Coinsuper: To ανταλλακτήριο crypto του Χονγκ Κονγκ «πάγωσε» τις αναλήψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coinsuper: To ανταλλακτήριο crypto του Χονγκ Κονγκ «πάγωσε» τις αναλήψεις
Ο σάλος γύρω από την Coinsuper, που υποστηρίζεται από την Pantera Capital και διευθύνεται από την πρώην Πρόεδρο της UBS China, Karen Chen, ενδέχεται να πυροδοτήσει εκκλήσεις για ευρύτερο ρυθμιστικό έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ.

Οι πελάτες ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ που διευθύνεται από πρώην ανώτερο στέλεχος της UBS λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων ή crypto από την πλατφόρμα του ανταλλακτηρίου και τουλάχιστον επτά έχουν αναφέρει το θέμα στην αστυνομία.

Δεκάδες πελάτες δεν μπόρεσαν να κάνουν αναλήψεις από το Coinsuper από τα τέλη Νοεμβρίου, και πέντε πελάτες είπαν στο Bloomberg ότι υπέβαλαν αναφορές στην αστυνομία αφού προφανώς «πάγωσαν» οι αναλήψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακτήσουν περίπου 55.000 δολάρια σε tokens και μετρητά.

Ο σάλος γύρω από την Coinsuper, που υποστηρίζεται από την Pantera Capital και διευθύνεται από την πρώην Πρόεδρο της UBS China, Karen Chen, ενδέχεται να πυροδοτήσει εκκλήσεις για ευρύτερο ρυθμιστικό έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ. Ο επικεφαλής της εποπτείας κινητών αξιών της πόλης τον Νοέμβριο του 2020 είπε ότι θα πρότεινε ένα καθεστώς αδειοδότησης για όλες τις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, μια κίνηση που επιδιώκει επίσης ο αντίπαλος χρηματοοικονομικός κόμβος της Σιγκαπούρης.

Σε απάντηση έρευνας του Bloomberg σχετικά με τις καταγγελίες για την Coinsuper, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ είπε μέσω email ότι ερευνά μια περίπτωση όπου ένα άτομο που αγόρασε κρυπτονομίσματα «μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας» δεν μπορεί να αποσύρει τα κεφάλαιά του από τον Δεκέμβριο.

Στη συνομιλία στο Telegram της Coinsuper, ο διαχειριστής σταμάτησε να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με αποτυχημένες αναλήψεις στα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει από τους επηρεαζόμενους χρήστες να δώσουν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Ορισμένοι πελάτες είπαν σε συνεντεύξεις ότι δεν υπήρχε συνέχεια μετά από αυτό.

Πτώση του όγκου συναλλαγών

Ο Terry Chan, ο οποίος εργάζεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο της πόλης, άρχισε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τον Νοέμβριο του 2020 επειδή ήταν «αρκετά μεγάλη στο Χονγκ Κονγκ» εκείνη την εποχή. Προσπάθησε να αποσύρει 4.000 δολάρια από το ανταλλακτήριο στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού παρατήρησε ότι οι συναλλαγές εκεί έγιναν λιγότερο ρευστοποιήσιμες. Στις 5 Ιανουαρίου, υπέβαλε ομαδική καταγγελία στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μαζί με δύο άλλους πελάτες που επηρεάστηκαν από την Coinsuper.

Η εφαρμογή της Coinsuper παραμένει λειτουργική και το ανταλλακτήριο διαχειρίστηκε όγκο περίπου 18,5 εκατ. δολαρίων τις τελευταίες 24 ώρες - από το ημερήσιο ανώτατο όριο των 1,3 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Nomics. Το Binance, το μεγαλύτερο crypto ανταλλακτήριο, διαχειρίστηκε περίπου 51 δισ. δολάρια συναλλαγών την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nomics.

Το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί το λεγόμενο νομικό καθεστώς «opt-in» για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, που σημαίνει ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για νομική έγκριση. Ωστόσο, οι αυστηροί κανονισμοί σημαίνουν ότι δεν είναι «πολύ ελκυστικό» για τις πλατφόρμες να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία, δήλωσε ο Joshua Chu, σύμβουλος της ONC Lawyers στο Χονγκ Κονγκ.

Η πόλη πιθανότατα θα απομακρυνθεί από το μοντέλο opt-in κάποια στιγμή φέτος, σύμφωνα με τον Chu. Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να αντιμετωπίζουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χρόνων ανάληψης, τονίζοντας ότι ενδέχεται να απαιτείται ρύθμιση για ζητήματα τεχνικής φύσης.

Παραιτούνται οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, η Coinsuper ιδρύθηκε το 2017 από τον Κινέζο μεγιστάνα Zhang Zhenxin, ο οποίος πέθανε το 2019. H Chen, η οποία προηγουμένως ήταν πρόεδρος της μονάδας διαχείρισης περιουσίας της UBS στην Κίνα, εντάχθηκε στην εταιρεία στις αρχές του 2018. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης το επόμενο έτος.

Ένας εταίρος σε ένα venture capital που υποστηρίζει την Coinsuper, ανέφερε στο Bloomberg ότι έχει διαγράψει ολόκληρη την επένδυσή του περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Πριν από περίπου έξι με οκτώ μήνες, η εταιρεία έχασε την επαφή με τη διοίκηση της Coinsuper και η Chen σταμάτησε να απαντά στο WeChat. Αρκετοί υπάλληλοι αποχώρησαν από την εταιρεία μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Μητρώο Εταιρειών του Χονγκ Κονγκ.

Η Pantera Capital, που διευθύνεται από τον βετεράνο επενδυτή του Bitcoin, Dan Morehead, επένδυσε στην Coinsuper στον γύρο χρηματοδότησης του Ιουνίου 2018. Ο ιστότοπος της Pantera εξακολουθεί να αναφέρει το ανταλλακτήριο μεταξύ των επενδύσεών του.

Η Chen καταχωρήθηκε ως η μεγαλύτερη μέτοχος της Coinsuper στην τελευταία ετήσια έκθεση που κατατέθηκε στο μητρώο εταιρειών τον Οκτώβριο. Η τελευταία της ανάρτηση για την Coinsuper στο Twitter καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Coinsuper έκανε την τελευταία σημαντική ανακοίνωσή της, λέγοντας στο Twitter ότι προσθέτει το token Solana και το stablecoin Tether στην πλατφόρμα της. Οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανενεργοί από την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider