Λεφτά θα υπάρχουν, αλλά για να αξιοποιηθούν πρέπει το κράτος να... νικήσει τον εαυτό του

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο αρμόδιος για το Σχέδιο Ανάκαμψης αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε - με μία δόση υπερβολής - χθες, πως ο χειρότερος του φόβος είναι «να έχουμε χρήματα και να μην τα χρησιμοποιήσουμε σωστά», μιλώντας για τα 30,5 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2-0. 

Βεβαίως, το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προς το παρόν πηγαίνει καλά. Πήρε εκ νέου εύσημα από τις Βρυξέλλες και προαναγγέλθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι πώς θα ενταχθεί στην πρώτη ομάδα  εγκρίσεων που επιχειρείται να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως – εκτός απροόπτου -  μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν τα 4 δισ. των προκαταβολών. Και, αν πάνε όλα καλά στο πεδίο της νέας γενιάς προαπαιτούμενων (που συνδέονται κυρίως με μεταρρυθμίσεις και όχι με φυσικό αντικείμενο έργων  για το 2021), θα έρθει και η πρώτη δόση φέτος. Ανάλογα θα έρθουν και άλλα 2 πακέτα το 2022. 

Δηλαδή λεφτά θα υπάρχουν. Έως και 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του επόμενου χρόνου. Το θέμα ωστόσο είναι πώς το εν λόγω χρήμα από τα κρατικά ταμεία θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Πώς θα δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Ο στόχος είναι να δαπανηθεί μέρος των χρημάτων που θα έρθουν: Φέτος 1,6 δισ. ευρώ και από το 2022 και μετά να διατίθενται πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο για το Σχέδιο. Τα λεφτά αυτά είναι επιπλέον των 5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει όλος ο μηχανισμός που παράγει κρατικά έργα να διπλασιάσει ταχύτητα και επιδόσεις. Αλλά και ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτό να ωριμάζουν έργα αξίας 10 δισ. ευρώ το χρόνο έως και το 2026.

Και όλο τούτο δεν είναι καθόλου απλό. Το έργο είναι γιγαντιαίο. Το ίδιο και οι δυσκολίες αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται στις προκηρύξεις των δημοσίων έργων και αναθέσεων, αλλά και τις ενστάσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες ή πχ τα προβλήματα στις απαλλοτριώσεις. Και γενικά όλες αυτές τις αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και πλοκές αρμοδιοτήτων που μπορεί να βελτιώνονται, αλλά ακόμα υφίστανται. Πρέπει λοιπόν να γίνει λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος και η πρόκληση του εγχειρήματος, αλλά και η αιτία για τους  φόβους όσων καλούνται να διαχειριστούν το εν λόγω εργαλείο. Είναι ένα σχέδιο που αν πετύχει μπορεί να κλείσει ένα μεγάλο μέρος από τις πληγές όχι μόνο της πανδημίας αλλά και συνολικά της κρίσης που προηγήθηκε. Ο λόγος για πληγές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές σε μεγάλο βαθμό, όπως φάνηκε από τις Εκθέσεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη και κρίνουν την πρόοδο της Ελλάδος και την επιτυχία της στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. 

Γιατί οι ίδιες εκθέσεις πέρα από τα «μπράβο» προχωρούν και σε αποτίμηση των ανοικτών πληγών. Όχι μόνο σε σχέση με το χρέος, αλλά και σε σχέση με τις αδύναμες εξαγωγές, την εγχώρια παραγωγή, με τα κόκκινα δάνεια, το brain drain και την υψηλή ανεργία, αλλά και με το χαμηλό ύψος των επενδύσεων που περιορίζει προς το παρόν την δυνητική ανάπτυξη της χώρας. Αν όλα πάνε καλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 πιάσει «τόπο» ο παραπάνω φαύλος κύκλος μπορεί να «σπάσει». Αν πάλι όχι….

Όλες οι ειδήσεις

16:20

Ο Ματ Μπρίτιν αναλαμβάνει νέος γενικός διευθυντής του BBC

15:55

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής πυραύλων

15:47

Ανοδικά η Wall Street μετά το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράν

15:44

Κομισιόν: Νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής δασικών πυρκαγιών

15:35

Τα τρόφιμα θα ακριβύνουν, όχι μόνο λόγω πολέμου

15:29

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο - Στην ατζέντα ο κατώτατος μισθός

15:24

Ανδρουλάκης: Η 25η Μαρτίου είναι η ψυχή του Ελληνισμού

15:03

Οι χώρες του Κόλπου κάνουν λόγο για υπαρξιακή απειλή από τα πλήγματα του Ιράν

14:57

Φάμελλος: Καθήκον μας ο αγώνας για μια Ελλάδα δίκαιη και ισχυρή

14:46

Έξι νησιά κοντά στην Αθήνα για τις εξορμήσεις της άνοιξης

14:30

Μήνυμα ενότητας και ευθύνης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας

14:13

«Καμπάνα» 375 εκατομμυρίων δολαρίων στη Meta

13:57

H Ουγγαρία θα σταματήσει σταδιακά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία

13:38

Η Ρωσία δεν έχει ενημερωθεί από το Ιράν για το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ

13:20

Μητσοτάκης: Η επένδυση στην εθνική άμυνα δεν συνιστά πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα

13:16

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Αποκάλυψε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου τσιγάρων - Συλλήψεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες

12:52

Μυτιλήνη: Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα αφθώδους πυρετού

12:31

Σάντσεθ: Το Ισραήλ θέλει να προκαλέσει στον Λίβανο «την ίδια καταστροφή» με τη Γάζα

12:16

Ρωσία: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

11:53

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει «φάσμα επιλογών» απέναντι στο ενεργειακό σοκ

11:32

Ευκαιρία ή παγίδα; Τι κρύβουν οι δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ για τη γεωργία

11:14

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

11:01

Αυξήθηκαν οι οφειλές των επιχειρηματιών στο ΚΕΑΟ - Μειώθηκαν οι ρυθμίσεις

10:52

Motor Oil: Διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού λόγω της κρίσης

10:33

Δένδιας: Η ιστορική μνήμη είναι ο οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου

10:25

Πτώση 4% στο πετρέλαιο - Έτοιμος για νέα αποδέσμευση αποθεμάτων ο ΔΟΕ

10:20

Έκαναν περιουσίες και μετά εξαφανίστηκαν: Δουλειές που κατέρρευσαν ξαφνικά

10:00

Ακίνητα: Η κρίση των κόκκινων και η αναδιάρθρωση της αγοράς κατοικίας

09:54

«Τείχος προστασίας» για τα web της Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων

09:37

Τραμπ: Η 25η Μαρτίου 2026 «Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider