Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική
Αιφνιδιάζοντας αρχές και ανταγωνιστές, και μάλιστα σε ένα «γήπεδο» που ο αντίπαλος γνώριζε πολύ καλά, ο Stephane Boujnah επικράτησε, εντάσσοντας στο δυναμικό της Euronext μια αγορά στρατηγικής σημασίας.

Η μάχη που εκτυλίχθηκε στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, με έπαθλο τον έλεγχο του νορβηγικού χρηματιστηρίου Oslo Børs, είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει κινηματογραφικό σενάριο.

Αντιμέτωποι βρέθηκαν δύο κολοσσοί, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα Euronext και η αμερικανική Nasdaq, με την πρώτη να αναδεικνύεται τελικά νικήτρια, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που πολύ μεθοδικά είχε φροντίσει να «χτίσει».

Το παρασκήνιο

Το φθινόπωρο του 2018, μια ομάδα βασικών μετόχων του Oslo Børs, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών επενδυτών όπως η τράπεζα DNB (με 19,8%) και το ασφαλιστικό ταμείο KLP (με περίπου 10%), αποφάσισε να αναζητήσει νέο στρατηγικό επενδυτή για το χρηματιστήριο. Ανέθεσαν στην επενδυτική τράπεζα Carnegie την αποστολή να βρει αξιόπιστο αγοραστή, διαδικασία που κρατήθηκε εμπιστευτική και, μάλιστα, δεν γνωστοποιήθηκε ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Oslo Børs.

Η Euronext ήταν η μοναδική που ανταποκρίθηκε σε αυτή την ανεπίσημη «κλειστή» δημοπρασία. Υπέβαλε πρόταση, προσφέροντας 145 νορβηγικές κορόνες ανά μετοχή (14,51 ευρώ με την τότε ισοτιμία ή 16,86 δολάρια) που αντιστοιχούσε σε premium 32%. Από τη διαδικασία αυτή εξασφάλισε δεσμευτικές συμφωνίες για το 25% του νορβηγικού χρηματιστηρίου.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν ήταν διαφανής και αγνόησε τη διοίκηση του Oslo Børs, ήταν απολύτως νόμιμη. H Euronext απέκτησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όμως ο CEΟ, Stephane Boujnah, δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τις εξελίξεις στην τύχη τους… Το επόμενο διάστημα συνέχισε παρασκηνιακά να προσεγγίζει μετόχους αποσπώντας, με το ίδιο προσφερόμενο ποσό, κι άλλες δεσμευτικές συμφωνίες.

Η μεγάλη αποκάλυψη

Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 2018, κανένας δε γνώριζε τίποτα. Στις 24 Δεκεμβρίου 2018 ο Boujnah έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη, γνωστοποιώντας ότι είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του 49,6% των μετόχων του Oslo Børs. Και κατέθεσε δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100%, προσφέροντας συνολικά 625 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η διοίκηση του Oslo Børs και οι νορβηγικές αρχές είχαν ενημερωθεί για αυτό μόλις μία ημέρα νωρίτερα… Ασφαλώς δυσαρεστημένη για αυτή την εξέλιξη, η διοίκηση του Oslo Børs αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της διαδικασία πώλησης, προσκαλώντας ουσιαστικά τη Nasdaq να διεκδικήσει… ό,τι περισσότερο μπορούσε. Και η διοίκηση της Nasdaq ανταποκρίθηκε.

Η κορύφωση της μάχης

Οι Αμερικανοί μπήκαν στη μάχη έχοντας όχι μόνο τη δημόσια στήριξη του Δ.Σ. του Oslo Børs, που δήλωνε ότι η Nasdaq είναι προτιμητέος επενδυτής, αλλά και του 35,2% των μετόχων του νορβηγικού χρηματιστηρίου, ένα ποσοστό που «έχτισαν» σταδιακά, επίσης με δεσμευτικές συμφωνίες. Μεταξύ αυτών ήταν και οι DNB και KLP, που στο μεταξύ είχαν μετανιώσει για τις συμφωνίες τους με τη Euronext και πωλούσαν τα ποσοστά που τους είχαν απομείνει στη Nasdaq!

Τον Ιανουάριο του 2019 η Nasdaq κατέθεσε πρόταση προσφέροντας 152 κορόνες ανά μετοχή. Είχε υψηλότερη προσφορά, αλλά ήλεγχε σημαντικά μικρότερο ποσοστό.

Η Euronext δεν έμεινε φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια. Συνέχισε να αυξάνει τη δική της επιρροή, έφτασε στο 50,6% και κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση προσφέροντας 158 κορώνες ανά μετοχή, ανέβασε δηλαδή το premium στο 44%, και επιπλέον τόκους, αναδρομικά, από την ημερομηνία της αρχικής πρότασης. Επιπλέον, έδωσε στους μετόχους περισσότερο χρόνο για να αποδεχτούν την προσφορά της.

Οι επιλογές της Nasdaq ήταν πια πολύ συγκεκριμένες και πολύ περιορισμένες. Για να κερδίσει τη μάχη θα έπρεπε, αρχικά, να επιδιώξει το μπλοκάρισμα της Euronext από τις ρυθμιστικές αρχές της Νορβηγίας και, ταυτόχρονα να λάβει έγκριση για τη δική της προσφορά. Αν και οι δύο προσφορές εγκρίνονταν, θα έπρεπε να ανεβάσει κατά πολύ την προσφορά της, σε τέτοιο ύψος που θα υποχρέωνε τη Euronext να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση. Αν και αυτό αποτύγχανε, τότε θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο ώστε οι μέτοχοι που στήριζαν την προσφορά της Euronext να υπαναχωρήσουν από τις συμφωνίες τους μαζί της και να ταχθούν με το μέρος της Nasdaq.

Η επικράτηση

Πράγματι, η εξέλιξη της μάχης πέρασε στη συνέχεια στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών. Η Nasdaq επέμενε ότι για να ολοκληρωθεί εξαγορά του νορβηγικού χρηματιστηρίου έπρεπε ένας εκ των διεκδικητών να διαθέτει τουλάχιστον το 66% των μετοχών. Ένα ποσοστό που ούτε ίδια διέθετε, αλλά ούτε και η Euronext.

Ωστόσο, η νορβηγική κυβέρνηση και η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (Finanstilsynet) αποφάσισαν ότι δεν είναι απαραίτητο το όριο των 2/3 για την έγκριση. Το Μάιο του 2019 η Euronext έλαβε επισήμως την έγκριση για να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά του Oslo Børs.

Η Nasdaq αποφάσισε να μην επιμείνει, σε μια ευθεία παραδοχή ήττας. Ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρει την προσφορά της στις 27 Μαΐου 2019, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Η Euronext συνέχισε την απόκτηση μετοχών μέσω squeeze-out, και τον Ιούνιο του 2019 απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του νορβηγικού χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί ότι η νίκη της Euronext ήρθε σε ένα «γήπεδο» που ο αντίπαλος γνώριζε πολύ καλά. Ο όμιλος Nasdaq είχε ήδη τότε τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που «προσκλήθηκε» στη μάχη από το Δ.Σ. του Oslo Børs. Κι όμως, με σωστό timing, αθόρυβους ελιγμούς και στρατηγικό πλάνο, η Euronext επικράτησε και ενέταξε στο δυναμικό της μια αγορά στρατηγικής σημασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εφορία: Διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με λίγα κλικ - Η ψηφιακή διαδικασία, οι αιτήσεις, οι προϋποθέσεις

Πόσο βουτηγμένες στο χρέος είναι οι 25 σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου

Τραμπ: Στέλνει επιστολές για τους δασμούς σε 12 χώρες - Τake it or leave it

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider