Άνω των 10 δισ. δολαρίων τα παράνομα κέρδη από απάτες και κλοπές σε πλατφόρμες DeFi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνω των 10 δισ. δολαρίων τα παράνομα κέρδη από απάτες και κλοπές σε πλατφόρμες DeFi
Οι επενδυτές φέτος έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από εγκληματίες που στοχεύουν τις λεγόμενες πλατφόρμες «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης».

Οι επενδυτές φέτος έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από εγκληματίες που στοχεύουν τις λεγόμενες πλατφόρμες «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Elliptic με έδρα το Λονδίνο, έχουν κλαπεί κεφάλαια χρηστών αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων σε περιπτώσεις απάτης και κλοπής σε προϊόντα DeFi, τα οποία στοχεύουν στην αναπαραγωγή παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Η DeFi συχνά αναφέρεται ως η «Άγρια Δύση» των κρυπτονομισμάτων. Τέτοιες υπηρεσίες συχνά υπόσχονται στους χρήστες τεράστιες αποδόσεις, αλλά δεν έχουν καμία ανάμειξη από μεσάζοντες όπως τράπεζες. Τα προϊόντα αποταμίευσης και δανεισμού με υψηλά επιτόκια είναι συνήθη στον χώρο.

Όμως, όπως είναι αναμενόμενο με μια νέα «βιομηχανία» όπως τα κρυπτονομίσματα, οι πλατφόρμες DeFi δεν ελέγχονται. Είναι κάτι το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν πρόσφατα μετά από μια σειρά σημαντικών χακαρισμάτων και απατών.

Οι συνολικές απώλειες που προκλήθηκαν από εκμεταλλεύσεις DeFi ανήλθαν συνολικά σε 12 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής το 2021, σύμφωνα με την Elliptic, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις κινήσεις κεφαλαίων στα blockchains.

Η απάτη και η κλοπή αντιπροσώπευαν 10,5 δισ. δολάρια από αυτό το ποσό - επταπλάσια αύξηση από πέρυσι.

«Το οικοσύστημα DeFi είναι ένας απίστευτα συναρπαστικός και γρήγορος χώρος, με την καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να συμβαίνει με ταχύτητα φωτός», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic.

«Αυτό προσελκύει μεγάλα ποσά κεφαλαίων σε projects που δεν είναι πάντα ισχυρά ή καλά δοκιμασμένα. Οι εγκληματίες έχουν δει την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν».

Τα τελευταία δύο χρόνια, το συνολικό χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στις υπηρεσίες DeFi αυξήθηκε από μόλις 500 εκατ. δολάρια σε 247 δισ. δολάρια.

H τιμή του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί φέτος. Το Ethereum, το δίκτυο πίσω από το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, θεωρείται η ραχοκοκαλιά πολλών εφαρμογών DeFi.

Όμως, καθώς η αγορά έχει αυξηθεί σε μέγεθος, αυξάνει και το επίπεδο της παράνομης δραστηριότητας. Νωρίτερα φέτος, η πλατφόρμα DeFi Poly Network έχασε περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια σε αυτό που ήταν, εκείνη την εποχή, η μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων όλων των εποχών.

Σε μια παράξενη εξέλιξη, το σύνολο των κεφαλαίων επιστράφηκε αργότερα από τους χάκερ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι εκμεταλλεύτηκαν το Poly Network για να επισημάνουν ελαττώματα στο σύστημά του.

Υπήρξαν επίσης μια σειρά από τα λεγόμενα «rug pulls», όπου οι απατεώνες πείθουν τους επενδυτές να αγοράσουν το νόμισμα τους και στη συνέχεια να φύγουν με τα κεφάλαια τους αφού συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Nομοθεσία

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχεία άνοδο του DeFi.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητά πληροφορίες από την Uniswap Labs, μια startup πίσω από ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με το ίδιο όνομα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τον τρόπο με τον οποίο διατίθεται στην αγορά.

Ένας εκπρόσωπος της Uniswap Labs είπε ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και να βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές με τις έρευνές τους.

Το πρόβλημα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι οι υπηρεσίες DeFi συχνά διαφημίζονται ως αποκεντρωμένες, ενώ αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η Financial Action Task Force, ένας παγκόσμιος επόπτης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυκλοφόρησε πρόσφατα αναθεωρημένο guidance για τα κρυπτονομίσματα, καλώντας τις χώρες να εντοπίσουν άτομα με «έλεγχο ή επαρκή επιρροή» στα προγράμματα DeFi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider