Crypto: Sell-off 300 δισ. δολαρίων - Πόσο «μακριά» μπορεί να πάει;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto: Sell-off 300 δισ. δολαρίων - Πόσο «μακριά» μπορεί να πάει;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τιμές του bitcoin έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 4.300%. Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχει πέσει σχεδόν 40% από το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο.

Το bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 40.000 δολάρια τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τις απώλειές του σε περισσότερο από 12% από τότε που η Fed προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μπορεί να κινηθεί πιο επιθετικά για την εξάλειψη των μέτρων ενίσχυσης της πανδημίας για να καταπολεμήσει τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Την Τρίτη κατάφερε να ανακτήσει μερικές από τις απώλειες ανερχόμενο στα 42.000 δολάρια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τιμές του bitcoin έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 4.300%. Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχει πέσει σχεδόν 40% από το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σαββατοκύριακο, ο αναλυτής Γιούγια Χασεγκάβα της Bitbank προειδοποίησε ότι αναμένει ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να συνεχίσει να πέφτει έως ότου η ευρύτερη αγορά, η οποία έχει παρόμοια προβλήματα από την ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη, αφομοιώσει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

«Δεν είμαι νευρικός μεσοπρόθεσμα, αλλά θα έχουμε μεγάλη αστάθεια τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο ένθερμος «ταύρος» του bitcoin στο CNBC, προτού υπογραμμίσει την σημασία της θεσμικής υιοθέτησης ως ανοδικό δείκτη για τον εκκολαπτόμενο χώρο των crypto.

Το bitcoin δεν ήταν το μόνο που έχασε το πρωί της Δευτέρας. Το ether, το binance coin και το solana μειώθηκαν έως και 5% - ωθώντας τις απώλειες σε περίπου 20% για το καθένα την τελευταία εβδομάδα.

Στα 1,9 τρισ. δολάρια ήταν η αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων τη Δευτέρα το πρωί, μετά το sell-off 300 δισ. δολαρίων, ή 14%, από την Τετάρτη και άνω του 1 τρισ. δολαρίων κάτω από το ιστορικό υψηλό των 3 τρισ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Σημεία που χρειάζονται προσοχή

Αν και αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι προβλέπουν μόνο τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει πραγματικά τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, δεδομένης μιας «μεγαλύτερης αίσθησης επείγοντος» από ό,τι περίμενε προηγουμένως. στην ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη.

«Το bitcoin παραμένει ευάλωτο σε μια παραβίαση του επιπέδου των 40.000 δολαρίων και θα μπορούσε να είναι κακό για το ether εάν σπάσει το επίπεδο των 3.000 δολαρίων», έγραψε ο Έντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda σε ένα email της Παρασκευής, σύμφωνα με το Forbes. Οι τιμές του ether ήταν περίπου 2.985 δολάρια τη Δευτέρα. «Η μακροπρόθεσμη προοπτική εξακολουθεί να είναι ανοδική και για τα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα, αλλά η βραχυπρόθεσμη φαίνεται άσχημη».

Παρά τις περιόδους έντονης αστάθειας του bitcoin, ο συν-επικεφαλής της Goldman Sachs Ζακ Παντλ έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες την περασμένη εβδομάδα ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Παντλ είπε ότι αναμένει ότι το μερίδιο του bitcoin στην αγορά κρυπτονομισμάτων, επί του παρόντος περίπου 41%, «πιθανότατα θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου ως υποπροϊόν της ευρύτερης υιοθέτησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων» και ότι το κρυπτονόμισμα θα ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο τον χρυσό ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider