, αν πάνε όλα καλά στο πεδίο της νέας γενιάς προαπαιτούμενων (που συνδέονται κυρίως με μεταρρυθμίσεις και όχι με φυσικό αντικείμενο έργων  για το 2021), θα έρθει και η πρώτη δόση φέτος. Ανάλογα θα έρθουν και άλλα 2 πακέτα το 2022. 

Δηλαδή λεφτά θα υπάρχουν. Έως και 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του επόμενου χρόνου. Το θέμα ωστόσο είναι πώς το εν λόγω χρήμα από τα κρατικά ταμεία θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Πώς θα δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Ο στόχος είναι να δαπανηθεί μέρος των χρημάτων που θα έρθουν: Φέτος 1,6 δισ. ευρώ και από το 2022 και μετά να διατίθενται πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο για το Σχέδιο. Τα λεφτά αυτά είναι επιπλέον των 5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει όλος ο μηχανισμός που παράγει κρατικά έργα να διπλασιάσει ταχύτητα και επιδόσεις. Αλλά και ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτό να ωριμάζουν έργα αξίας 10 δισ. ευρώ το χρόνο έως και το 2026.

Και όλο τούτο δεν είναι καθόλου απλό. Το έργο είναι γιγαντιαίο. Το ίδιο και οι δυσκολίες αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται στις προκηρύξεις των δημοσίων έργων και αναθέσεων, αλλά και τις ενστάσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες ή πχ τα προβλήματα στις απαλλοτριώσεις. Και γενικά όλες αυτές τις αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και πλοκές αρμοδιοτήτων που μπορεί να βελτιώνονται, αλλά ακόμα υφίστανται. Πρέπει λοιπόν να γίνει λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος και η πρόκληση του εγχειρήματος, αλλά και η αιτία για τους  φόβους όσων καλούνται να διαχειριστούν το εν λόγω εργαλείο. Είναι ένα σχέδιο που αν πετύχει μπορεί να κλείσει ένα μεγάλο μέρος από τις πληγές όχι μόνο της πανδημίας αλλά και συνολικά της κρίσης που προηγήθηκε. Ο λόγος για πληγές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές σε μεγάλο βαθμό, όπως φάνηκε από τις Εκθέσεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη και κρίνουν την πρόοδο της Ελλάδος και την επιτυχία της στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. 

Γιατί οι ίδιες εκθέσεις πέρα από τα «μπράβο» προχωρούν και σε αποτίμηση των ανοικτών πληγών. Όχι μόνο σε σχέση με το χρέος, αλλά και σε σχέση με τις αδύναμες εξαγωγές, την εγχώρια παραγωγή, με τα κόκκινα δάνεια, το brain drain και την υψηλή ανεργία, αλλά και με το χαμηλό ύψος των επενδύσεων που περιορίζει προς το παρόν την δυνητική ανάπτυξη της χώρας. Αν όλα πάνε καλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 πιάσει «τόπο» ο παραπάνω φαύλος κύκλος μπορεί να «σπάσει». Αν πάλι όχι….

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Titan: Ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στο α' τρίμηνο

10:09

ΕΒΕΠ: «Γέφυρα» επιστροφής ταλέντων η πρωτοβουλία Rebrain Greece

09:27

Μπαχρέιν και ΗΑΕ ζητούν αποφασιστική απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ιρανικές επιθέσεις

09:21

Coca-Cola HBC: Αύξηση 11,6% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση το α' τρίμηνο

09:17

Metlen: Δυναμική εκκίνηση στο 2026 - Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα το α' τρίμηνο

09:09

Odyssey: Πλάνο επέκτασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ έως το 2030

09:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ θα συνομιλήσει με τον επικεφαλής του ουκρανικού ΣΕΑ

09:01

Γιατί η Ferrari δεν μοιάζει με κανένα άλλο luxury brand

08:57

Ευρώπη και αριστερά στο στόχαστρο της «εθνικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής» Τραμπ

08:48

Google: 5 νέοι τρόποι να εξερευνήσετε την αναζήτηση με generative AI

08:35

Tiresias4Business: Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων

08:31

Fais Group: Στο ραντάρ νέα brands και εξαγορές - Πώς προχωρούν οι επενδύσεις

08:29

Eurobank: Οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Eurolife Ασφαλιστικής

08:20

Οι Ανεξάρτητες Αρχές στο… Final Four, «ψαλίδι» στην εκλογολογία αλλά όχι στις συντάξεις χηρείας

08:17

Equinor: Τα «πολεμικά» κέρδη πίσω από το ράλι σε πετρέλαιο και αέριο

08:10

Νέο νομοσχέδιο αλλάζει το μισθολογικό status των εργαζόμενων - Do & Dont's για εργοδότες

08:00

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

07:46

Ελληνικό - Lamda: Στα «ύψη» οικιστικές εισπράξεις και Riviera Tower - Τα μεγάλα deals

07:33

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

07:25

Trastor: Η ΑΜΚ φέρνει επενδύσεις, αγορές ακινήτων, χαρτοφυλάκιο 1,2 δισ. ευρώ και ξένους επενδυτές

07:15

Το 1+1 της Εθνικής με Allianz

07:06

Πάμε για προεξόφληση - Ακριβή μου στέγη - Ο καπνός και η φωτιά της Ryanair

23:58

Αγαπηδάκη: Προτεραιότητα η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας

23:56

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

23:51

Απογοήτευσαν τους αναλυτές τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Warner Bros

23:43

Πολωνία: «Πρωτοφανή αύξηση» των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων διαπιστώνει η υπηρεσία πληροφοριών

23:37

AtmoHub: Νέα ενίσχυση της μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης προς τη χώρα

23:24

Η Μόσχα προειδοποιεί για μαζικό πλήγμα στο Κίεβο

23:15

Wall Street: Δεύτερη ημέρα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:01

ΗΑΕ σε Ιράν: «Θέματα εθνικής κυριαρχίας» οι διπλωματικές σχέσεις και οι αμυντικές συνεργασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider