«Εκτίναξη» του Bitcoin πάνω από τα 50.000 δολάρια το 2024 - Ο ρόλος του halving

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκτίναξη» του Bitcoin πάνω από τα 50.000 δολάρια το 2024 - Ο ρόλος του halving
Το Bitcoin παραμένει περίπου 41.000 δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Η φετινή ανάκαμψη του Bitcoin είναι μόνο η αρχή ενός ράλι που θα ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια το επόμενο έτος, χάρη σε μια διαδικασία γνωστή ως halving.

Halving / Μείωση κατά το ήμισυ

Halving ή halvening, είναι μια προγραμματισμένη μείωση στα κέρδη που λαμβάνουν οι miners κρυπτονομισμάτων και είναι ένας όρος που αναφέρεται στον κώδικα του Bitcoin. Τα Halvings συμβαίνουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, περίπου, ή πιο συγκεκριμένα, σε κάθε 210.000 blocks συναλλαγών. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από τη λέξη, κάθε διαδικασία halving μειώνει το ποσό των Bitcoin που λαμβάνουν ως αμοιβή οι miners «κατά το ήμισυ». Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί στο να διατηρηθεί ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων κρυπτονομισμάτων.

Ήδη έχουν λάβει χώρα 3 halving από τη δημιουργία του Βitcoin το 2009. Το πρώτο έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2012 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2016. Το τελευταίο halving πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 και το 2021το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών πάνω από τα 68.000 δολάρια. Το επόμενο halving είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2024, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αναμένουν την «εκτόξευση» του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος άνω των 50.000 δολαρίων.

«Το Bitcoin πέφτει περίπου 12-18 μήνες πριν από το having και αυτή η φορά μοιάζει με τις προηγούμενες, αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει – ενώ το δίκτυο των crypto είναι πολύ ισχυρότερο, το Bitcoin δεν έχει υπομείνει ποτέ μια παρατεταμένη σοβαρή οικονομική συρρίκνωση», υπογραμμίζει ο Τζέιμι Ντάγκλας Κουτς, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Η άνοδος του Bitcoin τελευταία, τροφοδοτείται από τις μειωμένες προσδοκίες των επενδυτών για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από Fed εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και στον απόηχο της χρεοκοπίας του ανταλλακτηρίου κρυπτογραφημένων νομισμάτων της FTX τον Νοέμβριο του 2022. «Εάν η κατάρρευση της FTX ήταν όντως το τέλος του πρώτου κύκλου πριν το halving, τότε η ιστορία υποδηλώνει ότι έχουμε ακόμη περίπου 350 ημέρες "συσσώρευσης" πριν δούμε τη χαρακτηριστική απελευθέρωση των τιμών» εκτιμά ο Τζέικομπ Τζόζεφ, αναλυτής της CCData.

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Τίλεν, επικεφαλής ερευνών στο Matrixport, ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα ότι το Bitcoin θα φτάσει περίπου τα 65.623 δολάρια έως τον Απρίλιο του 2024, νούμερο υπερδιπλάσιο από την τρέχουσα τιμή. «Το Βitcoin μπορεί να φτάσει ξανά σε νέο υψηλό όλων των εποχών στο μέλλον, ωστόσο, είναι απίθανο να δούμε την ίδια ανάπτυξη με τους προηγούμενους κύκλους λόγω του αυξημένου μεγέθους της αγοράς και του ανταγωνισμού από άλλα ψηφιακά assets», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται πως το Bitcoin παραμένει περίπου 41.000 δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, ενώ στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) διολισθαίνει 0,60% στα 27.630 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαριά η «σκιά» του πληθωρισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Οι στρατηγικές αντιμετώπισης και η επόμενη μέρα

Τράπεζες: Έρχονται νέα προϊόντα υψηλών αποδόσεων – Αντίπαλο δέος στις προθεσμιακές

Επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για νέους: Η υψηλή ζήτηση οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές αλλά και τους διαθέσιμους πόρους

gazzetta
gazzetta reader insider insider